Çavuşoğlu: Musul ve Rakka operasyonu çok önemli

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “DAEŞ’i tamamen Suriye ve Irak’tan temizlemek istiyorsak hem Musul operasyonu hem de Rakka operasyonu çok önemli” dedi.

Çavuşoğlu: Musul ve Rakka operasyonu çok önemli

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Londra’da dün düzenlenen ve Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu Müzakere Yüksek Komitesi’nin ortaya koyduğu üç aşamalı yeni vizyonun görüşüldüğü toplantı sonrası basın açıklaması yaptı.

Fikirdaş ülkelerle bugün Londra’da bir araya geldiklerini söyleyen Çavuşoğlu, ateşkes konusunda eş başkanlar olan Rusya ve ABD’nin çabası olduğunu hatırlatarak, Suriye’de kalıcı bir siyasi çözüm ile müzakerelerin başlaması için ise muhalefetin bugün bir sunum yaptığını dile getirdi.

Çavuşoğlu şunları söyledi:

“Herkesin destek vermesi gerekiyor”

“Suriyeli muhaliflerin bugün Londra’da duyurduğu belge ve vizyon çok iyi hazırlandı. Ama önemli olan uygulanabilmesi.

“Uygulanabilmesi için de herkesin destek vermesi gerekiyor. Esasen bir ülkenin kaderini bir kişiye bağlamak doğru değil. Herkesin kabul edebileceği ve destekleyebileceği kişiler üzerinde durmak daha gerçekçi.

“Muhalefetin Esed’i kabullenmesi mümkün değil”

“Bu saatten sonra, sizler de görüyorsunuz muhalefetin Esed’i kabullenmesi mümkün değil. Esed’i kabullenmemesi demek, çatışmaların, kaosun devam etmesi demek.

“Dolayısıyla bir kişiye takılıp kalmamak lazım ve Suriye’nin geleceğini konuşmak lazım. Muhalefetin ortaya koyduğu vizyon da tamamen bunu kapsıyor, bence gerçekçi ama Esed’i destekleyen ülkelerin de bunu görmesi gerekiyor.

“Musul ve Rakka operasyonu çok önemli”

“Rakka Suriye’de DAEŞ’in üssü. Rakka’dan DAEŞ temizlenmediği sürece mevcudiyeti Suriye’de ve Irak’ta devam edecek.

“O nedenle DAEŞ’i tamamen Suriye ve Irak’tan temizlemek istiyorsak hem Musul operasyonu hem de Rakka operasyonu çok önemli.

“Biz başından beri bunu söylüyoruz, karadan yerel güçleri desteklemezsek, kara operasyonu olmazsa havadan saldırılarla DAEŞ’i yok etmek mümkün değil, hatta durdurmak mümkün değil.

“Tek başına Türkiye’nin yapabileceği bir şey değil”

“Gerek kamuoyu, basın önündeki söylemlerimize bakarsanız, gerekse DAEŞ’e karşı oluşturulan koalisyon toplantılarında ve uluslararası Suriye’ye destek grubu toplantılarında yaptığımız tüm açıklamalarda bu var.

“Ama bu tek başına Türkiye’nin yapabileceği bir şey değil. Tek başına Türkiye’den yapılmasını beklemek de doğru değil.

“Sınırımızın diğer tarafından gelen tehdide karşı, orada Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ve yerel güçleri desteklememiz ve katkı sağlamamız son derece doğaldır ama Rakka ve diğer bölgelerdeki operasyonları iyi planlamak lazım ve herkesin katkı sağlaması lazım.

“Yerel güçlerin eğitilip, donatılması ve özel kuvvetlerin de sadece bizim değil değişik ülkelerin katkı sağlaması lazım, yönlendirme yapması lazım.

“Bu konuyu Sayın Cumhurbaşkanımız, Obama dahil birçok liderle gündeme getirdi ama esas askerlerin ve istihbarat dahil güvenlik birimlerinin bunu çok iyi tartışması gerekiyor ve iyi hazırlanmış, sonuç odaklı bir planın, stratejinin olması gerekiyor.”

Güncelleme Tarihi: 09 Eylül 2016, 18:07
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER