Bedelli askerliği de içeren torba yasa bugün görüşülecek

Bedelli askerlik düzenlemesinin de yer aldığı 18 maddelik torba yasa, bugün Meclis Plan Bütçe Komisyonu'nda görüşülecek.

Bedelli askerliği de içeren torba yasa bugün görüşülecek
Bedelli askerlik düzenlemesinin de yer aldığı 18 maddelik torba yasa, bugün Meclis Plan Bütçe Komisyonu'na geliyor.


TBMM Plan Bütçe Komisyonunda AKP'nin 15, CHP'nin 7, MHP ve HDP'nin 3'er, İYİ Partinin ise 2 üyesi var. Komisyonun Başkanvekilliği görevinde de, MHP İstanbul Milletvekili İsmail Faruk Aksu bulunuyor. MHP'li üç üyenin de desteğini alan AKP, komisyonda çoğunluğu oluşturuyor.

Komisyon'un bugün saat 13:00'da toplanması bekleniyor.

28 GÜN KALKACAK MI?

MHP Lideri Devlet Bahçeli, geçen hafta "Bedelli olacaksa 28 güne ne gerek vardır? Bu kadar zahmete lüzum olacak mıdır? Adı üstünde bedelse verilir, sonuçta ilgililer terhis edilir" demişti.

Bahçeli'nin mesajının ardından 28 günlük temel eğitimin kaldırılmasına yönelik beklenti güçlendi. Ancak temel eğitimden vazgeçilmesi durumunda 15 bin liralık bedelin arttırılması olasılığı bulunuyor.

1994 DOĞUMLULARIN BEDELLİ ASLKERLİK TALEBİ

Öte yandan TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülecek olan bedelli askerlik teklifinin sonucunda '1994 doğumlular bedelli askerlikten faydalanabilecek mi?', '25 yaşından gün alanlar bedelli askerlik yapabilecek mi?' soruları da yanıt bulacak.

'E-ASKERLİK' UYGULAMASI 

Yurt dışında yaşayıp bedelli askerlikten yararlanmak isteyenler ise 2.000 avro ödeyip Milli Savunma Bakanlığı'nca verilecek uzaktan eğitimi almaları halinde zorunlu askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacaklar.

Bu kişilere, internet üzerinden teorik askeri bilgileri alıp sınavı tamamlamaları halinde terhis belgeleri postalanacak. Teklifte yer alan 'e-askerlik' uygulamasının da komisyonda çıkarılması da tartışılıyor.

FİRARİLER VE 'ÇÜRÜK RAPORU' ALANLAR DA YARARLANABİLİR

Askerlik yaparken firar edenlerin de bedelliden yararlanması öngörülüyor. Teklifte bu yönde değişiklik yapılması bekleniyor. Bu hakkın, yaş şartını (31 Aralık 1993 ve öncesinde doğanlar) taşıyan 5 bin dolayında firariyi kapsayacağı belirtildi.

Komisyona gelen mesajlar arasında, 'askerliğe elverişli olmadıklarına' dair rapor alan bazı yükümlülerin bedelliden yararlanma talepleri var. Bu kabul edilirse "çürük raporu" alanlar da 15 bin lira karşılığında askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacak.

TORBA YASADA YER ALAN DİĞER MADDELER

Torba yasa teklifinde yer alan diğer maddeler ise şöyle:

KANAL İSTANBUL

Teklife eklenen madde ile Kanal İstanbul'un yap-işlet-devret yöntemiyle ihaleye çıkarılmasına olanak tanınıyor.

SPOR TOTO ARTIYOR

Bir diğer düzenleme de şans oyunları ile ilgili. Düzenleme ile Spor Toto'nun dağıtacağı ikramiye oranı ciddi oranda artıyor. Gerekçede amacın "yasa dışı bahis oyunlarının önüne geçmek" olduğu belirtildi.

SAĞLIK PERSONELİNE YIPRANMA HAKKI

Teklifte sağlık personeline de yıpranma hakkı verildi. Sağlık personeli bundan böyle ağır işte çalışan personel gibi 60 günlük yıpranma hakkı elde edecek.

Güncelleme Tarihi: 23 Temmuz 2018, 11:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER