BM, İran'ı Cenevre 2'ye resmen davet etti

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban ki-Moon, İran’ı resmen Cenevre 2 Konferansı’na davet etti. Suriye muhalefetinin önde gelen çatı örgütlerinden Suriye Ulusal Koalisyonu bu davete tepki gösterdi.

BM, İran'ı Cenevre 2'ye resmen davet etti
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban ki-Moon, İran’ı resmen Cenevre 2 Konferansı’na davet etti. Suriye muhalefetinin önde gelen çatı örgütlerinden Suriye Ulusal Koalisyonu bu davete tepki göstererek, “Konferanstan çekiliriz” tehdidinde bulundu.

Ban ki-Moon açıklamasında İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif’ten Suriye krizinin çözümünde “yapıcı bir rol” oynama konusunda güvence aldıklarını da duyurdu.

ABD’nin New York kentinde basına konuşan Ban, “Suriye krizinin çözümünde İran’ın da yer alması gerektiğine güçlü bir şekilde inanıyorum” dedi.

ABD ise İran’ın katılımını, Suriye’de ortak mutabakata dayanan bir geçiş hükümetinin kurulmasına katkı sağlaması durumunda onayladığını duyurdu.

Açıklamada, “İran, Cenevre bildirisini tam ve açık olarak kabul etmezse davet geri çekilmelidir” denildi.

İran, geçiş hükümeti kurulmasını öngören ilk Cenevre Konferansı deklarasyonunu tam olarak kabul etmemişti. Tahran yönetimi buna gerekçe olarak Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın dışlanacağı bir geçiş hükümetinin çözüm olmayacağını ifade etmişti.

Ban ki-Moon ise İran’ın nihayetinde Cenevre 1 Bildirisini kabul edeceği konusunda ikna olduğunu dile getirdi.

“Dışişleri Bakanı Zarif ve ben, hedefin, ortak mutabakata dayalı, yürütme gücünü tamamen elinde bulunduran bir geçiş hükümeti olduğu konusunda hemfikiriz” diyen Ban, bu konuda Zarif’in de İran’ın pozitif ve yapıcı bir rol oynama sözü verdiğini aktardı.

Görüşmelere İran’ın yanı sıra 39 ülkeden temsilciler katılacak. Ban ki-Moon, açıklamasında Cumartesi günü Avustralya, Bahreyn, Belçika, Yunanistan, Vatikan, Lüksemburg, Meksika, Hollanda ve Güney Kore’yi de görüşmelere davet ettiğini duyurdu.

Suriye Ulusal Koalisyonu ise, İran’a yapılan davetten ötürü “şaşkın” olduğunu açıkladı ve daveti “mantıksız” olarak niteledi. Koalisyon, İran’ın konferansa katılımının kabul edilemeyeceğini söyledi.

İran Dışişleri Bakanı Yardımcısı Hüseyin Emir Abdullahiyan ise katılımcıların “gerçekçi bir bakış açısı”yla meselelere yaklaşması gerektiğini ifade etti. Fransız mevkidaşı Jean-Francois Girault’la görüşmesi sonrası konuşan Abdullahiyan, tarafların vereceği kararların ülkedeki radikal hareketleri güçlendirici olmaması gerektiğini söyledi.

Cenevre 2 Konferansı'nın 22 Ocak'ta Montrö'de başlaması planlanıyor. Görüşmeler 24 Ocak'ta Cenevre'de devam edecek.

Suriye'de Beşar Esad hükümetinin en önemli destekçileri arasında yer alan İran, konferansa katılımı için önlerine getirecek herhangi bir önşartı kabul etmeyeceğini duyurmuştu. / Evrensel

Güncelleme Tarihi: 21 Ocak 2014, 10:37
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER