BDP'den Aşure günü açıklaması

BDP On İki İmam Orucu’na ilişkin yaptığı açıklamada, “On İki İmam Orucu, Kerbela şehitlerini anmak için tutulan bir yas orucudur.

BDP'den Aşure günü açıklaması
BDP On İki İmam Orucu’na ilişkin yaptığı açıklamada, “On İki İmam Orucu, Kerbela şehitlerini anmak için tutulan bir yas orucudur. Fakat On İki İmamlar sadece yasın değil, direnişin de sembolüdür. Kerbela’dan bugüne miras kalan, zulme karşı direnme geleneğidir” dedi.


Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) On İki İmam Orucu’nun Alevi kültürünün, Yol inancının önemli parçalarından birisi olduğuna dikkat çekti.

“On İki İmam Orucu Kerbela şehitlerini anmak için tutulan bir yas orucudur. Fakat On İki İmamlar, sadece yasın değil, direnişin de sembolüdür. Kerbela’dan bugüne miras kalan, zulme karşı direnme geleneğidir. Bu gelenek, yüzyıllar boyunca nice coğrafyalardan geçerek ve çok sayıda toplumsal hareketin ruhuna akarak bu zamana ulaşmıştır” diyen BDP, bugün bu topraklarda zulme ve haksızlığa karşı savaşanlar varsa bunun biraz da Hz. Hüseyin’in gözünü bile kırpmadan kendini Kerbela çöllerine vurması sayesinde olduğunu kaydetti.

Aşure’nin yaşamın ve bereketin simgesi olduğunu da belirten BDP, “İçindeki farklı yiyeceklerin uyumu, farklılıkların bir aradayken nasıl bir zenginliğe dönüşebileceğinin kanıtıdır. Bu çoğunluk, aşurenin işaret ettiği hayatın çokluk üzerine kurulu olduğunu da gösterir. Burada paylaştığımız aşurenin lezzeti bize, bu topraklar üzerinde bulunan farklı kültürlerin, dillerin, inançların birbirlerinin hakkına hukukuna saygı göstererek yaşayabileceklerinin de ifadesidir” dedi. 

Alevilerin Osmanlı zulmünde Dersim’e, Çorum, Maraş’tan Sivas’a, Gazi Olayları’na kadar pek çok sistemli haksızlıklara sırf inançlarından dolayı maruz kaldığını da belirten BDP, oysa gerçekten laik demokratik ve barışçı bir devletin, yurttaşlarının inancına saygılı ve aynı mesafede olması gerektiğine de dikkat çekti.

BDP’nin Alevilerin yurttaşlık hukuku gereği dile getirdiği, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kaldırılması, zorunlu din derslerine son verilmesi, cemevlerine statü tanınması, inanç derhaglarının Alevilere devredilmesi, Madımak’ın bir utanç müzesi haline getirilmei ve eşit yurttaşlık taleplerini desteklediğini de açıklamada kaydedildi.

BDP ayrıca şu talepleri sıraladı:

76 yıl önce Elazığ Buğday Meydanı’nda idam edilen Seyit Rıza ve yol arkadaşlarının mezar yerlerinin belirlenmesini,

devletin geçmişle yüzleşerek Dersim’de yapılan Kürt Kızılbaş katliamını tanımasını,

dil ve inancımız üzerinde asimilasyoncu politikalara son verilmesini,

ve devletin 1937-38 Dersim Katliamı’ndan ötürü Kürt halkından özür dilemesini talep ediyoruz.

Halkları, bu anlamlı günde düzenlenecek etkinliklere katılmaya, yaşamın, toplumsallığın ve barışın simgesi olan aşureyi paylaşmaya da davet etti. / anf

Güncelleme Tarihi: 15 Kasım 2013, 13:45
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER