Buldan: HDP olmadan HDP tartışması ayıp

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan'ı ziyaretinde konuştu: HDP olmadan HDP’nin tartışılmasının büyük bir ayıp olduğunu söylemek istiyorum.

Buldan: HDP olmadan HDP tartışması ayıp
HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Demokrasi Yürüyüşü kapsamında İstanbul’da siyasi partileri ve çeşitli kurumları ziyaret ediyor. İlk olarak Emek Partisi’ni (EMEP) ziyaret eden Buldan’a eski HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, HDP Milletvekili Fatma Kurtulan ve HDP PM üyesi Ayşe Erdem eşlik etti. Buldan’ı EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, Genel Başkan Yardımcısı Abdullah Levent Tüzel ve İstanbul İl Başkanı Sema Barbaros karşıladı.

Burada konuşan EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, HDP’nin yanında olduklarını ve Demokrasi Yürüyüşü’nün Türkiye’nin sorunlarına çözüm üretmeye yönelik olduğunu düşündüklerini söyleyerek, “Hükümetin gündeme getirdiği her gerici düzenleme karşısında demokrasiyi, özgürlüğü savunan kesimlerin ortak mücadelesi gerekiyor” diye konuştu.

Buldan da yaptığı açıklama da görüşmeden çok memnun olduklarını belirterek, “Bu program çerçevesinde, hem Hakkari’den hem Edirne’den iki sembolik kentten önemli mesajlar verdik. Biliyorsunuz Edirne Cezaevi önceki dönem Eş Genel Başkanımız Selahattin Demirtaş ve Hakkari Milletvekilimiz Abdullah Zeydan’ın tutuklu bulunduğu cezaevi. Hakkari, milletvekilimiz sevgili Leyla Güven’in seçilmiş olduğu bir kent. Bu iki kentten başlatılan yürüyüş aslında Türkiye halklarına, Türkiye kamuoyuna ama asıl olarak siyasi iradeye önemli bir mesaj veriyor. Bu mesajla; Türkiye’nin önümüzdeki dönem siyasi sürecine dair yapılması gerekenleri, atılması gereken adımları bir nebze de olsa ifade etmek ve bir mücadele süreci başlatmak istedik” dedi.

‘KRİMİNALİZE ETMEYE ÇALIŞIYORLAR’

Buldan HDP’lilerin televizyonlara çıkarılmaması ile ilgili tartışmalarla ilgili olarak da şu değerlendirmeyi yaptı: “HDP’nin başlattığı yürüyüş önemli ve tartışılan bir gündem oldu. TV kanallarında her akşam HDP’nin yürüyüşü tartışılıyor her akşam HDP üzerinden farklı algılar yaratılmaya çalışılıyor. Bu yürüyüşün bir provokasyon amaçlı olduğu konuşuluyor. Oysa biz provokasyona en uzak olan partiyiz. Yürüyüşümüz demokratik ve meşru bir yürüyüştür. HDP olmadan HDP’nin tartışılmasının büyük bir ayıp olduğunu söylemek istiyorum. İki gündür özellikle çok tartışılan bir mesele ve dün akşam bir gazetecinin ‘Bu ülkede HDP diye bir parti yoktur bu ülkede Kürt sorunu diye bir sorun yoktur’ demesi de gerçekten gerçekleri yansıtmayan, HDP’yi bir kez daha kriminalize etmeye çalışan bir anlayışın ortaya çıktığını bize gösteriyor. Herkes biliyor ki bu ülkede barışı, demokrasiyi, özgürlükleri isteyen bir parti var ve o partinin adı da HDP’dir.”

Görüşmede demokrasi güçleriyle birlikte oluşturulacak bir demokrasi ittifakına vurgu yapan Buldan, “Bu konuda inancımızı bir kez daha ifade etmek istiyorum. Sizlerin de hem bu sorunlar karşısında hem de başlattığımız bu demokrasi yürüyüşü çerçevesinde mücadelemize omuz vereceğinizden hiçbir kuşku duymuyorum” dedi.

SOL PARTİ VE TİP DE ZİYARET EDİLİYOR

Demokrasi Yürüyüşü kapsamında İstanbul’da yapılan temaslarda aynı heyet bugün Sol Parti’yi de ziyaret edecek. STK ve Siyasi Partilerle İlişkiler Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Tuncer Bakırhan başkanlığındaki heyet de Türkiye İşçi Partisi (TİP) ve Sosyalist Meclisler Federasyonunu (SMF) ziyaret ediyor. HDP’nin Emek Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Şaziye Köse başkanlığındaki heyet ise KESK İstanbul Şubeler Platformunu ziyaret edecek. Ziyaretlerin ardından akşam 19.00’da Kadıköy Boğa heykelinde halk buluşması gerçekleştirilecek.

HAKKARİ KOLUNDA ENGELLEMELER YAŞANDI

Demokrasi Yürüyüşü’nün Hakkari kolunda ise Dersim’den katılmak üzere yola çıkan grup Sanat Sokağı’nda basın açıklaması yaptı. Açıklama sonrasında Dersim otogarına yürümek isteyenlere izin verilmedi. Açıklamada konuşan HDP İl Eş Başkanı Nurşat Yeşil, “Anayasal demokratik meşru hakların kullanılmasını engellemek provokasyondur” dedi. Şırnak ve ilçelerinden Diyarbakır’a doğru yola çıkan HDP’liler de “15 ve 20 Haziran tarihlerinde kentten çıkış yasak” ve “Seyahat belgesi yok” denilerek engellendi. Yerlerine kayyım atanan İdil Belediyesi eş başkanları Murat Şen ve Songül Erdem’in araçlarının önü, İdil yolu üzerindeki Pınarbaşı mevkiindeki kontrol noktasında kesildi. Eş başkanların geçişine izin verilmedi. HDP İl Örgütü yöneticileri ise kent merkezindeki kontrol noktasında durduruldu. Engelleme üzerine partililer geri döndü.

BUGÜN DİYARBAKIR DURAĞINDALAR

Hakkari kolu bugün Diyarbakır’da olacak. 15 Haziran’da Hakkari’den yürüyüşü başlatan HDP Eş Genel Başkan Mithat Sancar, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Sedat Şenoğlu, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Eş Genel Başkanı Canan Yüce, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkan Yardımcısı Beycan Taşkıran ile HDP’li milletvekilleri bugün 17.00’da HDP Diyarbakır il binası önünde karşılanacak ve program basın açıklaması ile devam edecek.

HDP heyeti, yarın da kentte bir dizi ziyaretlerde bulunacak. Diyarbakır Barosu (10.00), TMMOB İl Koordinasyon Kurulu (11.00), İnsan Hakları Derneği (İHD) (12.00), Med Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED) (12.00), Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) (12.00), Hak İnisiyatifi (12.30), Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) (13.00), Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) (15.00) ile görüşmeler gerçekleştirecek. HDP heyeti, ayrıca Ergani ilçesinde saat 11.00’da esnaf ziyareti, Kayapınar, Bağlar, Sur ve Yenişehir ilçelerinde ise saat 16.00’da esnafları ziyaret edecek. / DUVAR


Güncelleme Tarihi: 18 Haziran 2020, 14:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER