'Çerkeslere yönelik inkar ve asimilasyon politikalarına son verilmeli'

HDK, Çerkes halkının 152 yıl önce Çarlık Rusyası tarafından uğradığı sürgünün yıl dönümüne ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, “Çerkeslere yönelik inkar ve asimilasyon politikalarına son verilmeli” denildi.

'Çerkeslere yönelik inkar ve asimilasyon politikalarına son verilmeli'

Halkların Demokratik Kongresi (HDK), 152 yıl önce Çarlık Rusyası tarafından Çerkes halkına karşı yapılan soykırım ve katliamın yıl dönümü dolayısıyla yazılı açıklama yayınladı.

HDK’nin açıklamasında,  Kafkasya işgalinden sonra Çarlık Rusyası’nın aldığı etnik temizlik kararı ile bir buçuk milyon civarında Çerkes’in Osmanlı topraklarına gönderildiği belirtilerek, bunların çoğunun da yollarda yaşamını yitirdiği kaydedildi.

Sürgün edilen tüm halkaların başına gelenlerin Çerkeslerin de peşini bırakmadığı ve asimilasyon politikaları ile bugüne gelindiği aktarılan açıklamada, “Çerkes halkının hem Osmanlı hem Cumhuriyet döneminde dil, kimlik, kültür ve anadilde eğitim haklarından mahrum bırakılarak kültürel soykırımı ile yüz yüze kalmıştır” denildi.

HDK, toplumsal barışın inşası için Türkiye’de yaşayan tüm farklı kimliklerle Çerkes halkının hakları için mücadele etmeye ve taleplerinin takipçisi olmaya devam edeceklerini vurguladı.

HDK’nin açıklamasında, Çerkeslere ilişkin talepler ise şöyle sıralandı:

*Rusya Federasyonu Çerkeslerden özür dilemeli, Çerkes halkına yaşadıkları ülkelerin vatandaşlığını da içeren çifte vatandaşlık hakkını vermeli, Çerkes halkının tarihsel anayurduna dönebilmesi için yasal ve sosyal zemini sağlamalıdır.

* Türkiye’deki diğer halklar gibi Çerkeslere yönelik inkar ve asimilasyon politikalarına son verilmeli, Çerkeslerin dillerini, kültürlerini, kimliklerini yaşayabilme ve yaşatabilmesi adına tüm hakları tanınmalı, bu konuda var olan yasal engeller kaldırılmalıdır. Çerkeslerin, başta anadilinde eğitim hakları olmak üzere kültürel hakları tanınmalıdır.

*  Tarihi bilgi ve belgelerin gelecek nesillere aktarılabilmesi ve korunabilmesi için gerekli çalışmaların yapılması amacıyla yasal düzenlemeler yapılmalıdır.

* Değiştirilmiş olan yer isimleri iade edilmelidir.

* Okul kitaplarındaki Anadolu’da yaşayan tüm halklarla ilgili ayrımcı ve ırkçı ifadeler temizlenmelidir.

Güncelleme Tarihi: 21 Mayıs 2016, 18:42
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER