Van'da STÖ'ler hükümetten umudunu kesti…

PKK Abdullah Öcalan’ın Mart 2013 Newroz’unda yaptığı çağrıyla başlayan barış umudu hükümetin uyguladığı politikalar nedeniyle yerini umutsuzluğa bıraktı.

Van'da STÖ'ler hükümetten umudunu kesti…
PKK Abdullah Öcalan’ın Mart 2013 Newroz’unda yaptığı çağrıyla başlayan barış umudu hükümetin uyguladığı politikalar nedeniyle yerini umutsuzluğa bıraktı. Sürecin geldiği aşamayı değerlendiren STÖ’leri Lice’de yaşanan gelişmelerin ve hükümetin ortaya koyduğu tutum nedeniyle barış sürecinden umutlarını kestiklerini söyledi.


Van TUYAD-DER Başkanı Ahmet Akgün,  devletin barışta samimi olmadığını ve hükümetin oyalama politikalarını sürdürdüğünü söyledi.

Hükümetin son iki yıldır bölgede yeni bir savaş örgütlemesi yaptığını, bunu da kalekol ve güvenlik barajı yapımlarıyla ortaya koyduğunu kaydeden Akgün, “Ancak Kürt Özgürlük Hareketi bu oyunun farkındadır.  Özellikle gelen açıklamalardan bunu net bir şekilde anlıyoruz. Devletin Rojava ve Güney Kürdistan ile ilgili farklı hesapları var. Bugün Musul’u ele geçiren IŞİD’in arkasında T.C derin devleti var. Bunlar Nuri Maliki (Irak Başbakanı) ile ittifak halinde. Musul öyle sıradan bir çete tarafından işgal edilecek bir yer değil. Tüm bunlar bir senaryodur. Asıl amaç Kürtlerdir. Ben bunun arkasında Türkiye-İran ve Rusya ittifakının olduğunu düşünüyorum. Tüm bunlar karşısında Kürtler kendi gündemini belirleme konusunda yetersizdir. Gündemi biz Kürtler belirlemeliyiz” diye konuştu.

“SON YAŞANANLARLA BİRLİKTE UMUDUMU YİTİRDİM”

Mazlum-Der Van Şube Başkanı Yakup Aslan ise,  hükümetin kalekol ve baraj yapımları, yeni korucu alımlarına dikkat çekerken barış ve kardeşliğin oyalama, aldatma ve hile üzerine olamayacağını söyledi.

“Barış sürecinin sağlıklı yürümediğini iki tarafta biliyor. Son olaylarda bu yüzden gelişti ve tepkiler artmaya başladı. Herkes demokratik bir şekilde kimseye zarar vermeden tepkisini ortaya koyma hakkına sahiptir. Ancak son günlerde konseptin değiştiğini görüyoruz. Van’da basın açıklamasına yönelik polis müdahalesi de bunu ortaya koydu. Daha önceki açıklamalarda diyalog kurmaya çalışan güvenlik güçleri bu defa direk olarak basın açıklamasına müdahale etti. Oysa yapılan basın açıklaması meşru sınırlar içindeydi. Yaşanan son gelişmelerle birlikte artık barış sürecinden umutlu değilim. 1 Temmuz’da meclis tatile girecek ve hükümetin adım atmaya niyeti yok. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, yeni bir paket üzerinde çalışmadıklarını söylüyor.  İşte tüm bu nedenlerden dolayı ortam geriliyor ve süreç ilerlemiyor. Hükümet kalekol, güvenlik barajları yapımını sürdürürken korucu alımlarını da sürdürüyor. Korucu noktaları yeniden açılmaya başlandı. Bu yapılanlar toplumda ‘Savaş hazırlığı’ algısı yaratıyor. Umarım ki yanılıyorumdur. Şeffaf olmayan bir süreç söz konusu. Barış İslami ve insani bir konudur ancak hükümetin bunlarla ilgisi yok. Hala TMK’den dolayı iki bin çocuk cezaevinde, hasta tutsaklara yönelik atılmış bir adım bile yok. Oyalama, aldatma ve hile üzerine barış ve kardeşlik olmaz.”

“BARIŞ KÜRTLERİN MÜCADELESİYLE GELECEK”

Van Çevre Derneği Başkanı Ali Kalçık Türk devlet ve hükümetini kastederek “Biz onlara güvenmiyoruz” derken Türk Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın tamamen Cumhurbaşkanlığı hesabına odaklandığını için barışa yanaşmadığını belirtti.

“Bizim umudumuz Kürt Halk Önderliği ve onun söyledikleridir. Hükümetten yana bir umudum yok. Kürt Önderliği ve Kürt Hareketinin barıştaki ısrarı bizi umutlu kılıyor… Biz onlara güveniyoruz. Barış sürecine rağmen egemenlerin inkar, imha politikaları değişmedi. Onların tek derdi Kürt Özgürlük Hareketini tasfiye etmektir. Başbakan tamamen Cumhurbaşkanlığı hesaplarına odaklanmıştır, bu yüzden barışa yanaşmıyor. Ancak Kürt Özgürlük Hareketi ve halkımızın mücadelesiyle bu topraklara barış mutlaka gelecektir.” / anf

Güncelleme Tarihi: 14 Haziran 2014, 12:54
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER