Baydemir: 'Kentte yeni bir yaşam inşa edeceğiz'

BDP Urfa Büyükşehir Belediye Eşbaşkan adayı Osman Baydemir, seçildikleri takdirde gerçekleştirecekleri projeler hakkında bilgi verdi.

Baydemir: 'Kentte yeni bir yaşam inşa edeceğiz'
BDP Urfa Büyükşehir Belediye Eşbaşkan adayı Osman Baydemir, seçildikleri takdirde gerçekleştirecekleri projeler hakkında bilgi verdi. “Bu coğrafyada artık İbrahim'in ruhu yaşam bulacak ve Nemrutlara karşı mücadele vereceğiz” diyen Baydemir, bu kentte yeni bir yaşam inşa edeceklerini de vurguladı.


HDP Urfa İl Örgütü, Urfa Belediyesi Ulaşım Koordinasyon ve Proje Etüt Merkezi'nde 3'üncü il toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıya BDP Urfa İl Eşbaşkanı Celalettin Erkmen, PM üyeleri Sait Üçlü ve Serhat Bingöl, Urfa Büyükşehir Belediye eşbaşkan adayları Osman Baydemir ve Leyla Akça, MAZLUMDER, TMMOB, İHD ve kitle katıldı.

Toplantı salonuna "Rojava direnişini güneşin kentinde, güneşin sıcaklığıyla ve kongrenin coşkusuyla selamlıyoruz" pankartı asıldı. Toplantıda ilk olarak konuşan Celalettin Erkmen, demokratik olmayan bir cumhuriyetin, despot bir cumhuriyet olduğunu ve bu sistemin Osmanlı geleneğini sürdürdüğünü dile getirdi. Erkmen, "HDK bu halkın zenginliğini göstererek, farklı renkleri, farklı ırkları bir araya getirdi" dedi. Erkmen'den sonra konuşan Büyükşehir Belediye Eşbaşkan Adayı Leyla Akça ise, Rojava'da ilan edilen kantonları selamlayarak, "O özerkliği bir gün biz de burada hayata geçireceğiz" diye belirtti. 

Belediye Eşbaşkan Adayı Osman Baydemir de, "Türkiye'nin doğu-batı yakası, Anadolu-Mezopotamya, Kürdistan ve Türkiye halkları gün gelecek birbirlerinin kimliklerini tanıyarak aydınlık bir gelecek inşa edecekler. Çıkara dayalı bütün ittifaklar, bir gün çıkarlar çakışır ve kavga başlar. Bizim mücadelede rant ve menfaat yoktur. Bu mücadele ateşten gömlektir. Halkların kardeşliği için bu ateşten gömlek bizi de yaksa, bu gömleği giymek bir onurdur. Bu mücadele Mazlumların, Denizlerin mücadelesidir. Bu mücadeleye sahip çıkmak bizim boynumuzun borcudur" diye konuştu.

Toplumdaki kadının rolüne değinen Baydemir şöyle devam etti: "Eğer bir toplumda kadın özgür değilse o toplumun özgürlüğü gerçek manada yaşaması imkânsızdır. Kadına zulüm eden bir toplum, zulümlerden ve zalimlerden kurtulma şansı yoktur. Bu kentte, bu toplumda kadına yönelik her türlü ayrımcılık, şiddet ve haksızlığa karşı çıkmak benim boynumun borcudur.”

Namus adına katledilen kadınlar için mücadele etmeninde boynunun borcu olduğunu söyleyen Baydemir, “Çocuk yaşta sebili evlendirmek ve buna karşı mücadele etmek benim boynumun borcu olsun. Bu coğrafyada artık İbrahimi bir ruhu yaşam bulacak ve Nemrutlara karşı mücadele vereceğiz. Bu kentte yeni bir yaşam inşa edeceğiz. Bu güne kadar bu kenti dar bir zihniyetle bir kabuğa sıkıştıran bir zihniyetle mücadele edeceğiz ve o zihniyet gidecek. Her zalim ve diktatöryal rejim bir gün yenilgi ve yıkımı tadacaktır" dedi. 

30 Mart'ta yapılacak yerel seçimlere değinen Baydemir, 31 Mart sabahında İbrahim Halil'in kentinde aydınlığın doğacağını kaydetti. "Belediye başkanının ben bilirim, ben yaparım anlayışı tarihe karışacak" diyen Baydemir, "Diyarbakır Büyükşehir Başkanlığı'nı yaptım ve tek başına tek bir karar bile almadım. Halkımla, sivil toplum örgütleri, mahalle komisyonları, muhtarlar ile birlikte kentin çıkarları doğrultusunda ortak akıl ile kararlarımızı alacağız. Urfa halkı bu konuda çok şanslı. Ulaşımda, imarda, altyapıda, sosyal politikalarda, trafikte uygulanmış ve başarıya ulaşmış bir deneyimi Urfa'mıza sunacağız. Urfalıyem, mütaviziyem oyların hepsine raziyem" diye belirtti.

TMMOB'un içinde olmadığı bir projenin gayrı resmi olduğunu ifade eden Baydemir, Amed’de yapılan bütün planlamalara TMMOB'u dahil ettiklerini belirtti. 10 yıllık zaman dilimi çerçevesinde bütün projelerinin önce sivil toplum örgütlerinin, kent konseyinde yer alan dinamizmin ve mahalle muhtarlarının kararından sonra yaşama geçtiğini dile getirerek, halkın aldığı kararların bir nevi uygulayıcıları olduğunu söyledi.

Rojava'da ilan edilen özerkliğe değinen Baydemir şunları aktardı: "Rojavasız bir Kürdistan düşünülemez. Biz yediden yetmişe Rojava'ya borçluyuz. Rojava bizim için olmazsa olmazlarımızdandır. Urfa'da Rojava'nın komşusu, gözü ve kalbidir. Bundan dolayı stratejik olarak çok önemli bir yerdir. Rojava'nın özgürlüğü bizim özgürlüğümüzün teminatıdır." Yapılan konuşmaların ardından toplantı sona erdi. / anf

Güncelleme Tarihi: 28 Ocak 2014, 20:06
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER