“Türkiye'den IŞİD bölgesine bomba yapımında kullanılan gübre geçiyor“

New York Times gazetesi, Türkiye’den IŞİD’in kontrolündeki Tel Abyad’a kamyonlarla gübre taşındığını ve gübrelerin bomba yapımında kullanıldığını yazdı.

“Türkiye'den IŞİD bölgesine bomba yapımında kullanılan gübre geçiyor“

New York Times gazetesi, Urfa’nın Akçakale ilçesinden IŞİD’in kontrolündeki Tel Abyad’a bomba yapımında kullanılan gübre taşındığını yazdı.

Ben Hubbard ve Karam Shoumali imzalı “Bomba yapımında da kullanılan gübre Türkiye’den IŞİD topraklarına geçiyor” başlıklı haberde, içlerinde amonyum nitrat gübreler bulunan çuvalların işçi oldukları belirtilen kişilerce römorka yüklendiği görülen bir fotoğrafa da yer verildi.

New York Times muhabirleri gübre yüklü araçların son iki günde dört kez sınır kapısından geçtiğini ve bir süre sonra boş olarak Akçakale’ye döndüğünü aktardı.

Akçakale Belediye Başkanlığı Sözcüsü Mustafa Güçlü’nün önce sınırdan gübre geçişini reddettiği; daha sonra ise, geçiyorsa da bunun tarım için kullanıldığını söylediği öne sürüldü.

Haberde, fotoğrafları inceleyen ABD’nin Indianapolis kentindeki IUPUI üniversitesinden adli tıp kimyageri John Goodpaster, çuvallarda net biçimde amonyum nitrat olduğunu gördüğünü söylüyor.

Goodpaster, bu maddenin akaryakıtla birleştirildiğinde TNT’nin yüzde 85’i oranında patlayıcı güce sahip olduğunu belirtti.

Güncelleme Tarihi: 05 Mayıs 2015, 19:03
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER