Kışanak: PKK üzerindeki yasağı kaldırın

Almanya’nın başkenti Berlin’de düzenlenen bir panelde konuşan BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, Kürtlerin artık Ortadoğu’da önemli bir güç olduğunu ifade ederek Almanya’daki PKK yasağının kaldırılması gerektiğini ifade etti.

Kışanak: PKK üzerindeki yasağı kaldırın
Almanya’nın başkenti Berlin’de düzenlenen bir panelde konuşan BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, Kürtlerin artık Ortadoğu’da önemli bir güç olduğunu ifade ederek Almanya’daki PKK yasağının kaldırılması gerektiğini ifade etti.

Kışanak Alman hükümetine “Artık bu saçmalığa bir son verin” diye seslendi.


Almanya'da PKK’nin yasaklanmasının 20'nci yılı dolayısıyla bir dizi eylem yapılıyor. Bugün yapılacak büyük yürüyüş öncesi BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanan, Rosa Luxemburg Vakfı'nda düzenlenen bir panelde konuştu. Kışanak, burada  Almanya hükümetine seslenerek, “Ortadoğu'da Kürtler artık önemli bir güç. Kürtler, için değil kendi çıkarınız için de olsa, PKK'nin üzerindeki yasağı kaldırın. Artık bu saçmalığa bir son verin” dedi.

Rosa Luxemburg Vakfı'nda "Tatort Kürdistan" İnisyatifi tarafından "PKK yasağı kalksın" konulu bir panel düzenlendi. Yüzlerce kişinin katıldığı panele BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak, Uluslararası Atom Savaşlarını Karşı ve Sosyal Sorumluluk Sahibi Doktorlar Derneği (IPPNW) temsilcisi Dr.Gisela Penteker, Tatort Kurdistan İnisiyatifi adına Monika Morres ve YEK-KOM Yönetim Kurulu üyesi Yılmaz Kaba konuşmacı olarak hazır bulundu. Modaratörlüğünü Selim Ferat’ın yaptığı panel, saat18'de başladı. Panelin yapıldığı salona Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, Nelson Mandela, Rosa Luxemburg, Sakine Cansız, Ernesto Che Guevara, Ho Chi Minh, gibi dünya devrim önderlerinin posterleri asıldı. Panelde yapılan konuşmalarda, PKK'nin üzerindeki yasağın anlamsız olduğu vurgulanarak, Almanya'nın bu yasağı kaldırması gerektiği çağrısında bulunuldu.

KIŞAKAN: YASAK KÜRTLERİN VİCDANINDA KALKMIŞTIR 

Gültan Kışanak, konuşmasına Türkiye'de PKK lideri Abdullah Öcalan'ın başlattığı çözüm sürecine değinerek, başladı. Kışanak, hükümetin Öcalan ile görüşmesine önem verdiklerini belirterek, "Bir yıl öncesi başlayan görüşmeler, hala devam ediyor. Ancak başlangıçta anlaşılan üç aşamalı projede Kürt tarafı üzerine düşen görevi yerine getirdi. AKP hükümeti kendi payına düşen görevleri yapmadı. Birçok söz verdi ve bunlar yerine getirilmedi. Bazı şeyler yapıldı ama esas olan şeyler yapılmadı. Bu da süreci bu noktaya getirdi. Süreç bitmiş değil. Ama şu anda bir tıkanıklığı yaşıyor. Şu anda bunu nasıl aşabiliriz onun tartışması yapılıyor. Devlet de sürecin bitmesini istemiyor. Onun için biz üçüncü bir tarafın görüşmelere dahil olmasını istiyoruz" diye konuştu.

Kışanak, konuşmasının ikinci bölümünde ise Almanya'nın PKK yasağına değindi. Kürtlerin vicdanında bu yasağın hiç bir önemi olmadığını belirten Kışanak, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: "Yarın (Bugün) on binlerce Kürt Berlin'de toplanacak. Bunların hepsi terörist mi? O zaman herkesi gözaltına alın. Çünkü bu insanlar, attıkları imzalarla Öcalan'ı kendi önderi olarak, kabul etmiş ve bunu ilan etmiştir. PKK'de bu halkın bir partisidir. Bir halk hareketidir. Arkasında milyonlarca Kürt var. Böylesi politik ve siyasi bir karardan dönülmenin zamanı gelmiştir. Almanya, Kürtler için değil, kendi ülkesinin çıkarı için de olsa bu yasağı kaldırmalı. Çünkü Kürtler, artık Ortadoğu'da ciddi bir güç. Eğer Almanya, orada kendi ülkesinin çıkarlarını düşünüyorsa Kürtler ile anlaşmak zorunda. Bu da PKK'nin üzerindeki yasağının kaldırmaktan geçer. Biz Almanya hükümetine sesleniyoruz; bu saçmalığa son verin artık." 

'KÜRTLER ALMANYA'DA DA BASKI GÖRÜYOR'

Uluslararası Atom Savaşlarını Önleyen Doktorlar ve Sosyal Sorumluluk Sahibi Doktorlar Derneği (IPPNW) temsilcisi Dr.Gisela Penteker ise Almanya, Türkiye'ye ciddi anlamda destek verdiğini  ifade ederek "Burada yaşayan Kürtler üzerinde ciddi baskı var. Dernekleri basılıyor, siyasetçileri kriminalize ediliyor. Buna da PKK'nin üzerindeki yasak gerekçe gösteriliyor. Artık buna son verilsin" dedi.

Tatort Kurdistan İnisiyatifi adına Monika Morres de baskı ve şiddetten dolayı Türkiye'den Almanya'ya gelen Kürtler, burada da benzer uygulamalarla karşı karşıya kaldığını belirterek, şunları söyledi: “Kürtler, Türkiye'de de burada da baskı altında. Bu anti demokratik ve hukuk dışı bir uygulamadır." 

YEK-KOM Yönetim Kurulu üyesi Yılmaz Kaba ise Kürtler, Almanya'da kendi kimlikleriyle tanınmadığını belirterek "Artık biz kendi kültürümüz ve kimliğimizle yaşamak istiyoruz. Biz bu ülkenin  bir parçasıyız. Bizim üzerimizdeki baskılara son verilsin ve PKK'nin üzerindeki yasak bir an önce kaldırılsın" şeklinde konuştu. / anf

Güncelleme Tarihi: 16 Kasım 2013, 17:10
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER