Baran ve Akdemir'i onbinler uğurladı

Lice’de askerlerin müdahalesi sonucu katledilen Ramazan Baran Amed’de, Haci Baki Akdemir ise Lice’nin hedik köyünde toprağa verildi.

Baran ve Akdemir'i onbinler uğurladı
Lice’de askerlerin müdahalesi sonucu katledilen Ramazan Baran Amed’de, Haci Baki Akdemir ise Lice’nin  hedik köyünde toprağa verildi. Cenaze törenlerinde Türk askerleri ile AKP hükümetine lanet yağdırıldı.


Amed’in Lice ilçesine bağlı Çalıbükü (Bîryas) köyünde Baki Akdemir ile birlikte askerlerce katledilen Ramazan Baran, Amed’de on binlerce kişinin katıldığı yürüyüşün ardından Yenişehir Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Baran’ın cenazesinin götürüldüğü Fiskaya mahallesindeki Kurşunlu Cami’sinde sabah saatlerinde toplanan halk "Şehît namirin" "Şer Şer Şer, em aşiti naxwazin" sloganları ile katliama dönük öfkelerini haykırdı. 

Dini vecibelerin yerine getirilen Baran için cenaze namazı kılındı. Ardından omuzlara alınıp, cenaze aracına yerleştirilen Baran'ın tabutu, aralarında HDP eş genel başkanları Ertuğrul Kürkçü ve Sabahat Tuncel, HDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, Amed

Büyükşehir Belediyesi eş başkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı'nın da bulunduğu onbinlerce kişi tarafından defnedileceği mezarlığa doğru yola çıkarıldı.

Baran'ın naaşı arkasında yürüyüşe geçen kitle, yol güzergahında bulunan Eski Hal mevkisine ulaştığında ellerinde "İntikam-YDG-H" pankartı ve PKK bayrakları ile onlarca genç korteje dahil oldu. 

Cenaze Bağlar ilçesine vardığında yürüyüşe katılanların sayısı artarken öfke o oranda büyüdü.

Gençler, yürüyüş güzergahında bulunan bazı devlet ve cemaat kurumları ile askeri havalanı, lojman ve kulübeler ile BİM marketlerini taşladı.

Cenaze uzun bir yürüyüşün ardından Yeniköy Mezarlığı'na getirilirken Baran'ın cenazesi on binlerin omuzlarında PKK'lilerin bulunduğu "Şehitliğe" getirildi.

Baran'ın cenazesi sarı, kırmızı, yeşil flamaya sarılarak okunan dualarla toprağa verildi.

Toprağa verildikten sonra ise Baran ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler için saygı duruşunda bulunulup, "Çerxa şoreşê" marşı okundu. 

Bu esnada Baran'ın ailesi "Kî zava, kî zava Ramazan zava" sloganını atarken halk ise "Şehît namirin" sloganları attı. 

Baran'ın cenazesinin toprağa verilmesi ardından Ertuğrul Kürkçü bir açıklama yaptı.

Barışın böyle inşa edilemeyeceğini ve bir buçuk yıldan bu yana herhangi bir adım atılmadığını beliren Kürkçü, "HDP, BDP ve Sayın Öcalan, Kürt halkının barışı için tavır koyan herkes barıştan söz etti. Hükümet bir buçuk yıldan bu yana barış adına herhangi bir adım atmadı. Ancak, kalekol ve karakol inşaatı barış adına yaptıkları tek şeydir. Bu süreçte kimse hayatını kaybetmedi. Ama onlarca insan yaralandı. Çatışmasızlıksa çatışmasızlık, barış ise barış, bu halk bunlar adına her şeyi yaptı. Hükümet ya kalekol ve karakol yapımlarını durduracak ya da sözün ve siyasetin bittiği yerde olacağız. Kürt halkının hakkının verilmediği sürece ve adım atılmadığı müddetçe bu süreci de ciddiye almıyoruz. Ramazan Baran’ı hayırla anıyoruz. Kahrolsun ölüm, yaşasın hayat diyoruz" dedi.

BABA BARAN: BUGÜN BİR RAMAZAN ÖLDÜ, AMA BİN RAMAZAN DOĞDU

Cenazenin toprağa verilmesi ardından kitleye hitaben bir konuşma yapan baba Cevdet Baran, "Bugün bir Ramazan öldü ama bin Ramazan doğru" diyerek şunları söyledi: "Buradaki tüm yaşıtları benim için Ramazan'dır. Onurlu Kürt halkının başı sağolsun."

Cenaze töreninden sonra kitle dağılırken, Bağlar ilçesi Göçmenler Caddesi'nde yolu trafiğe kapatan gençler PKK lehine slogan atarak cinayeti protesto etti. Polisin gençlere gaz bombası ve tazyikli suyla saldırısına gençler taş, molotof kokteyli ve havai fişeklerle karşılık verdi. Anayola barikat kuran ve barikatı ateşe veren gençler ile polis arasında yaşanan çatışma yaklaşık bir saat sonra sona erdi.

Cenaze töreni sona ererken, polisin kent merkezinde yoğun polisiye önlemleri aldığı görüldü.

AKDEMİR ‘İNTİKAM’ SLOGANLARI İLE TOPRAĞA VERİLDİ

Askerlerin katlettiği Baki Akdemir ise yıllar önce terk etmek zorunda kalıp, tüm baskılara rağmen 4 yıl önce geri geldiği doğduğu köyünde ‘intikam’ sloganları ile son yolcuğuna uğurlandı.

Sabah saatlerinde Lice Devlet Hastanesi morgundan alınan ve yüzlerce araçlık konvoyla Hedek (Seyrîk) köyüne getirilen Akdemir'in cenazesi, burada yapılan törenle toprağa verildi.

Binlerce kişinin katıldığı ve bitişine kadar da alana katılımların olduğu cenaze töreninde duygulu anlar yaşandı.

Köy girişinde konulduğu cenaze aracından indirilen Akdemir'in PKK bayraklarıyla sarılı tabutu, buradan sloganlar eşliğinde defnedileceği yere kadar omuzlarda taşındı. 

Katliama duyulan öfkenin sloganlarla dile geldiği yürüyüşün ardından Akdemir, baktığı bahçedeki iki büyük meşe ağacının arasına defnedildi.

Defin işlemlerinin ardından binlerce kişi hep bir ağızdan "Çerxa Şoreşê" marşını okudu.

İlerleyen dakikalarda alana yüzü kapalı gelen bir PKK'li "HPG Amed Eyalet Komutanlığı" adına kısa bir açıklama yaptı. 

Yapılan açıklamada, "Önder Apo sayesinde direnişimiz yeni bir tarihi aşamaya gelmiştir. Ancak AKP hükümeti bu süreçte düşmanca tutumun devam ettirmiştir. Haklı olarak Lice halkımızda bu düşmanca tutumu ifade eden karakol ve kalekollara karşı tepkisini göstermiştir. 7 Haziran günü de Bîryas köyünde demokratik tepkisini gösteren halkımıza karşı devlet faşist yüzünü tekrar göstermiştir. Direnen iki kahramanımız Ramazan Baran ve Baki Akdemir yoldaşlarımız şehit düşmüş çok sayıda arkadaşımız da yaralanmıştır. Bu katliam Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla olmuştur. Bu katliamın hesabı sorulacaktır. Şehitlerin huzurunda sözümüzü yeniliyoruz" ifadelerini kullandı. 

TAZİYE ÇADIRI KATLİAMIN GERÇEKLEŞTİĞİ YERDE KURULACAK.

Yapılan açıklamanın ardından alandan dakikalarca slogan sesleri yükseldi. PKK'li açıklamasında Lice direnişinin de yükseltilmesi çağrısı yaparak, herkesi Baran ve Akdemir'in yaşamanı yitirdiği yerde kurulacak olan taziye çadırını ve gençler tarafından aynı bölgede kurulacak olan "Asayiş noktası"nın sahiplenmeye çağırdı.

Halk, cenaze törenin ardından taziye çadırını kurmak için katliamın gerçekleştirildiği bölgeye hareket etti. / anf

Güncelleme Tarihi: 09 Haziran 2014, 11:53
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER