Bölge illerinde 'Kürtlere özel' hukuk: Yasal parti bildirisi dağıtana tutuklama!

Diyarbakır’da, yasal bir parti olan DBP’nin bildirilerini dağıtan 3 kişi tutuklandı. Bildiri dağıtımını ‘terör eylemi ‘ olarak niteleyen mahkeme, DBP logolu bildirileri dosyaya delil olarak koydu.

Bölge illerinde 'Kürtlere özel' hukuk: Yasal parti bildirisi dağıtana tutuklama!

DBP Diyarbakır İl Eş Başkanı Hafize İpek’in tutuklandığı 31 Ağustos’ta 3 kişinin daha aynı mahkemece tutuklandığı öğrenildi. Nöbetçi Diyarbakır 1. Sulh Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada, İpek, “Örgütün hiyerarşik yapısına dahil olmamakla birlikte, örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek” suçlamasıyla tutuklanmıştı. İpek’le birlikte aynı duruşmada Celal Gidici, Ahmet Bağca ve Kerem Akdaş da tutuklandı.

YASAL BİLDİRİ SUÇ DELİLİ SAYILDI

Hakim Mehmet Fatih Çavuş’un verdiği tutuklama kararında skandal gerekçeler yer aldı. Gerekçede şu ifadelere yer verildi; “Silvan’daki devletin kamu güvenliğini sağlamaya yönelik hareket eden güvenlik unsurlarına karşı terör eylemi yapan terör yandaşlarını desteklemeye yönelik protestoya ilişkin yasak bildiri dağıttıkları yönünde kendi beyanları ve dosyadaki belgeler nedeniyle somut ve kuvvetli şüphe oluştuğundan, bu fiilin suç olduğunu bilmemenin yasal mazeret sayılamayacağı ceza yasamızda açıkça belirtilmektedir.”  Hakim Çavuş,  tutuklamayı “Kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut delillerin ve bir tutuklama nedeninin bulunması halinde, şüpheli veya sanık hakkında tutuklama kararı verilebilir” şeklinde ifade edilen CMK 100/1’i gerekçelendirerek yasal parti bildirisini suç delili saydı.

ASKER, GERİLLA ANNESİ AĞLAMASIN

Karar öncesi üç yurttaş mahkemede savunma yaptı. Celal Gidici, Ahmet Bağca adlı yurttaşlar bildirilerin üzerinde DBP logosu bulunduğunu ve yasal partilerinin bildirisini dağıttıklarını belirterek suç işlemediklerini söyledi.
Kerem Akdaş da aynı ifadesinde “Ben istiyorum ki, ne polis, ne asker anneleri ne de dağdaki insanların anneleri ağlasın. Türkiye’ye barış ve demokrasi gelsin” dedi.

3 kişinin avukatı Celal Gidici, bahse konu bildirilerin dağıtımı konusunda yasal izne gerek olmadığını, yasal bir partinin bildiri basıp dağıtabildiğine vurgu yaparak, “Lice’de asker  ve gerilla ölmüştür. Ormanlar yakılmıştır. Bildiriler, bunların durdurulması ve artık kimsenin zarar görmemesi için dağıtılan bildirilerdir” dedi. / Evrensel

Güncelleme Tarihi: 05 Eylül 2015, 22:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER