'Çatışma olmadı infaz edildiler'

Van'ın Çaldıran ilçesine bağlı Buğulu Kaynak Köyü yakınlarında, 2009 yılında düzenlenen operasyonda iki PKK'li ile lise öğrencisi Cerciş İbrahim Atabay’ın öldürülmesine ilişkin davanın duruşması dün Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

'Çatışma olmadı infaz edildiler'
Van'ın Çaldıran ilçesine bağlı Buğulu Kaynak Köyü yakınlarında, 2009 yılında düzenlenen operasyonda iki PKK'li ile lise öğrencisi Cerciş İbrahim Atabay’ın öldürülmesine ilişkin davanın duruşması dün Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmada mahkeme, 9 gizli tanık dinledi. Gizli tanıklar, sanık askerlerin iddiasının aksine 3 kişinin silahsız teslim alındığını, çatışma yaşanmadığını kaydetti.

3-4 seneye kadar çıkarlardı 

Dönemin Van İl Jandarma Alay Komutanı emekli Albay Vecihi Halil İyigün’ün de aralarında bulunduğu 17 askerin yargılandığı davada ifade veren ‘Tarık Bilir’ isimli gizli tanık, ifadesinde olay yerine intikal ettiklerinde dağa doğru kaçan 3 kişi bulunduğunu belirterek, şunları anlattı: “Dere yatağında onları kıstırdık. Daha sonra öğrenci olduğunu öğrendiğimiz kişinin ayağında beyaz terlik olduğunu farkettim. Rütbelilerin ‘Teslim olun’ çağrısı üzerine bu kişiler silahlarını yere bıraktılar. Yere yattılar ve beklemeye başladılar. Daha sonra bize ‘Çekilin’ emri verildi. Biz geri çekildik. Bulunduğumuz yere Jandarma Özel Harekât (JÖH) geldi. Yoğun ateş oldu. Daha sonra bulunduğumuz yere Alay Komutanı Vecihi İyigün geldi. ‘Soran olursa arkadaşlar üstlerini ararken arkadaki terörist ateş açmış, sonra JÖH vurmuş dersiniz’ dedi.” Aynı gizli tanık olaydan sonra alay komutanının bulundukları tepeye gelerek, kendilerine “Zaten vurulmasalardı 3-4 sene yatıp çıkarlardı. Sonra tekrar dağa çıkarlardı. Askerlerimizi şehit etmeye devam ederlerdi” dediğini anlattı. 


‘Kadir Abbi’ kod adlı gizli tanık da benzer bir ifade vererek şunları anlattı: “3 PKK’lı dağa doğru kaçıyordu. 2 terörist, bir çocuğun kolundan tutuyor gibilerdi. Dere yatağında onları kıstırdık. ‘Teslim olun’ çağrısı yapıldı. Silahlarını bırakarak teslim oldular. Birisi ellerini başının arkasına koyarak bulunduğu kayadan çıktı. Bizim bulunduğumuz yöne doğru geldi. Murat Yüzbaşı ‘Yat’ dedi. Sonra diğer kişi de aynı şekilde geldi. Daha sonra üçüncü kişi de kayaların arkasından çıktıktan sonra o da yere yattı. Yaklaşık yarım 
saat onlar yerdeyken bekledik. Daha sonra bize ‘Çekilin’ talimatı verildi. Biz çekilirken boşalan yerlere JÖH birlikleri geldi. Biz olay yerinden uzaklaştırıldıktan sonra üstümüz arandı. 5-10 dakika sonra da ‘Teslim olun’ diye bir ses duyduk. Sonra da yoğun bir ateş açıldı.”

‘Ateş açmak zorunda kaldık’

‘Serhat’ isimli gizli tanık da ifadesinde alay komutanının olaydan sonra söylediklerini şöyle anlattı: “alay komutanı bize bu PKK'lilerden bir tanesinin bölge sorumlusu ve tehlikeli biri olduğunu, çok askerimizi şehit ettiğini söyledi. Ayrıca İran’a geçip, patlayıcı madde getirerek Türkiye ’de eylem yapma hazırlığında olduğunu belirtti. Komutanı bizden ‘Ateş açtılar, biz de onlara ateş açmak zorunda kaldık’ dememizi istedi. Karşılıklı ateş olmadı." / Radikal
Güncelleme Tarihi: 26 Kasım 2013, 17:36
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER