'Başkanlık sistemi tek adam diktatörlüğüdür'

HDP’nin Haziran ayında yapılacak 2015 seçimleri öncesinde ziyaretleri devam ediyor.

'Başkanlık sistemi tek adam diktatörlüğüdür'
HDP’nin Haziran ayında yapılacak 2015 seçimleri öncesinde ziyaretleri devam ediyor. HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ve HDK Eşsözcüsü Sebahat Tuncel ve beraberindeki HDP ve HDK heyeti Kangal Dernekler Federasyonu’nu ziyaret etti. "Farklı bir Türkiye nasıl olur?" sorusuna cevap bulmak için bu ziyaretleri gerçekleştirdiklerini belirten Yüksekdağ, "Türkiye'nin bütün muhalif ve mücadeleci dinamikleri ile kurmamız gereken işbirliği bizim açımızdan çok önemli. Onların eleştirileri, katkıları, görüşleri bizim açımızdan oldukça değerli" dedi. 


HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ve HDK Eş Sözcüsü Sabahat Tuncel beraberindeki HDP ve HDK heyeti ile birlikte Kangal Dernekler Federasyonu (KDF) Genel Başkanı Özcan Erdoğan ve yönetim kurulu üyeleri ile bir araya geldi. Basına kapalı gerçekleştirilen toplantı öncesi ziyaret hakkında açıklamalarda bulunan heyet, basının sorularını cevapladı. İlk olarak konuşan HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, HDP olarak 2015 seçimleri öncesinde gerçekleştirmeyi öngördükleri ziyaretler kapsamında Kangal Dernekler Federasyonu'na ziyarette bulunduklarını belirterek, HDP olarak toplumun çeşitli kesimlerine yaptıkları ziyaretler ile görüş alışverişinde bulunduklarını kaydetti. 

2015 genel seçimlerinin önemli ve kritik bir dönemeç noktası olduğunu aktaran Yüksekdağ, "2015 seçimlerinden sonraki süreçte Türkiye toplumunun geleceği belirlenecek. Biz bu nedenle Türkiye'nin yakın geleceğini ilgilendiren bu kadar önemli bir gelişme karşısında Türkiye'nin bütün muhalif ve mücadeleci dinamikleri ile kurmamız gereken işbirliği bizim açımızdan çok önemli. Onların eleştirileri, katkıları, görüşleri bizim açımızdan oldukça değerli. Biz AKP hükümeti gibi yerleşmiş siyasi bir statükoyu dayatmıyoruz. Türkiye siyasetinin ne olması gerektiğini, Türkiye'nin seçiminin ne olması gerektiğini, bütün toplumsal kesimlere soruyoruz. AKP hükümeti bu statükoyu dayatarak 2015 seçimlerinden galip çıkmayı umuyor olabilir ama Türkiye toplumu dinamik yapısıyla AKP hükümetinin 2015 seçimlerinde dayattığı statükoyu da aşacak bir güce sahiptir. Amacımız bu statükoyu aşacak gücü dinamik hale getirmek" diye belirtti.

Kangal Dernekler Federasyonu'nun (KDF) Türkiye'de köklü bir geçmişe sahip olduğunu dile getiren Yüksekdağ, KDF'nin en eski demokratik kitle örgütlerinden ve yöre derneklerinden olduğunu kaydetti. Sivas derneklerinin kuruluşunun demokratik toplumun ve yöre derneklerinin kuruluşunun başlangıcına denk geldiğini ifade eden Yüksekdağ, KDF'nin Türkiye demokrasisine önemli katkıları olan bir kuruluş olduğunu vurguladı. Türkiye toplumunun en önemli kültür değerinin demokrasi olduğunu hiçbir zaman unutmayan KDF'nin çalışmalarını her zaman takdir ettiklerini ve destekçisi olduklarını kaydeden Yüksekdağ, KDF'den daha fazla şey öğrenmek, katkılarından yararlanmak amacıyla ziyarette bulunduklarını söyledi. 

TUNCEL: BÜTÜN TOPLUMSAL KESİMLERLE GÖRÜŞECEĞİZ

Ardından konuşan HDK Eş Sözcüsü Sebahat Tuncel, HDK olarak seçim sürecinde aktif olarak yer alma ve parti olarak seçime girme kararını en geniş kesime iletmek için bu tür görüşmeleri yaptıklarını belirterek, emek, ekoloji, kadın, gençlik, sivil toplum örgütleri ve yöre dernekleri ile birlikte hareket ederek neler başarabileceklerini, yeni bir geleceği nasıl kurabileceklerini tartışmak amacında olduklarını ifade etti. Ziyaretlerinde karşılıklı görüş alışverişinde bulunduklarını belirten Tuncel, şunları söyledi: "Biraz da bunları tartışıyoruz. Nasıl bir Türkiye öngörüyoruz? Bu Türkiye'de nasıl yaşayacağız? Ve bunu nasıl birlikte inşa edebiliriz? Geleceğimizi birlikte inşa etmek istiyoruz sonuçta. Bu yüzden de bütün toplumsal kesimler ile görüşmeye devam ediyoruz." 

Hak ve emek mücadelesinde Birleşik Metal-İş işçilerinin yanında olmak amacıyla dün Gebze'de bulunduklarını söyleyen Tuncel, "Sağlık ve güvenlik gerekçesiyle grevin ertelenebileceği haberini aldık. Umarım doğru değildir. Bu ciddi bir sorun, düşünebiliyor musunuz bir hak mücadeleniz bile yok. Aldıkları grev kararının merkezi otoritenin yani Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın baskısıyla geri alma ile karşı karşıya kalıyor. Bu açıdan topyekûn bir saldırı var. AKP hükümetinin giderek tekleşen yaklaşımları karşısında başka bir Türkiye mümkün sloganı ile çıktığımız yolda ne kadar doğru bir noktada olduğumuzu gördük" diye konuştu. 

Ardından Kangal Dernekler Federasyonu hakkında bilgi veren Kangal Dernekler Federasyonu Genel Başkanı Özcan Erdoğan, emekten, insan haklarından, özgürlükten yana olan bir federasyon olduklarını ifade etti. Seçim sürecine girildiği için birçok partinin görüşmek isteyeceğini aktaran Erdoğan, "Tabi ki biz AKP ile görüşmeyeceğiz. HDP de bizi önemsediği için bir kez daha teşekkür ediyoruz. Önemsediğimiz partilerden biridir" dedi. 

Güncelleme Tarihi: 31 Ocak 2015, 12:14
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER