Birçok merkezde HDP kutlamaları

Kürdistan’ın dört bir tarafında başlayan HDP’nin seçim zaferini kutlama etkinlikleri sürüyor. Gündüz başlayan kutlamalar gece havai fişekler ve çeşitli kutlamalarla kent merkezlerini karnavala dönüştü.

Birçok merkezde HDP kutlamaları
Kürdistan’ın dört bir tarafında başlayan HDP’nin seçim zaferini kutlama etkinlikleri sürüyor. Gündüz başlayan kutlamalar gece havai fişekler ve çeşitli kutlamalarla kent merkezlerini karnavala dönüştü. 


SİİRT 

HDP'nin Siirt'e ki zaferini dünden bu yana kutlayan 10 binlerce kişi kutlamalarını Newroz Meydanı'na taşıdı. Mahşeri bir kalabalığın olduğu meydanda "Onurlu bir yaşam için önder Apo'ya özgürlük" pankartı açarak, "Erdoğan baraj altında kaldı telefona çıkmıyor", "Kobenê direnişiyle, büyük insanlık meydanlarda" dövizleri taşındı. Kitle, "Katil Erdoğan, evine iktidar senin neyine" sloganları attı. 
Kutlamada konuşan HDP Siirt Milletvekili Hatice Seviptekin, HDP'ye destek veren tüm esnaf, kadın ve gençleri selamlayarak, asıl büyük barajı İmralı kapısını kırarak açacaklarını sözünü verdi. Kutlama, MKM sanatçıların seslendirdiği ezgilerle çekilen halaylar eşliğinde sürdü. 

MARDİN 

Kürt, Arap, Süryani, Mıhallemi ve Çeçen halklarının bir arada yaşadığı kent olan Mardin'de HDP'nin zaferi halkların buluştuğu alanda kutlandı. Merkez Artuklu ilçesinde bulunan Karayolları Park'ında düzenlenen HDP zaferi kutlamasına birçok halktan ve inançtan oluşan binlerce kişinin yanı sıra HDP Mardin milletvekilleri Gülser Yıldırım, Enise Güneyli, Mehmet Ali Aslan ve Erol Dora, parti yöneticileri ve kurum temsilcileri katıldı. 
Kutlama alanı etrafında bulunan çöp kutuları, güvenlik amaçlı HDP'liler tarafından kapatılırken, alanı HDP'li görevliler tarafından korunması da dikkat çekti. Erol Dora, HDP'nin içerisinde her halkın temsili olan vekilleri bulunduğunu belirterek, "İşte demokratik ulus budur. Bu paradigmayı ve projeyi çıkan artık Kürtlerin değil Ortadoğu'nun lideri olan Sayın Öcalan'a bin selam olsun" dedi. Enise Güneyli, "Biz buradan Hamdullah Öge'ye selam gönderiyoruz. Buradan Erzurum'a yakılmak istenen arkadaşımız Aydın Taşkesen gönderiyoruz ve diyoruz ki; bu başarı yaralarının dermanı olacak. Amed'te yaşamını yitirenleri anıyoruz" diye konuştu. 

Güneyli'den sonra konuşan HDP'li vekil Mehmet Aslan'da halkı tebrik ederek, bu hükümetin haklar tarafından iktidardan düşürüldüğünü belirtti. Son olarak konuşan HDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım'da bu başarı halkların, barış annelerin ve özgürlük mücadelesinde yaşamını yitiren halkların kahraman evlatların başarısı olduğunu dile getirdi. Konuşmaların ardından sahneye çıkan Koma Miran adlı müzik gurubu söylediği ezgilerle halkı coşturarak, kitle halaya durdu ve ardından kutlama son buldu. 

NUSAYBİN

Nusaybin ilçesinde HDP ilçe örgütü öncülüğünde Mitanni Kültür Merkezi'nde zafer kutlaması gerçekleştirildi. Mitani Kültür Merkezi'nde binlerce kişi Koma Botan sanatçıların seslendirdiği ezgiler eşliğinde halaylar çekip, "Biz'ler HDP, Biz'ler Meclise" sloganlarını haykırdı. "Zafer tüm ezilen halkların oldu" ve "Amed katliamında şehit düşen yoldaşlarımız bu sizin zaferiniz, unutulmadınız yüreğimizde yaşıyor" pankartları açılarak kutlamada çok sayıda havai fişekler patlatıldı.

Kutlamada konuşan HDP Mardin Milletvekili Enise Güneyli, Mardin'in bir kez daha rekor kırdığını ve görkemli sahiplenme ile şehitlerine ve önderliğine sahip çıktığını kaydetti. 

MİDYAT

Midyat'ta binlerce kişi Newroz Alanı'nda HDP'nin barajı geçmesini kutladı. Yapılan kutlamanın ardından kitle şehir turu yaptı. Şehir turu yapan kitleye polis gaz bombalarıyla müdahale etti. Müdahalede HDP Mardin Milletvekili Mehmet Ali Aslan'ın arabasına gaz bombası isabet etti. 

CİZRE

Şırnak'ın Cizre ilçesinde halk sel olup alanlara akarak HDP'nin seçim zaferini kutladı. Sur Mahallesi Çarkendal Alanı'nda yapılan kutlamaya akşam saatlerinden itibaren binlerce kişi yöresel kıyafetlerini giyerek kutlamanın yapıldığı alanın yolunu tuttu. Alanı erken saatlerde dolduran binlerce kişi müzik eşliğinde büyük bir coşkuyla kutladı. Alana "Me Soz dabu Serokê xwe em ser bikevin, em serketin" ve "Biri başkan olacağım mı dedi?" pankartının yanında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın posterleri, PKK ve YPG bayraklarının yanı sıra Türkiye bayrağının da dalgalandırılması dikkat çekti. Çekilen halayların ardından HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız'ın alana gelmesiyle birlikte kitle "Bizler HDP, Bizler Meclise" sloganını attı. 

HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, "Bizler halkımızın onurlu mücadelesi sayesinde parti olarak meclise giriyoruz. Bizler bu güne çektiğimiz bütün acıların farkında ve bilincinde olarak meclise gideceğiz ve halkımızı temsil edeceğiz" şeklinde konuştu. 

Yapılan konuşmanın ardından kutlamalar çekilen halaylarla devam ederken Çarkendal Tepesi'nden havai fişekler atılarak Cizre semaları aydınlatılırken, Cudi Dağı'ndan da havai fişek ve gerçek mermilerin atılması alandaki kitleyi coşturdu. Cizre'deki kutlamalar tüm mahallelere yayılırken, şehirde gerçek mermilerin havada açılması tedirginliğe neden oldu

SİLOPİ

HDP'nin seçim zaferi kutlamaları kapsamında Şırnak'ın Silopi ilçesi Newroz Alanı'nda binlerce kişi bir araya geldi. Mitinge dönüşen şölende "Botan'da barajları yıktık, seni başkan yaptırmadık", "Gelê Botanê xeyalên şehîdan pêk anî" ve Serfkeftina gelan li Rêber Apo pîroz be" pankartlarının açıldığı mitingde, binlerce kişi "Ey reqîp" marşı eşliğinde saygı duruşunda bulundu. Ardından konuşan HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, kendilerini Rojava'nın direnişçi ruhuna adadıklarını ve başardıklarını ifade ederek, "Rojava ruhu direnmenin, başarının ruhudur. Rojava ruhu hiçbir zaman yenilmez, çünkü feda Rojava ruhu fedai, örgütlü ve kendini aşmış bir ruhtur. Bizi buralara getiren bu ruhtur. Şimdi sadece Bakur Kurdistan'da değil, bütün Kürdistan da bu başarı kutlanıyor. Bu başarı sizlerindir, sizlere minnettarız, kutluyorum sizleri kutluyorum" şeklinde konuştu. 

HPG GERİLLALARINDAN GÖSTERİ

Yapılan konuşmaların ardından alanda bulunan binlerce kişi yerel müzik gruplarının söylediği şarkılar eşliğinde halaya durdu. Havanın kararması ile birlikte Cudi Dağının zirvesinde HPG gerillaları tarafından ateşler yakılarak havai fişek gösterisi yapıldı. HPG gerillaları tarafından yapılan havai fişek gösterisi sırasında alanda bulunan binlerce kişinin coşkusu doruğa ulaşırken, binlerce kişi "PKK halktır halk burada" sloganları attı. Newroz alanında yapılan kutlamalar sona ererken, ilçe merkezinde havai fişeklerle kutlamalar geç saatlere kadar devam etti.

Güncelleme Tarihi: 09 Haziran 2015, 13:03
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER