CHP'li vekillerden Hurşit Külter çağrısı: 'Devlet sorumludur'

DBP Şırnak İl Yöneticisi Hurşit Külter’den 46 gündür haber alınamazken, CHP’li vekiller, Külter’in bulunması için çabaların yoğunlaştırılması gerektiği çağrısında bulundu. CHP’li Mahmut Tanal, “Hukuk devletlerinde ‘ben bilmiyorum, bulamadım’ diyemezseniz” derken; Selina Doğan ise “Külter’den birinci derecede devlet sorumludur” dedi.

CHP'li vekillerden Hurşit Külter çağrısı: 'Devlet sorumludur'

27 Mayıs bu yana kendisinden haber alınamayan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Şırnak İl Yöneticisi Hurşit Külter’in akıbeti 46 gündür bilinmiyor.

Hurşit Külter için yapılan başvurulardan herhangi bir sonuç alınamazken; adli, kolluk ve idari birimler, tanık ifadelerine rağmen Hurşit Külter’in gözaltına alınmadığını savunuyor.

Meclis’te muhalif vekillerin ısrarlı soruları karşısında Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Külter’in akıbetinin araştırılması için müfettiş görevlendirildiğini açıklamasına rağmen ise, aradan geçen 2 hafta süresince bir gelişme katedilmedi.

CHP’li vekillerden çağrı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekilleri Şenal Sarıhan, Zeynep Altıok, Selina Doğan ve Mahmut Tanal, DİHA aracılığıyla 46 gündür haber alınamayan Hurşit Külter’in akıbetinin açıklanması için çağrı yaparak, herkesi “Hurşit Külter nerede?” sorusunu sormaya davet etti.

Şenal Sarıhan: Kaygı verici bir durum

“Bu güne kadar hala ses çıkmamış olması ve hükümet çevrelerinin suskunluğu kaygımızı daha da yoğun hale getirmektedir. İnsan yaşamına değer vermek konusunda Hurşit Külter’in bulunması için çabalar yoğunlaştırılmalıdır. Bu tür durumlarda bireylerin can güvenliğinin durumu anayasa ve uluslararası sözleşmeler bakımından devletin sorumluluğu altındadır. Hızlı davranmak ve sonuç almak önemlidir. ‘Faili meçhul’ cinayetlerin araştırılması insanlık görevidir. Devletin de görevidir. 46 gün geçmesi ve hiçbir sesin çıkmaması, ‘müfettiş görevlendirdik’ açıklamalarına rağmen sonuç alınmaması son derece kaygı verici bir durum.”

Zeynep Altıok: Elim olan 90’larla savaş açtıklarını söylemeleri

“Toplumsal Bellek Platformu, Hurşit Külter’in bulunması için çağrı yapmıştı. Bu acıyı yaşayan aileler olarak yapılan bir çağrıyı anlamlı bulduk. Daha elim olan 90’lara savaş açtığını söyleyerek kandıran bir iktidarın elinde bir kaybımız var. Ve 46 gündür bütün sorulara rağmen herhangi bir yorum yapmayan yetkililer var. Derhal bu konuda açıklama yapılması ve ananın evladından koparılmaması için bütün hukuki adımların atılması gerekiyor.”

Mahmut Tanal: ‘Bilmiyorum, bulamadım’ diyemezseniz

“İnsanlar siyasi düşünce, felsefi düşünce, parti, din, mezhep, milliyet, vatandaşlık, cinsiyet ayrımı yapmaksızın nerede bir insan hakkı ihlali varsa nerede bir kayıp varsa karşısına çıkmalı. O duyguyu yakaladığımız an bu ülkede beraberlik olur. Eğer birbirimizi anlayamazsak farlılıkları kendi dünyamızda kurarsanız da, hiçbir düzen ve toplum da ne adalet ne de güven sağlayabilirsiniz ne de topluma umut verebilirsiniz. Kim hukuksuzluğa maruz kalmışsa onun karşısına tüm insanların dikilmesi lazım. ‘Ben onun gibi düşünmüyorum oh olsun’ diyemezsiniz. Meclis’te ilk günden itibaren vekiller ‘Hurşit Külter nerede, bulun bize’ diyor. Devlet olarak, iktidar olarak bulmak zorundasın. İnsanların gözaltında kaybolmasını kimse kabul etmez. Hukuk devletlerinde ‘ben bilmiyorum, bulamadım’ diyemezseniz.”

Selina Doğan: Külter’den birinci derecede devlet sorumludur

“Gözaltı süresi aştığından bu yana haber alamıyoruz. Herkes gibi biz de çok kaygılıyız. Emniyet güçlerinin denetimi altına girdiyse bir kişi, oradan İçişleri Bakanlığı sorumludur. Bir an önce akıbetinin açıklaması gerekiyor. Siyaset hesap verme sorumluluğudur. Eğer Külter’den hala haber alınmıyorsa siyasiler ağır şekilde sorumluluklarını ihmal ediyorlar demektir. Bir kişinin yaşam hakkı söz konusu. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin bu konuda bir çok kararı var. Külter’den birinci derecede devlet sorumludur.”

Güncelleme Tarihi: 12 Temmuz 2016, 10:52
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER