Canlı blog: Kerkük'te neler oluyor?

Irak ordusu, Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin bağımsızlık referandumuna misilleme olarak petrol zengini Kerkük'e dün gece yarısı Haşdi Şabi milisleriyle birlikte saldırı başlattı. Peşmergenin bazı noktalardan çatışmadan çekildiği belirtilirken açıklamalar peş peşe geliyor. İşte dakika dakika gelişmeler...

Canlı blog: Kerkük'te neler oluyor?

Irak ordusu, Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin bağımsızlık referandumunun ardından gözlerin çevrildiği petrol zengini Kerkük’e İran destekli Haşdi Şabi milisleriyle birlikte dün gece saldırı başlattı. İşte dün akşamdan bu yana yaşanan dakika dakika gelişmeler:

TUZ HURMATU’DAN 60 BİN KÜRT GÖÇ ETTİ

20.20: Irak ordusunun Kerkük harekatına başladığı Tuz Hurmatu’dan, 60 bin Kürt’ün göç ettiği belirtildi.

Tuz Hurmatu’da akşam saatlerinde Türkmen Haşdi Şabi milisleriyle peşmerge arasında çatışmalar başlamıştı. Doğan Haber Ajansı’nın haberine göre, çatışmalar sırasında Türkmen mahallelerine düşen roket ve havan mermileri nedeniyle 8 kişi hayatını kaybetti, en az 85 kişi de yaralandı.

Tuz Hurmatu’daki KDP ve KYB binalarına saldırı düzenlendiği ve 60 bin Kürt’ün bölgeden göç ettiği ifade edildi. Daha sonra Türkmenlerin Kürtlere ait ev ve işyerlerini ateş verdiği belirtildi.


TUZ HURMATU KAYMAKAMI GÖREVDEN ALINDI

17.59: İran destekli Haşdi Şabi’nin kontrolü peşmergeden aldığı Tuz Hurmatu’da Kürt kaymakam Şelal Abdül’ün görevden alındığı belirtildi. Rudaw sitesi, Selahaddin valisinin Abdül’ün yerine Arap bir yetkiliyi atadığını duyurdu.


TÜRKİYE HAVA SAHASINI KAPATTI

17.37: Türkiye, hava sahasını Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ne kapattı. Hükümet sözcüsü Bekir Bozdağ, hem hava sahasının kapatıldığını, hem de İbrahim Halil kapısının Bağdat yönetimine devredilmesi için çalışmaların başlatıldığını açıkladı.


EL CEZİRE: KERKÜK’ÜN KONTROLÜ IRAK ORDUSUNDA

17.19: Katar merkezli El Cezire televizyonunun haberinde, ‘Irak ordusunun Kerkük’te tam kontrolü ele geçirdiğini açıkladığı’ belirtildi. Rudaw da haberi El Cezire’ye dayanarak verdi. Kürt yetkililerden henüz açıklama gelmiş değil.


‘KERKÜK’TE KÜRDİSTAN BAYRAĞI İNDİRİLDİ’

16.58: Kerkük’te valilik binasının ABD eğitimli Irak özel kuvvetlerinin kontrolüne geçmesinin ardından, binaya nisan ayında asılan Kürdistan bayrağının indirildiği belirtiliyor. Reuters’ın Kerkük’teki yerel kaynaklarına dayandırdığı habere göre, binada şu an sadece Irak bayrağı dalgalanıyor. Kerkük’ün azledilen valisi Necmeddin Kerim’in kentin resmi kurumlarında Irak bayrağının yanı sıra Kürdistan bayrağının da asılması kararı Bağdat’ın tepkisini çekmişti.


IRAK’A ‘ÇEKİL’ ÇAĞRISI, BARZANİ’YE ELEŞTİRİ

16.52: Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin ikinci büyük partisi konumundaki Değişim Hareketi (Goran), Irak güçleri ve Haşdi Şabi’ye Kerkük’ü terk etme çağrısı yaptı. Goran açıklamasında uluslararası topluluklara da seslenilerek, ‘Irak hükümetinin halkın güvenliğini tehdit etmesine izin verilmemesi’ talep edildi. Rudaw’ın aktardığına göre açıklamada, Bağdat’tan ele geçirdiği yerleri teslim etmesi de istendi.

Açıklamada savaşın yerine diyalog yoluna başvurulması da talep edilirken, KYB ve KDP’ye de eleştiri getirildi. Goran, “Zamansız referandumun yapılması sonucu KYB ve KDP, Kürdistan halkının kazanımlarını bu denli tehlike altına aldı” ifadelerini kullandı; ‘Kürdistan yönetiminin sorumluluktan uzak davrandığı’nı savundu. Goran, ulusal çıkarlar doğrultusunda diyaloğa hazır olduğunu da vurguladı.


REUTERS: KERKÜK’TEKİ VALİLİK BİNASI IRAK GÜÇLERİNDE

16.11: Reuters ajansı güvenlik kaynaklarına dayandırdığı haberinde, Kerkük’ün merkezindeki valilik binasının Irak elit güçlerinin kontrolüne geçtiğini, bu sırada çatışma yaşanmadığını duyurdu. Haberde, ABD eğitimli elit güçlerin valilik binasına yaklaşık on Humvee ile geldiği belirtildi.


ABADİ’DEN KERKÜK’TE BAYRAK EMRİ

16.08: Irak Başbakanı Haydar Abadi, Kerkük ve Kürdistan Yönetimi’nin kontrolündeki diğer tartışmalı bölgelerde göndere Irak bayrağının çekilmesi talimatı verdi.


‘KERKÜK ÇEVRESİNDEKİ İKİ BÜYÜK RAFİNERİ DURDU’

15.59: Kerkük’te peşmerge kontrolünd ebulunan Havana ve Bay Hasan petrol rafinerilerinde üretimin durdurulduğu öne sürüldü. Reuters’a konuşan bir kaynak, Kürt operatörlerden aldığı bilgiye göre rafinerilerdeki sivil çalışanların evlerine gönderildiğini söyledi. Buna göre, güvenlik endişesi geçene dek iki rafineride de üretim yapılmayacak. Reuters’ın kaynağının verdiği bilgiye göre, Havana ve Bay Hasan rafinerilerinde günde 350 bin varil petrol üretiliyor.

Kerkük’te şu an merkezi hükümetin kontrolünde bulunan Kuzey Petrol Şirketi’nin rafinerisinde üretimin devam ettiği belirtiliyor.


KOALİSYON: YANLIŞ ANLAŞMA KAYNAKLI, KOORDİNASYON HALİNDEYİZ

15.45: IŞİD karşıtı uluslararası koalisyon gerilimin ‘bir yanlış anlaşmadan kaynaklandığını ve kasıtlı olmadığını’ savundu. Yazılı açıklamada, “Koalisyon güçleri Irak hükümeti ya da Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin, Kerkük çevresindeki faaliyetlerine destek vermiyor. Ancak yer yer çatışmaların yaşandığından haberdarız” denildi. Açıklamada, “Koalisyon, Kerkük çevresindeki askeri araç ve insani hareketliliği takip ediyor. Askeri araç hareketliliği şimdiye kadar koordinasyon halinde olmuştur ve hiçbir saldırı yaşanmamıştır” ifadeleri kullanıldı.


KYB’DEN İHANET SUÇLAMASINA TEPKİ

15.42: Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB), kendilerine bağlı peşmergelerin bazı noktalardan çekildiği suçlamasını reddetti. KYB Politbüro Üyesi ve partinin önceki hafta hayatını kaybeden lideri Celal Talabani’nin eşi Hero İbrahim Ahmed, ‘Kerkük’ün uluslararası planlarla yüzyüze kaldığını ve partisinin kenti korumaya devam edeceğini’ söyledi.

Hero İbrahim Ahmed yazılı açıklamasında, ‘KYB’nin kuruluşundan beri Kürt halkının meşru haklarını ve kaderini tayin etmesi için mücadele ettiğini ve bu uğurda bedeller ödediğini’ belirtti. Rudaw’ın aktardığına göre, Hero İbrahim, “Kerkük şu an uluslararası bir planla yüz yüze kalmış durumda. KYB’li kahraman peşmergeler de bu kenti kahramanca savunmuştur” dedi.

ABD, koalisyon güçleri ve Bağdat’ın birkaç gün önce ilgili tüm taraflara Kerkük’te yaşanacaklara ilişkin uyarıda bulunduğunu hatırlatan Hero İbrahim, şöyle devam etti: “Ne yazık ki korkulan oldu. Bazı medya kuruluşları KYB güçlerinin bulundukları mevzilerden geri çekildiğini duyuruyor. Bu tür söylemler düşmana hizmet eder. Aile fertlerimden Aras, Pavel, Kubad, Lahur ve Polad Talabani şu an kahraman peşmergelerle aynı safta yer alıyor. Kerkük halkından ricamız; yalan yanlış söylemlere inanmayın. Kenti savunmaya devam edin. Bizler de her zamanki gibi ön saflarda, tüm gücümüzle kahraman peşmergelerlerimizle birlikte Kerkük’teki vatandaşlarımızı koruyacağız.”


ABD’DEN ATEŞKES ÇAĞRISI

15.19: ABD’nin Bağdat Büyükelçiliği, Kerkük’teki gelişmeler konusundaki yazılı açıklamasında, taraflara itidal çağrısı yaptı.

Açıklamada, “Kerkük’ten gelen şiddet haberler konusunda son derece endişeliyiz” denildi; “Merkezi ve bölgesel hükümetin yetkilileriyle gerilimi düşürme yönündeki çalışmalarımız sürerken, bütün tarafları askeri adımlara derhal son vermeye çağırıyoruz” ifadeleri kullanıldı.


PEŞMERGE’DEN KYB’YE SUÇLAMA

14.30: Peşmerge Genel Komutanlığı, Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) içindeki bir grubu Irak ordusuna Kerkük’te yardım etmekle suçladı.

Peşmerge Genel Komutanlığı açıklamasında, bazı birliklerin Irak ordusu karşısında çekilmesinden ‘bazı KYB yetkilileri’ sorumlu tutuldu. Açıklamada, “Maalesef Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (KYB) bazı yetkilileri de Kürdistan halkına yönelik bu planın destekçisi olmuş, KYB bayrağı altında Kürdistan için canlarını feda eden Kürdistan’a ve şehitlere tarihi ve büyük bir ihanet etmişlerdir. Bu birkaç yetkili, bazı hassas bölgeleri çatışmadan, Heşdi Şabi ve İran Pasdaran Ordusuna teslim ederek [IKBY’nin KYB’li Başkan Yardımcısı] Kosret Resul’ü yalnız bırakmışlardır” denildi.

Açıklamada, ‘Bağdat’ın ağır bedel ödeyeceği’ de belirtildi.

Rudaw’da yayımlanan açıklamanın tam metni şöyle:

“Irak hükümeti, Heşdi Şabi ve Pasdaran Ordusu’nun Kudüs Karargahı tarafından yapılan saldırı, özgürlük talebinde bulunan Kürdistan halkından ve mertçe tavır gösteren kahraman Kerkük halkından intikam almaktır.

Maalesef Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (KYB) bazı yetkilileri de Kürdistan halkına yönelik bu planın destekçisi olmuş, KYB bayrağı altında Kürdistan için canlarını feda eden Kürdistan’a ve şehitlere tarihi ve büyük bir ihanet etmişlerdir. Bu birkaç yetkili, bazı hassas bölgeleri çatışmadan, Heşdi Şabi ve İran Pasdaran Ordusuna teslim ederek Kosret Resul’ü yalnız bırakmışlardır.

Bütün taraflara, bu saldırının, Heşdi Şabi ve Iraklı güçlerin ABD yapımı Abrams tankları, zırhlıları ve silahları ile koalisyonun verdiği silahlarla yaptığını duyuruyoruz. Bir süredir, IŞİD’e karşı savaş adı altında Irak ordusu ve Heşdi Şabi’ye verilen bu ABD yapımı silahlar, peşmergen ihtiyaç duymasına rağmen, IŞİD’le savaşta, terörle mücadelede kendilerine verilmemiştir.

Kürdistan halkı, bazı kirli yetkililerle Irak hükümeti ve Pasdaran Ordusu’nun varlığına rağmen, Kürdistan Peşmerge Güçleri’nin yüksek moralle tüm bölgelerde kahramanca savunma yapacağından emin olsun. Kürdistan halkının iradesinin planlarla başarıya ulaşmasının mümkün olmayacağını vurguluyor, Kürdistan halkının düşmanlarının başarıya ulaşmayacağını belirtiyoruz.

Halkın ve ülkenin tüm gerçek peşmergelerinden ve direnişçi toplumdan, saldırının kırılması için ellerinden gelen direnişi göstermelerini istiyoruz. Kürdistan halkına savaş dayatmanın birinci dereceden sorumlusu Abadi hükümetidir ve bu zulmün bedelini ağır şekilde ödeyecektir.”


RUSYA’DAN DİYALOG ÇAĞRISI

14.08: Rusya’dan Kerkük açıklaması geldi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Bağdat ile Erbil arasındaki tüm sorunların barışçı yollardan çözülmesi ve Irak’ın toprak bütünlüğünün korunması gerektiğini söyledi. Peskov, basın mensuplarının Rusya’nın arabuluculuk yapıp yapmayacağı sorusuna, “Moskova, Bağdat ile iyi ilişkileri destekliyor. Irak ile önemli bir ticaret hacmine sahibiz. Bunun yanı sıra Iraklı Kürtlerle de tarihsel olarak sıcak ve dostane ilişkilerimiz var. Rusya, hem Irak’la hem de IKBY ile olan ilişkilerini önemsiyor” yanıtını verdi.

Sputnik’in haberine göre, Peskov açıklamasında ‘Rusya’nın Bağdat ile Kürtler arasındaki tüm sorunların Irak’ın toprak bütünlüğü esas alınarak diplomatik araçlarla ve barışçıl yollardan çözülmesinden yana olduğunu’ söyledi; ‘Kürtlerin meşru haklarına ve çıkarlarına saygı gösterilmesi gerektiğinin’ altını çizdi.


KERKÜK VALİLİĞİNE YENİ ATAMA

13.40: Bağdat yönetimi, bağımsızlık referandumuna destek veren ve azledilen Kerkük Valisi Necmeddin Kerim’in yerine yeni bir atama yaptı. Irak Başbakanı Haydar Abadi’nin bu göreve, Kerim’in yardımcısı olan Arap asıllı Rakan Said Ali Cuburi’yi vekaleten atadığı belirtildi. Rudaw sitesi, Cuburi için “Kürtlere düşmanlığıyla biliniyor” ifadelerini kullandı.


IRAK ORDUSU TUZ HURMATU’YA GİRDİ

13.21: Irak devlet televizyonu, Irak ordusunun ‘Kürtlerle Şii Türkmenler arasındaki çatışmaların ardından Tuz Hurmatu’ya girdiğini’ duyurdu. Sabah saatlerinde peşmergenin Tuz Hurmatu’da bazı noktalardan çekildiği, buralara Haşdi Şabi’nin girdiği belirtilmişti.


DIŞİŞLERİ’NDEN AÇIKLAMA

12.45: Dışişleri Bakanlığı, Kerkük’teki gelişmeler hakkında yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, “IKBY’yi son dönemde yaptığı vahim yanlışlara bir yenisini eklememesi yönünde ikaz ediyoruz.Kerkük’te toplumsal huzur ve barışı bozmaya yeltenebilecek PKK terör örgütünün bu bölgede melce bulmasına vesile olanlar tarafımızdan da sorumlu tutulacaktır” ifadeleri kullanıldı.

ABADİ’DEN PEŞMERGEYE ÇAĞRI

12.21: Irak Başbakanı Haydar Abadi, peşmergeye ‘Irak savunma sisteminin parçası olarak görevlerini federal otorite altında yerine getirme’ çağrısı yaptı.

Abadi, Kerkük harekâtının ardından yaptığı ilk yazılı açıklamada, ‘Kürt liderliğinin tek taraflı olarak referandumu düzenleme ısrarı nedeniyle bölünme tehdidiyle karşı karşıya kalan ülkenin birliğini korumak adına anayasal yetkisini yerine getirdiğini’ belirtti. Erbil’i oylamaya ve ‘yol açacağı tehlikenin boyutlarına karşı uyardığını’ ifade eden Abadi, ‘Kürt liderliğinin uluslararası toplumun da çağrılarını dikkate almadığını, anayasayı ihlal ettiğini’ söyledi.

Erbil’in ‘ırk temelli bir devlet kurmak istediğini’ savunan Abadi, “Kürdistan halkına ve özellikle de Kerküklülere, hayatlarının ve çıkarlarının korunacağı konusunda teminat veriyorum” dedi. Abadi, Kerkük’te sadece ‘federal otoriteyi tesis etme yönündeki anayasal haklarını kullandıklarını’ ifade ederek, çok kültürlü kentteki birlikte yaşamın sürmesini istediğini belirtti.


‘KERKÜK MERKEZİNE GİRMEYECEĞİZ’

12:08: Irak ordusundan iki komutan, Reuters’a yaptıklarını açıklamada ‘Kerkük’ün kent merkezine girme emri almadıklarını, amaçlarının Kerkük çevresinde güvenliği sağlamak olduğunu’ söyledi.


‘KERKÜK HAVALİMANI IRAK ORDUSUNUN KONTROLÜNDE’

11:58: Irak ordusu ‘Kerkük Havalimanı’nı Kürt güçlerinden aldığını’ duyurdu.


RUDAW: KYB PEŞMERGESİ ÇEKİLDİ

11.48: Barzani’nin lideri olduğu Kürdistan Demokrat Partisi’ne (KDP) yakın Rudaw sitesi, Kürdistan Yurtseverler Birliği’ne (KYB) ait 9 ve 16’ncı tugayların Kerkük’ün Dakuk ilçesinden çekildiğini duyurdu. Rudaw’a konuşan Dakuk Asayişi Müdürü Faruk Ahmed, “Bu sabah Dakuk sınırındaki 9 ve 16’ncı Tugaylar, çatışmadan karargahlarından çekildi” dedi. Faruk Ahmed, Dakuk’ta sadece asayiş güçlerinin kaldığını söyledi.


PEŞMERGEDEN KOALİSYONA: KERKÜK’Ü SAVUNACAĞIZ

11.43: Peşmerge Bakanlığı’nın, ‘Kerkük’ü savunacağı’ konusunda ABD liderliğindeki IŞİD karşıtı koalisyona bilgi verdiği belirtildi. Rudaw’ın haberine göre, taraflar arasında yapılan toplantıda ‘peşmergenin Irak ordusunun Kürdistan halkına karşı düşmanca planlarına karşı artık sessiz kalmayacağı’ mesajı verildi. Buna göre, “Peşmerge artık sessizliği tercih etmeyecek ve Kürdistan toprakları ile halkını korumak için elinden geleni yapacaktır” denildi. Toplantıda Koalisyon temsilcilerinin diyalog ve itidal çağrısı yaptığı da belirtildi.


ÇEKİLEN PEŞMERGEYE SORUŞTURMA BAŞLATILACAK

11.08: Peşmerge Bakanlığı Sözcüsü Helgurd Hikmet, “Peşmergenin geri çekilmesine ilişkin her hangi bir emir bulunmuyor” dedi. Rudaw’a konuşan Hikmet, “Çekilmelere karşı ise Peşmerge Bakanlığı inceleme başlatacak” dedi. Hikmet, çekilen peşmergenin soruşturma sonrası askeri mahkemeye çıkarılacağını söyledi.

Rudaw’a isim vermeden konuşan binbaşı rütbeli bir peşmerge ise “Savaştığımız mevzilerden neden geri çekildiğimizi anlamıyorum. Halkın, bu emri veren komutandan bunu sorması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Bazı peşmerge güçlerinin Tuz Hurmatu’nun bazı noktalarından çekildiği, Haşdi Şabi’nin bu bölgelere girdiği belirtiliyor.


‘KUZEY GAZ ŞİRKETİ’NE ORDU KONTROLÜNDE’

11.02: Irak Petrol Bakanlığı yetkilileri, Irak ordusunun bugüne dek Kürtlerin kontrolünde bulunan Kuzey Gaz Şirketi’nin ana merkezine el koyduğunu duyurdu. Şirket, Kerkük’ün kuzeybatısında bulunuyor. Irak ordusundan bir komutan Reuters’a yaptığı açıklamada, ‘Kürtlerin Kuzey Petrol Şirketi’nin tamamının kontrolünü Irak güçlerine vermeyi kabul ettiğini’ söyledi.


BARZANİ’NİN SÖZCÜSÜ: IRAK KÜRTLERE SAVAŞ AÇTI

10.57: IKBY lideri Mesut Barzani’nin sözcüsü Ari Mamchae, “Irak güçleri Kürtler’e karşı savaş başlattı” açıklamasını yaptı. BBC Türkçe’nin aktardığına göre, Mamchae’nin açıklaması şöyle: “Ne yazık ki Irak hükümeti masaya oturup bizimle konuşmak yerine, askerlerini göndererek bize saldırmaya başladı. Konuşma taleplerimizi reddederek bize karşı bir savaş başlattılar.”


‘K1 ÜSSÜ IRAK ORDUSUNUN KONTROLÜNDE’

10.21: Irak ordusu, Kerkük’teki K1 hava üssünde kontrolü ele geçirdiklerini duyurdu.


ERBİL’DE KOALİSYON’LA TOPLANTI

10.00: Peşmerge ile ABD liderliğindeki koalisyon güçleri Kerkük’te yaşananları görüşmek üzere Erbil’de dün geceden bu yana toplantı halinde olduğu belirtildi.


‘SİVİLLER KERKÜK’TE YOLLARI KAPATTI’

09.35: Rudaw’ın haberine göre, Kerkük’ün içinde silahlı ve silahsız siviller bazı yolları kapatmış durumda. Rudaw, sivillerin peşmergeye ait araçların çekilmesini engellediğini duyurdu.


‘BİR RAFİNERİ IRAK ORDUSUNUN KONTROLÜNDE’

09.30: Irak ordusundan yapılan açıklamada, ‘Kerkük’ün güneyindeki bazı noktalarından peşmergeden alındığı’ belirtildi. Buna göre, kentin güneyindeki iki köprü, Kuzey Gaz Şirketi’nin bir benzin istasyonu, yakındaki bir rafineri ve sanayi bölgesinin kontrolü Irak ordusuna geçti.


‘PKK KERKÜK’Ü SAVUNACAK’

09.05: Fırat Haber Ajansı’nın (ANF) internet sitesinde, PKK’nın askeri kanadı HPG’nin, Kerkük’te “halkı korumak için savunma hattı oluşturmaya başladığı” belirtildi.


‘BAZI PEŞMERGE GÜÇLERİ TUZ HURMATU’DAN ÇEKİLDİ’

09.00: Peşmerge ise Tal Alwad ile Tuz Hurmatu’dan sabah saatlerinde çekildiğini doğruladı. Tuz Hurmatu’daki Asayiş güçlerinin komutanı Albay Kawa Mala Parwez, Rudaw’a açıklamasında peşmergenin çekilmesi sonrası Haşdi Şabi’nin Tuz Hurmatu’daki Kürt mahallelerine girdiğini söyledi. Parwez, “Savunma devam ediyor ama maalesef bazı peşmerge güçleri çekildi. Bu durum, Haşdi Şabi’nin Kürt mahallerine girmesinin önünü açtı” dedi.


‘PEŞMERGE BEŞ AMERİKAN ARACINI VURDU’

08.55: Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin Güvenlik Konseyi’nden yapılan açıklamada, “Irak güçleri ve İran’la bağlantılı Haşdi Şabi peşmergeye Kerkük’ün güneyinde ve Tuz Hurmatu’da Humvee’ler ve Amerikan silahları kullanarak birkaç noktadan saldırdı. Peşmerge yanıt verdi ve beş Amerikan Humveesini yok etti” denildi.


ABD: ÇOK ENDİŞELİYİZ

04.43: ABD’den saldırıya dair ilk açıklama geldi. Amerikan Dışişleri açıklamasında, “Kerkük’teki durumu yakından izliyoruz ve ihtilaf haberleri nedeniyle çok endişeliyiz” denildi.


IRAK TELEVİZYONU: GENİŞ ALANLAR ELE GEÇİRİLDİ

04.30: Irak devlet televizyonu, ordunun Kerkük bölgesinde ‘geniş alanları’ peşmergenin direnişiyle karşılaşmadan ele geçirdiğini savundu.

Haberde, Irak Başbakanı Haydar Abadi’nin güvenlik güçlerine ‘Kerkük’te güvenliği yerel halk ve Peşmerge ile işbirliği içinde sağlama emri verdiği’ ifadeleri kullanıldı.


İLK SALDIRI BAŞLADI

01.04: Pazar akşamı devam eden PKK atışmasının ardından, ajanslara saldırının başladığı haberi düştü. Iraklı ve Kürt yetkililer, Irak ordusu ile Haşdi Şabi’nin gece yarısı Kerkük yakınlarındaki petrol sahalarına ve bir hava üssüne doğru ilerlediğini duyurdu. Irak ordusundan bir yetkili Reuters’a açıklamasında, amaçlarının Kerkük’ün batısındaki K1 hava üssünü ele geçirmek olduğunu söyledi.

Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin Güvenlik Konseyi’nden yapılan açıklamadaysa, ‘Irak güçleri ile Haşdi Şabi’nin Kerkük’ün güneyindeki Tuz Hurmatu’dan Kerkük’e girmek, K1 üssü ile petrol sahalarını ele geçirmek için büyük bir operasyon başlattığı’ belirtildi.


ERBİL’DEN PKK İDDİASINA YALANLAMA

20.00: Mesud Barzani’nin sözcülerinden Vahal Ali PKK suçlamasını reddederek, “Bu doğru değil. Kerkük’te PKK yok, sadece peşmerge var” dedi.


BAĞDAT’TAN ‘KERKÜK’E PKK’LİLER GETİRİLDİ’ İDDİASI

19.17: Irak hükümeti, Kürt yetkilileri petrol zengini Kerkük’e Türkiye’den PKK üyelerini getirmekle itham etti. Irak Başbakanı Haydar Abadi’nin yanı sıra üst düzey askeri komutanların katıldığı toplantıdan sonra yapılan açıklamada, bunun bir ‘savaş nedeni’ olduğu belirtildi. açıklamada, hükümetin Kerkük ve diğer tartışmalı bölgeler üzerinde kontrol sağlayacağı ifadeleri kullanıldı.


ERBİL REFERANDUMU İPTAL ETME TALEBİNİ REDDETTİ

15.39: Kürdistan liderliği, Irak hükümetinin diyaloğa başlamak için bağımsızlık referandumunun sonuçlarını iptal etme çağrısını reddetti. Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani ile önceki hafta hayatını kaybeden Kürdistan Yurtseverler Birliği lideri Celal Talabani’nin eşi Hero Talabani’nin Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum ile görüşmesinden sonra açıklanan kararda, ‘Irak güçlerinin askeri tehditlerinin reddedildiği’ belirtildi. / DUVAR

Güncelleme Tarihi: 17 Ekim 2017, 16:28
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER