Britanya'da resmi sonuçlar açıklandı

Britanya’da yapılan referandumda halkın yüzde 52’si AB’den çıkılması, yüzde 48’i de AB’de kalınması yönünde oy verdi.

Britanya'da resmi sonuçlar açıklandı

Britanya’da yapılan Avrupa Birliği (AB) referandumunun resmi sonuçları açıklandı.

Ülke genelinde belirlenen 382 bölgede oy sayım işlemi tamamlandı.

Referandum kararının AB Konseyi’ne bildirilmesinin ardından Britanya’nın 28 üyeli birlikten çıkması için 2 yıllık müzakere süreci başlayacak.

Manchester kentindeki belediye binasında kamuoyuna duyurulan resmi sonuca göre, yüzde 72 katılımlı referandumda, 17 milyon 410 bin 742 kişi AB’den çıkılması yönünde oy verirken, 16 milyon 141 bin 241 seçmen de AB’de kalınması yönünde oy kullandı.

Buna göre halkın yüzde 52’si AB’den çıkılması, yüzde 48’i AB’de kalınması yönünde oy verdi.

Referandumda seçmenlerin yüzde 52’sinin oyuyla AB’den çıkma kararı almasının ardından Britanya Başbakanı David Cameron, görevi bırakacağını açıkladı.

Bundan sonra ne olacak?

Britanya’nın AB’den resmen ayrılmasının 2 ila 10 yıl sürmesi beklenirken, bu süre içerisinde de Britanya AB kurallarına tabi olmaya devam edecek.

Referandum sonucunun yasal olarak Britanya hükümeti açısından bağlayıcılığı bulunmuyor ancak Britanya Başbakanı David Cameron’ın halkın kararını görmezden gelmemesi ve AB’den çıkış prosedürünü hızla başlatması bekleniyor.

Cameron’ın kararı Lizbon Antlaşması’nın 50’nci maddesine bağlı olarak AB Konseyi’ne bildirmesi gerekiyor.

Süreç bu bildirim yapıldığında başlayacak ve taraflar ayrılığı müzakere edip bir anlaşma sağlayacak.

Bu anlaşma sağlandığı andan itibaren ya da bildirimden sonra en geç iki yıl içinde AB anlaşmaları Britanya için uygulanır olmaktan çıkacak. Bu süreyi uzatma imkanı, AB ve Britanya’nın oybirliğiyle mümkün olabilecek.

Britanya vatandaşlarının AB ülkelerine seyahat etmek için vize almaları gerekip gerekmeyeceği ise AB ile varılacak anlaşmaya bağlı olacak.

Ülke, birlikten çıkmasına karşın ortak pazarda kalmayı sürdürürse vatandaşları da AB ülkelerinde çalışmaya devam edebilecek. Ancak Britanya hükümeti AB vatandaşlarına çalışma izni kısıtlaması getirirse kendi vatandaşlarının da AB ülkelerinde çalışmak için vize almaları gerekecek.

Güncelleme Tarihi: 24 Haziran 2016, 16:08
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER