BDP'li Baluken'den açlık grevi uyarısı!

Sincan 2 Nolu F Tipi Cezaevi başta olmak üzere tüm cezaevlerindeki hukuksuzluklar ve ihlallerin tahammül sınırlarını aştığını belirten BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, “Sorunlar çözülmez, uyarılar dikkate alınmazsa açlık grevine başlanması gibi bir durum var ortada.

BDP'li Baluken'den açlık grevi uyarısı!
Sincan 2 Nolu F Tipi Cezaevi başta olmak üzere tüm cezaevlerindeki hukuksuzluklar ve ihlallerin tahammül sınırlarını aştığını belirten BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, “Sorunlar çözülmez, uyarılar dikkate alınmazsa açlık grevine başlanması gibi bir durum var ortada. Bunu Adalet Bakanlığı’na da ilettik. Bu hafta içinde yine vekil arkadaşlarımız giderek mahpuslarla görüşecek” dedi.


Sincan 2 Nolu F Tipi’nde yaşanan hak ihlalleri ve hukuksuzluklar karşısında cezaevinde tutsakları ziyaret ederek incelemelerde bulunan BDP Adana Milletvekili Murat Bozlak, cezaevindeki sorunlara ilişkin rapor hazırlayarak, BDP Grup Başkanvekillerine sundu. BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, başta Adalet Bakanlığı olmak üzere yetkililerle görüşülerek sorunun çözümünün aciliyetine vurgu yapılan rapora konu olan Sincan 2 Nolu F Tipi Cezaevi’ndeki sorunları ve BDP’nin girişimlerini değerlendirdi.

HSYK ile ilgili Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile yaptıkları görüşmede çerçevenin birinci gündemi olarak cezaevleri meselesini görüştüklerini dile getiren Baluken, “Kötü muamele, işkence ve ihlaller tahammül sınırlarını aşacak boyuta ulaştı. Kürdistan’daki cezaevlerinde gerçekleşen yoğun sürgünler özellikle uzak yerlere yapılıyor. En son Sincan Cezaevi’nde ortaya çıkan tutuklu mahkumlara yönelik işkenceler cezaevleri yönetiminin keyfi baskıları, idarenin düşman hukukuyla ortaya koyduğu yaklaşımlar bizim açımızdan tahammül sınırlarını aşmış durumda. Halkımızın yüksek duyarlılığı ve tepkisi var” dedi.

‘ÇÖZÜM MEKANİZMASI ÖNERDİK’

Diğer yandan çözüm sürecinin başından beri birinci gündem olan hasta tutsaklar meselesinin bulunduğuna dikkat çeken Baluken, “Atılamayan adımlar var. Cezaevlerinde ölüme yaklaşan insanlarımızın yaşamış olduğu trajedi söz konusu. Dışarıda uygulanan politikanın aynası cezaevleridir. Dışarıda bir politikayı düzelteceğinden, değişeceğinden bahsediyorsanız buna ilk olarak cezaevinden başlanır. Politik tutuklu ve devlet arasında farklı bir durum söz konusu değildir. Dolayısıyla hükümetin politikaları açısından çözüm sürecine yaklaşımı açısından sorgular nitelikte ele alıyoruz. Adalet Bakanıyla görüştüğümüzde bunu net biçimde vurguladık. Cezaevlerinden gelen raporları değerlendirecek ve anlık o sıkıntılara müdahale edilecek mekanizme önerdik. Bu hayata geçmezse sıkıntıların artacağını hem süreç hem de genel olarak devletin halkla ilişkileri açısından ciddi düzeyde bazı sıkıntıları beraberinde getireceğini ifade ettik” ifadelerinde bulundu. 

Milletvekillerinin cezaevine gitmeleriyle ilgili zaman zaman engeller çıkarıldığını dile getiren Baluken, çocuk tutuklulara yönelik işkenceyi incelemek için cezaevine gitmek isteyen vekillere “izin” çıkmadığını vurguladı. “Cezaevindeki krizler anlık olarak tespit ve çözümü gerektiren durumlardır” diyen Baluken, bugüne kadar ortaya konan engelleyici yaklaşımların da kabul edilemeyeceğini Bozdağ’a ilettiklerini söyledi.

'ÇÖZÜM SÜRECİ İÇİN DE CEZAEVLERİNİN BOŞALMASI ÖNEMLİ’

Sürgünden işkenceye, süngerli odaya kadar sıkıntıların tahammül sınırlarını aştığının altını çizen Baluken, “Bununla ilgili ciddi yaklaşım ortaya konmazsa süreç açısından zorlayıcı olduğunu vurgulamak gerekir. Hükümetle ilgili görüşmelerimizde bunları dile getiriyoruz. Sayın Öcalan’ın çözüm sürecinde üzerinde önemle durduğu konuların başında zindanların boşalması geliyordu. Eğer bu olsaydı cezaevleri boşalmış, olacaktı. AKP adım atmayıp insanları cezaevinde tutmaya devam ediyor. Daha fazla insanı cezaevine göndermek için operasyonlar yapıyor. AKP, insanlık sınırını, vicdan ve  ahlak sınırını zorlayan uygulamalara imza atıyor cezaevlerinde. Bu nedenle acilen hükümetin zihniyet ve politika değişimini hayata geçirmesini bekliyoruz” diye kaydetti.

‘ÖNÜNE GEÇİLEMEZ BOYUTLARA ULAŞIR’

Ağır hastalar başta olmak üzere tahliyelerin artık başlamasını beklediklerini ifade eden Baluken, TMK ve hasta tutsaklarla ilgili yasal düzenlemenin de acilen hayata geçirilmesi yönünde bir beklentiye de dikkat çekti. Bunların ciddi uyarılar olduğunu vurgulayan Baluken, “Adım atılmazsa cezaevlerindeki sıkıntılar da her geçen gün artar ise bu durum halkımızın tahammül sınırlarını zorlayacak. AKP için önüne geçilemez bir boyuta varılır” uyarısında bulundu. 

AÇLIK GREVİ UYARISI

“Sincan’da özellikle çocuk mahkumlara işkence uygulamaları hakkında adli, idari soruşturma yapılmadı. Açığa alınan personel ya da yönetici olmadı. Tersine işkenceye uğrayan savunmasız çocuk mahkumları değişik cezaevlerine sürgüne gönderdiler” diyen Baluken, şunları söyledi: “Bu durum da Sincan Cezaevi’ndeki diğer politik mahpuslar için de kabul edilemez durum. Bir haftadır orada yemek almadan, günün belirli saatlerinde kapıları vurma, slogan atma devam ediyor. Bu protesto şekilleri Adalet Bakanlığı’na gereğini yapma uyarısıdır. Tekrar cezaevine giden vekillere tutuklu arkadaşların uyarılar dikkate alınmazsa açlık grevine başlamaları gibi bir durum var ortada. Bunu bakanlığa ilettik. Bu hafta içinde yine vekil arkadaşlarımız giderek görüşecekler.”

Krizin aşılması için işkencecilerin korunmaktan ve bu uygulamalardan vazgeçilmesi gerektiğini belirten Baluken, cezaevleri sorununa ilişkin girişimlerinin süreceğini sözlerine ekledi. / dha

Güncelleme Tarihi: 20 Ocak 2014, 10:09
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER