Çiğli'deki Aleviler: Gelin canlar, HDP'de bir olalım!

İzmir’in Çiğli ilçesinde yaşayan ve uzun yıllar önce buralara yerleşen Aleviler, Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle birlikte, mahallelerindeki Alevilerin de CHP'den uzaklaştığını belirtti.

Çiğli'deki Aleviler: Gelin canlar, HDP'de bir olalım!
İzmir’in Çiğli ilçesinde yaşayan ve uzun yıllar önce buralara yerleşen Aleviler, Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle birlikte, mahallelerindeki Alevilerin de CHP'den uzaklaştığını belirtti. Kendilerinin CHP'den kopuşu nedeniyle Kılıçdaroğlu'nun İzmir'den aday olmaya mecbur kaldığına dikkat çeken Aleviler, HDP'de birleşme çağrısı yaptı. 


'ALEVİLER HDP'DE BULUŞMALI'

İzmir’de 30 yıldır yaşayan ev işçisi Zülfünaz Alp (64), devlet tarafından yıllardır Alevilerin sömürülüp dışlandığına dikkat çekerek, çocukların anadilde ve kendi özlerine uygun eğitim alamadıklarını da belirtti. Alp, "Bu devlet bizi birbirimize kırdırdı. Halen Kürtlere iş bile verilmiyor. Artık bu ülkede kan görmek istemiyoruz” dedi. Alp, Alevilerin artık CHP'ye oy vermemesi ve HDP'de buluşması gerektiğine işaret etti.

Özlem İrgi ise sosyolog. KPSS’de iyi puan almasına rağmen atanamadı. İrgi, HDP’de bütün renklerin bir arada olduğunu söyleyerek, partinin oluşturmaya çalıştığı empati kültürüyle pek çok sorunun aşılabileceğini vurguladı. Cinsiyetçi ideolojileri eleştirerek HDP'nin kapsayıcılığına dikkat çeken İrgi, HDP'nin doğaya dönük politikalarını da desteklediğini belirtti.

'İYİ HAYALLER KURABİLMEM İÇİN HDP'

Atanamayan bir öğretmen olduğunu söyleyen İrgi, AKP hükümetinin eğitim politikalarının 'korkunç' olduğunu ifade ederek, şunları ekledi: "Bu konuya da HDP’nin bir çözüm olacağına inanıyorum. Çünkü iktidar sosyoloji ve felsefe alanlarında tamamen daralmaya gitti; toplumun düşünmesini istemiyor, sistemlerinin devamı için bu şart. Ben umutsuzum, kararsızım bu yüzden de iyi hayaller kuramıyorum. Benim yaşayabilmem için bu gidişe bir 'dur' demem gerekiyor. Bunun da yolu HDP’den geçiyor."

'TOPLUMUN DEĞİŞİP DÖNÜŞMESİ İÇİN'

İzmir’de 13 yıldır yaşayan Oktay Dallı ise, şöyle konuştu: "HDP’yi içimde yaşıyorum, yeni bir yaşamı onda görüp bu şekilde çalışıyorum. Daha önce insanların görebildikleri her şey üzerinde bir yanlışlık olduğunu ve bunu HDP’nin düzeltebileceğini görüyorum. Toplumu daha aktif bir hale getirdiğini gördüğüm için HDP'yi destekleyeceğim. Toplumun değişip dönüşmesine adına HDP’ye oy veriyorum."

Alevilerin HDP'de örgütlenmesi gerektiğini belirten Dallı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığına değinerek, "Bizim hak ve hukukumuz HDP’nin içindedir. Bundan kaynaklı bu bölgede bilinçli bir şekilde aday gösterildi. HDP’ye kayan oyları engellemeye çalışıyor. CHP’nin Dersim Soykırımı'ndaki rolü halen hafızalarda" dedi.

'HDP TÜM SORUNLARA ÇÖZÜM ÜRETEBİLİR'

İzmir'de doğan Helin Alp, işçilik yapıyor. HDP’ye ülkenin genel sorunlarına çözüm üretebileceği için oy verdiğini belirten Alp, "Bu ülkenin en büyük sorunu, Kürtler ve azınlıkların uğradığı ayrımcılık. Bunu HDP’nin ortadan kaldırabileceğine inanıyorum. Yine aynı şekilde kadın sorununa, kadın cinayetlerine farklı projeler geliştirebileceği için destekliyorum. En önemlilerinden biri de, yapılmaya çalışılan  nükleer santraller ve HES'lere karşı sürdürülebilir enerjiyi alternatif olarak desteklemeleri” dedi.

'CHP TEDİRGİN'

Alp, HDP’nin barajı geçmesi halinde, HDP’nin ülkeye başka bir bakış  açısı katacağını ve barışın, toplumun geneli tarafından ısrarla istendiğinin kanıtlanacağına işaret ederek, "HDP, gösterdiği adaylarla aynı zamanda Alevi partisi olduğunu kanıtladı. Bunun arkasında da duracak zaten. Bir Alevi ve sosyalist olarak bütün bunlara inanıyorum. CHP Aleviler konusunda çok tedirgin, tedirgin olmakta da haklılar, bu nedenle Kılıçdaroğlu’nu buradan aday gösterdiler. Bugün pazar yerinde bildiri dağıtırken yurttaşlar hevesle aldılar elimizdeki bildirileri. Bunların içinde birçok tanıdığımız Alevi de vardı. Aleviler yıllarca CHP’ye oy verdi ama hiçbir fayda görmediler; sorunları görmezden gelindi. Aleviler artık bunu görüyorlar" şeklinde konuştu.

'HDP İNSANDAN, DOĞADAN, HAYVANDAN YANA'

İzmir’de 43 yıldır yaşayan Sebliye Fırat, ülke koşullarında yaşamını idame ettirmenin çok zor olduğunu ve emekli olduktan sonra da çalışmak zorunda kaldığını anlatarak, şunları söyledi: "HDP bir kere halktan, doğadan ve hayvandan yana. Diğer hiçbir partiye inanmıyorum, onlar düzen partisi. Gençken Tariş İplik Fabrikası'nda çalıştığımda işçi temsilciliği yaptım. Şimdi kendimi HDP’ye daha yakın buluyorum. Bir Alevi olarak da herkesi HDP’ye çağırıyorum. Gelin canlar, bir olalım."

Güncelleme Tarihi: 05 Mayıs 2015, 13:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER