Bitlis'te Lice protestosu

Bitlis'in Mutki ve Ahlat ilçesinde Lice'de askerlerin gerçekleştirdiği katliam protesto edildi.

Bitlis'te Lice protestosu
Bitlis'in Mutki ve Ahlat ilçesinde Lice'de askerlerin gerçekleştirdiği katliam protesto edildi.


AHLAT

BDP Ahlat İlçe Örgütü, ilçe merkezindeki Ahlat Meydanı'nda basın açıklaması yaptı. Açıklamaya yüzü aşkın kişinin yanı sıra BDP ve HDP il ve ilçe yöneticileri, Bitlis, Hizan, Ovakışla ve Güroymak belediye eşbaşkanları katıldı. İlçe binası önünde bir araya gelen kitle, "Lice'de Kürt halkına yapılan katliamı nefretle kınıyoruz" pankartı taşındı. "Dün Roboski bugün Lice", "AKP hesap verecek" ve "Katliamlara dur de" dövizlerinin taşındığı yürüyüşte halk sık sık "Baskılar bizi yıldıramaz", "Lice halkı yalnız değildir" ve "Be Serok jiyan nabe" sloganlarını attı. 

Ahlat Meydan'ında son bulan yürüyüşün ardından grup adına açıklama yapan BDP Ahlat İlçe yöneticisi Alaattin Tokova, Lice'de askerler tarafından 2 kişinin katledilmesini kınadı. AKP Hükümeti tarafından karakol ve kalekol yapımların devam ettirildiğini ve bunun da çözüm sürecinin heba ettiğini ifade eden Tokova, AKP'nin çözüm süreci kapsamında herhangi bir anayasal adım atmadığını aktardı. Kalekol ve karakol yapımlarının durdurulması için başbakan ve AKP hükümetine çağrıda bulunan Tokova, Lice'de katledilen 2 kişinin katillerinin derhal yargı önüne çıkarılmasını istedi. AKP'nin barış sürecinde samimi olmadığını kaydeden Tokova, AKP'nin bu samimiyetsizliğine rağmen sürece sahip çıkacaklarını ifade etti. 

Yapılan açıklamanın ardından katliamı protesto etmek için yapılan 5 dakikalık oturma eyleminin ardından BDP ilçe binasına geçildi. Burada yeni inşa edilen BDP ilçe binasının açılışı yapıldı. Açılış öncesi kısa bir konuşma yapan BDP Bitlis Başkanı Mehmet Can Demir, halkın kendi partilerine sahip çıkması çağrısında bulundu. 

MUTKİ

Mutki ilçesinde de katliam protesto edildi. BDP Mutki İlçe Başkanı Çetin Birlik, BDP’li Mutki Belediyesi eş başkanları Özcan Birlik ve Esma Gümüş ile kitle katıldı. Yürüyüşte sık sık “Baskılar bizi yıldıramaz”, “Licê dimeşe erd û esman diheje”, “Barışa uzanan eller kırılsın”, “Faşizme karşı omuz omuza” sloganları atıldı. Sloganların yanı sıra “Lice’de katliam var”, “Kürt’e ölmek kaldı”, “Her yer Lice her yer direniş”, “Barıştan yanayız” pankartları taşındı.

Mutki tarihinde ilk defa düzenlenen basın açıklaması BDP Mutki İlçe Başkanı Çetin Birlik, barış sürecinin devlet güçleri tarafından altının doldurulması ve somut adımlar atmak yerine devlet aklının barışçıl eylem düzenleyen insanları katlettiğini belirtti. Devletin barış süreci içerisinde atması gereken adımlar yerine halka kurşun sıkmasının çözümü ortadan kaldıracak ciddi bir tehdit olduğunu belirten Birlik, “Ülke gündeminde olan bayrak indirme olayının provoke edildiğine ve ülke içinde halkları karşı karşıya getirmeyi amaçlamaktadır. Bununla AKP iktidarı Lice’de yaşanan ölümleri ve karakol-kalekol yapımlarını meşrulaştırma çabası içinde olduğu hissini uyandırmaktadır. Halkın haklı olarak verdiği tepkilerin belirli bazı olaylara indirgenerek katliamların örtbas edilmesi de son derece manidardır. Bu nedenle her türlü şiddet ve provokasyonları kınıyor, herkesi duyarlı olmaya ve barış için çabalamaya davet ediyoruz” dedi. / anf

Güncelleme Tarihi: 14 Haziran 2014, 10:11
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER