Cep telefonu alacaklar için son şans

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK) taksit sınırlandırmaya yönelik hazırladığı düzenleme 1 Şubat itibariyle devreye girecek.

Cep telefonu alacaklar için son şans
Bu düzenleme kapsamında bulunan cep telefonlarına ise taksit yasağı gelecek. Başka bir deyişle cep telefonları 12 veya 24 ay taksitle satılamayacak ve tüketiciler cep telefonlarını sadece nakit olarak satın alabilecek.

Ocak ayında bir iPhone 5S 183 TL, Samsung Galaxy Note 3 ise 166 TL'lik 12 aylık taksitlerle satın alınabiliyordu. Buna ek olarak yerli markalı telefonlar ve giriş seviye olarak adlandırılan ekonomik akıllı telefonlarda özelliklerinin yanı sıra düşük fiyatlarıyla dikkat çekiyor. Bu telefonların aylık taksitleri yaklaşık 41 liraya denk geliyor.

Ancak 1 Şubat itibariyle iPhone 5S almak isteyenler 2 bin 200 TL, Samsung Galaxy Note 3 almak isteyenler ise 2 bin TL'yi peşin olarak ödeyerek satın alabilecek. Bu rakamlar yerli telefonlarda ise 500 lira civarında olacak.

Son siyasi gelişmelerle tırmanan döviz kuru ve arttırılan ÖTV nedeniyle cep telefonlarında zam beklentisi giderek arttırmaya devam ediyor. Buna duruma ek olarak taksit yasağının da eklenmesi tüketicilere ve mağazalara 'son fırsat' kapısını ardına kadar araladı.

Tüm bu gelişmelerin ocak ayında sektörde kampanyalarla fırtınalar yaratması bekleniyor. Cep telefonu satıcıları her aya yaklaşık 2 milyon adetlik cep telefonu stoku ile giriyor. Bir başka deyişle şu anda satıcıların elinde en az 2 milyon adet cep telefonu var.

Bu nedenle henüz maliyet artışları bu eldeki telefonlara yansımamış durumda. Şimdi yeni kampanyalarla şirketler arasında bu cep telefonları üzerinden yeni bir rekabet savaşı yaşanması bekleniyor. Özellikle ocak ayının son haftasında yaşanacak satış patlaması ile bu ay en az yüzde 30'luk bir talep artışı yaşanacağı ve 1.6 milyon adet cep telefonunun tüketiciler tarafından satın alınacağı söyleniyor. / Hürriyet
Güncelleme Tarihi: 10 Ocak 2014, 16:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER