İki ağır hasta tutsak açlık grevinde

ATK'nın "Cezaevinde kalamazlar" raporuna karşın tahliye edilmeyen ve insanlık dışı koşullarda tutulan ağır hasta tutuklu Ali Haydar Yıldız ile Ergin Aktaş, dün 3 günlük açlık grevine başladı.

İki ağır hasta tutsak açlık grevinde
 ATK'nın "Cezaevinde kalamazlar" raporuna karşın tahliye edilmeyen ve insanlık dışı koşullarda tutulan ağır hasta tutuklu Ali Haydar Yıldız ile Ergin Aktaş, dün 3 günlük açlık grevine başladı. İki tutsak, tutuldukları koşullar düzeltilmezse açlık grevlerini süresize dönüştüreceklerini duyurdu.


Adli Tıp Kurumu'nun (ATK) "Cezaevinde kalamazlar" raporuna karşın aylardır tahliyeleri gerçekleşmeyen ve Metris R Tipi Cezaevi'nde tutulan felçli tutsak Ali Haydar Yıldız ile iki eli olmayan Ergin Aktaş, açlık grevine başladı.

İki ağır hasta tutsak, cezaevinde tutulma koşullarının gayri insani olduğunu ve istedikleri zaman doktora ulaşamadıklarını belirterek, 3 günlük açlık grevine başladı. Tutsaklar, koşullarının düzeltilmemesi durumunda, eylemi süresiz açlık grevine dönüştüreceklerini duyurdu.

BOYNUNDAN AŞAĞISI FELÇLİ

Ali Haydar Yıldız, İstanbul'un Pendik ilçesinde 9 Ağustos 2012 tarihinde yaşanan soygun sırasında 6 kurşunla yaralanarak felç kaldı. Boynundan aşağısı felçli olan Yıldız'da, uzun süredir yatmaya bağlı olarak vücudunun sırt ve kalça bölümünde de derin iltihaplı yaralar oluştu.

Duruşmaya sedye ile getirilen Ali Haydar Yıldız için, Adli Tıp Kurumu, 23 Ocak 2012 tarihinde "Sakatlık nedeniyle hayatını yalnız idame ettiremeyeceği, bir başkasının desteği ile bakıma muhtaç olduğu" yönünde rapor verdi. İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi, dosyaya gelen raporu iki duruşma boyunca Yıldız ve avukatlarından sakladı. Mahkeme rapor açığa çıkınca da "Tahliyesi mümkün değildir" kararı verdi.

Metris R Tipi Cezaevi'nde tutulan Yıldız, yaralarının günlük olarak pansumanının yapılması gerekiyor ancak yapılmıyor.

İKİ KOLU YOK

İki eli olmayan ve tek başına kişisel temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamayan Ergin Aktaş'a da ATK, 12 Temmuz 2013 tarihinde "Cezaevinde kalamaz" raporu verdi. Ancak buna rağmen, Aktaş'ın da tahliyesi gerçekleşmedi.

ELDİVEN YASAK

Bu arada Aktaş'a kullanması için yakınları tarafından getirilen eldivenler, cezaevi yönetimi tarafından alınmadı. Cezaevi yönetimi, eldivenler için Aktaş'ın rapor alması gerektiğini söyledi. Ayrıca, cezaevi müdürünün Aktaş'a, "Sen buranın huzurunu bozmaya başladın" dediği öğrenildi. Aktaş, Metris R Tipi Cezaevi'nden Ümraniye Cezaevi'ne gönderilebilir. / anf

Güncelleme Tarihi: 16 Kasım 2013, 10:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER