Cansız, Doğan ve Şaylemez mezarları başında anıldı

Paris'te katledilen Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez Dersim, Maraş ve Mersin'deki mezarları başında anıldı.

Cansız, Doğan ve Şaylemez mezarları başında anıldı

Paris katliamının birinci yılında Demokratik Özgür Kadın Hareketi (DÖKH) öncülüğünde Dersim Cemevi'nde bir araya gelen kadınlar, katledilen Kürt kadın devrimci Sakine Cansız'ın Belediye Asri Mezarlığı'nda bulunan mezarına yürüdü. Anmaya Sakine Cansız'ın yakınları, Dersim Belediye Başkanı Edibe Şahin, BDP il ve ilçe örgütü, BDP Dersim Belediye Eş Başkan adayları Mehmet Ali Bul ve Nurhayat Altun'un yanı sıra kentteki sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı. Cemevi önünde başlayan yürüyüşte, "Em ji we birnakin, sima xo vira nekeme" yazılı pankart taşınarak, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile Paris'te katledilen 3 Kürt kadın devrimcinin fotoğraflarının olduğu dövizler taşındı. Sık sık, "Şehîd namirin", "Sakine yoldaş ölümsüzdür", "Jin jiyan azadi", "Katil devlet hesap verecek" sloganları eşliğinde yapılan yürüyüşte, kadınların Kirmancki ağıtlar yakması duygu selini de beraberinde getirdi. 

Asri mezarlığa gelinerek sonlandırılan yürüyüşün ardından kadınlar, Cansız'ın mezarına mum yakarak, kırmızı karanfiller bıraktı. Katledilen 3 Kürt kadın devrimci için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Anmada ilk olarak konuşan Dersim Belediye Başkanı Edibe Şahin, katledilen 3 Kürt kadın devrimcinin yaşamlarının her anını özgürlük kavgasına dönüştürdüğünü ve yaşamlarını özgürlük mücadelesi içinde örgütlediklerini söyledi.

Sözlerine "Kürt özgürlük mücadelesi" tarihinin başkaldırının tarihi olduğunu söyleyerek başlayan BDP Dersim İl Eş Başkanı Ergin Doğru ise, "Sakine Cansız da Kürdistan'ın bir parçası olan Dersim coğrafyasının başkaldırı sembolü olmuştur" dedi. “Dersim coğrafyası binlerce Sakine'yi kendi bağrında barındırıyor. Bugün dünyanın dört bir yanında yeni Sakineler alanlarda" diye ekledi.

EMEP ve ESP İl Başkanlarının da birer konuşma yaptığı anma, niyaz dağıtılarak sonlandırıldı. 

MARAŞ’TA ENGELLEMELERE RAĞMEN ANMA

Paris'te katledilen 3 Kürt kadın siyasetçiden KNK Paris temsilcisi Fidan Doğan memleketi Elbistan'ın Barış beldesine bağlı Hançıplak köyü mezarlığında anıldı. Polis ve askerin tüm engellemelerine rağmen kadınların yoğunlukta olduğu yüzlerce kişinin sloganlar eşliğinde yürüyerek mezarlığa varmasının ardından kitle demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına saygı duruşunda bulundu. Saygı duruşu esnasında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın posteri açılırken, Doğan'ın mezarı başında ağıt yakan kadınlar duygulu anlar yaşattı. Doğan'ın mezarı başında konuşan BDP Elbistan Belediye Eş Başkan adayı ve DÖKH aktivisti Ayşenur Vayizoğlu, Paris katliamında yaşamını yitiren 3 kadın şahsında demokrasi ve özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenleri andıklarını ifade etti. Katliamın bu coğrafyada Kürt, Alevi ve kadın olmanın zorluğunu bir kez daha ortaya çıkardığını dile getiren Vayizoğlu, "Her üç kimliğe sahip olmak daha da zordur. Bizler bunun bilincindeyiz. Yüzyıllar boyunca bu kimliklere sahip insanlar nasıl mücadelede ederek sahip çıktıysa bundan sonra da bizler aynısını yapacağız. Bundan sonra biz daha güçlü bir şekilde varız" diye kaydetti. 

DTK Eş Başkanı Aysel Tuğluk ise yaptığı konuşmada, 3 Kürt siyasetçiyi saygı ile andığını ifade ederek, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın Paris katliamı ardından yaptığı değerlendirmeye dikkat çekti. Öcalan'ın "Paris katliamı ikinci bir Dersim katliamıdır" sözlerini hatırlatan Tuğluk, "Bu ikinci defa hem Dersim'in hem Kürt hem de Alevi kimliğine sıkılmış olan bir kurşundur" ifadesinde bulundu. Paris katliamında 3 kadına sıkılan kurşunun barış ve demokrasi sürecine sıkıldığını dile getiren Tuğluk, "Saldırının 2 temel amacı vardır. Bu Kürt hareketine bir saldırıdır. Diğeri ise 3 Kürt kadın şahsında bu kurşunlar Kürt kadın mücadelesine sıkılmıştır" dedi. 

Fransa ve Türkiye hükümetlerini katliamın faillerini ortaya çıkarmaya çağıran Tuğluk, "Bu katliamın bir an önce failleri bulunmalı. Bu katliamın faillerini bulmayan Fransa bu katliamı yapanlarla ortak olmuş olur. Buradan Fransa'ya sesleniyoruz. Bir an önce katliamın faillerini bul. Türkiye'de bu katliamın faillerinin bulunması için elinde ne belge varsa bir an önce soruşturmaya dahil etsin" diye konuştu. 

Paris katliamının hesabını Kürt kadınlarının soracağını dile getiren Tuğluk, "Bu hesabı sormaktan aciz değiliz. Bu halk bu katliamın hesabının elbet bir gün soracak. Özellikle Kürt kadınları bu katliamın hesabını sormayana kadar peşini bırakmayacaktır” dedi. 

MERSİN'DE ÖFKEMİZ DİNMEYECEK MESAJI

Konuşmaların ardından kadınlar Doğan'ın mezarına karanfiller bırakarak sloganlar eşliğinde mezarlıktan ayrıldı. 

Leyla Şaylemez için Mersin'de binlerce kişi Toroslar ilçesi Mevlana Mahallesi'nde bulunan Nur camii önünde bir araya geldi. Anmaya SDP, EMEP, 78'liler Derneği, Toplumsal Özgürlük Parti Girişimi'de destek verdi. 

BDP'li vekil Nursel Aydoğan, Akdeniz Belediye Başkanı Fazıl Türk ve Akdeniz Belediye Eş Başkan Adayı Yüksel Mutlu'nun da aralarında bulunduğu kitleyi Şaylemez'in annesi, babası, kızkardeşi ve akrabaları karşıladı. Alana ise, Cansız, Şaylemez ve Doğan'ın dev posterleri ile "Paris katliamını lanetliyoruz hesabını soracağız" ile "Sakineler ile iradeleştik, Rojbin ve Ronahilerle özgür yarınları biz kadınlar kuracağız" pankartları asıldı. 

Binlerce kişi buradan "Şehîd namirin" sloganları eşliğinde Şaylemez'in mezarının bulunduğu Güneykent Mezarlığı'na doğru yürüyüşe geçti.

Mezarlıkta ilk olarak konuşma yapan Leyla Şaylemez'in babası Cumali Şaylemez, Kürt halkının katliamlar ile bitirilemeyeceğini belirterek, "Abdullah Öcalan bir süreç başlattı ve bu süreçte ne asker ne gerilla kimseler ölmedi. Bundan daha güzel bir şey olabilir mi? Biz her şeye rağmen yaşasın halkların kardeşliği diyoruz" dedi.

'Baba Şaylemez'in ardından konuşan BDP Amed Milletvekili Nursel Aydoğan Kürt Halk Önderi Öcalan'ın "Sürece balta vurmak isteyenler olacaktır" sözlerini hatırlattı. Aydoğan, "Sayın Öcalan olacakları öngörmüştü. Bu şekilde katliamcıların hedeflerine ulaşmasına engel oldu" dedi. 9 Ocak katliamı ile Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile PKK hareketine mesaj verilmek istendiğini belirterek, "Bize rağmen siz barışı gerçekleştiremezsiniz, eğer İmralı'dan bir adım atılırsa biz de kadrolarınızı, PKK'nin kurucularını öldürürüz' demek istediler. Bu katliamın arkasında Kürt kadınının özgürlük çizgisine de bir saldırı vardır" dedi.

Aydoğan, katledilen üç kadının Kürt halkının direniş tarihinin öncü güçleri olduğunu da vurguladı. Aydoğan konuşmasını şu sözlerle noktaladı: "Bu şekilde bu halka darbe vurulmak istenmiştir. Ama yanıldıklarını tarih de gösterecektir."

Demokratik Özgür Kadın Hareketi (DÖKH) adına konuşan Taybet Adıyaman ise, "Katliam aydınlanmadan öfkemiz dinmeyecek" dedi. 

Yapılan konuşmaların ardından kitle Leyla Şaylemez'in mezarı başına gitti. Burada mezara kırmızı karanfiller bırakılarak dualar okunması ile anma etkinliği sona erdi. / anf

Güncelleme Tarihi: 09 Ocak 2014, 22:28
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER