Nihat Kazanhan’ın öldürülmesinde serbest bırakılan polis yargılanacak

Cizre’de 12 yaşındaki Nihat Kazanhan’ın polis ateşiyle vurulmasıyla ilgili tutuklanan ve daha sonra serbest bırakılan H.V., “kasten adam öldürmek” suçlamasıyla yargılanacak.

Nihat Kazanhan’ın öldürülmesinde serbest bırakılan polis yargılanacak

Şırnak’ın Cizre ilçesinde 14 Ocak’ta polislerin açtığı ateş sonucu hayatını kaybeden 12 yaşındaki Nihat Kazanhan’la ilgili soruşturmada tutuklanan ve daha sonra serbest bırakılan H.V., “kasten adam öldürmeden” yargılanacak.

Cizre’de arkadaşlarıyla oyun oynarken polisin pompalı ateşi sonucunda 12 yaşındaki Nihat Kazanhan kafasından vurularak hayatını kaybetmiş, olay sonrasında polis memuru H.V., “kasten adam öldürmek” suçuyla 27 ocak 2015 tarihinde tutuklanmıştı.

Ancak H.V., 16 Şubat’ta Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı’na verdiği ek ifadesinde üzerine zimmetli olan pompalı tüfekle polis memuru Mehmet Nurbaki Göçmez’in Kazanhan’a ateş ettiğini söyleyince tahliye edilmişti.

Bu ifadenin ardından Kazanhan’a ateş eden M.N.G.,  ise kasten adam öldürmek suçu iddiasıyla tutuklanmıştı.

Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı H.V., için “kasten adam öldürmek” iddiasıyla açılan soruşturmaya takipsizlik kararı vermişti.

Kazanhan’ı vurulurken olay yerinde bulunan H.V., ve diğer üç polis memuru hakkında Cizre Ağır Ceza mahkemesi tarafından ‘kamu görevlisinin suçunu bildirmeme’ suçuyla dava açılmıştı. Avukatlar bu karara itiraz etti.

İtirazı yerinde gören mahkeme heyeti, H.V.’nin “kasten adam öldürmeden” yargılanmasına karar verdi.

Avukat Filiz Ölmez, kararı olumlu bulduklarını söyledi. Savcılığın diğer sanıklar hakkında da aynı kararı verilmesini beklediklerini belirtti.

Kazanhan’la ilgili davanın ilk duruşması 7 Mayıs’ta görülecek.

Ne olmuştu?

12 yaşındaki Nihat Kazanhan Şırnak’ın Cizre ilçesinde 14 Ocak günü polisin açtığı ateş sonucu hayatını kaybetti.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Kazanhan’ın ölümünden bir gün sonra, 15 Ocak’ta İçişleri Bakanı’ndan bilgi aldığını ve Kazanhan’ın ölümünde emniyet görevlilerinin herhangi bir sorumluluğu olmadığınıaçıklamıştı.

İçişleri Bakanlığı’ndan 20 Ocak’ta yapılan yazılı açıklamada ise “Bazı güvenlik görevlileri kusurlu olabilir” denilmişti.

Kazanhan’la ilgili yürütülen soruşturmaya savcılık tarafından gizlilik kararı konulmuştu.

Kazanhan’ın vurulma anına ait görüntüler ise 28 Ocak’ta ortaya çıktı.

Kazanhan öldürülmesi ile ilgili görüntülerin ortaya çıkmasından sonra 29 Ocak’ta Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, olay günü görev yapan Mardin Emniyet Müdürlüğü Özel Harekat Şube’sinde görevli polis memuru H.V. şüpheli olarak gözaltına alınmış ve tutuklanmıştı. Olay yerindeki boş mermi kovanlarının tutuklanan polisin üzerinde zimmetli olan av tüfeğine ait olduğu belirlenmişti.

Malatya Cezaevi’ne gönderilen H.V. daha sonra olayla ilgili Cizre Cumhuriyet Savcısı ve Cizre Sulh Ceza Mahkemesi’ne verdiği ifadesinde M.N.G. adındaki polisin yaptığını söyleyince tahliye edildi.

H.V.’nin ifadesinde Nihat Kazanhan’a ateş ederek öldürdüğünü öne sürdüğü özel harekat polisi M.N.G. ise Ankara’da tutuklandı.

Güncelleme Tarihi: 07 Nisan 2015, 19:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER