ÇGD: Gazetecilik baskı altında

Basın ve ifade özgürlüğüne dair bu yılın ilk üç ayına ait veriler yine iç açıcı değil. Gazeteciler ya gözaltına alındı, ya soruşturmalara konu oldu ya da işini kaybetti.

ÇGD: Gazetecilik baskı altında

2015 gazeteciler için fark bir yıl olmadı. Yine soruşturmalar, davalar ve baskılar birbirini izledi.

Sadece ilk üç ayda, 13 gazeteci kovuşturmaya uğradı. 9 gazeteci hakkında gözaltı, tutuklama ya da hapis cezası kararı alındı. Köşe yazıları nedeniyle 2 yazar para cezasına çaptırıldı. 9 gazetecisi ise mesleğini yaparken polis ya da esnaf tarafından fiziksel saldırıya uğradı.  İşini kaybeden gazeteci sayısı ise en az 30 oldu.

‘Mali tehdit mesajlarıyla susturmuş’

Bu verileri açıklayan Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Ankara Şubesi Başkanı Can Güleryüzlü, yılın ilk üç ayı içerisinde iktidarın basına yönelik ciddi baskılar uyguladığını söyledi.

Güleryüzlü, “İktidar, basını güdümüne almak için neredeyse tüm araçları kullanmış. Değiştiremediği kurumları özellikle mali tehdit mesajlarıyla susturmuş, susturamadığı gazetecileri davalar ya da işsizlikle karşı karşıya bırakmıştır. Haber ve köşe yazıları nedeniyle yüzlerce gazeteci hakkında soruşturmalar yürütülmüş, toplu işten çıkarmalar yaşanmıştır” dedi.

İnternete erişim engellemesi

ÇGD’nin ilk üç ay raporunda, Hollandalı gazeteci Frederike Geerdink’in gözaltına alınarak ifadesinin alınması, yazar Özgür Amed ile gazeteci Mehmet Baransu’nun cezaevine gönderilmesi ile başbakanlık ya da bakanların internete erişim yasağı getirmelerini sağlayan Meclis’ten geçen yasaya da dikkat çekildi.

Güncelleme Tarihi: 06 Nisan 2015, 19:47
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER