Cömert davasında gerekçeli karar: 'Gaz fişeği öldürücü bir silah değil'

Mahkeme, Abdullah Cömert’i vurduğu gerekçesiyle 13 yıl 4 ay hapse mahkum ettiği sanık polis Ahmet Kuş için ‘kasten öldürme’ ya da ‘olası kastla öldürme’ suçlarından ceza vermemesini ‘gaz tüfeğinin öldürücü bir silah niteliğinde olmamasına’ dayandırdı.

Cömert davasında gerekçeli karar: 'Gaz fişeği öldürücü bir silah değil'

Hatay’daki Gezi protestoları sırasında gaz fişeğiyle öldürülen Abdullah Cömert davasında mahkeme gerekçeli kararını açıkladı.

Mahkeme, 13 yıl 4 ay hapse mahkum ettiği polis için “kasten öldürme” ya da “olası kastla öldürme” suçlarından ceza vermemesini, gaz tüfeğinin öldürücü bir silah niteliğinde olmamasıyla açıkladı.

Mahkeme, polisin, Cömert’e doğrudan atış yaptığını kabul etti ancak silahın öldürücü olmamasının “öldürme kastı” bulunmadığı anlamına geldiğine hükmetti.

Mahkeme, bu nedenle öldürme amacından söz edilemeyeceğini vurguladı.

Ne olmuştu?

Abdullah Cömert, Hatay’ın Antakya ilçesinde Gezi Parkı direnişinde 3 Haziran 2013’te Armutlu Mahallesi ile Elektrik Mahallesi civarındaki eylemde Yıldız Sokak içindeyken başından vuruldu. Cömert, kaldırıldığı Antakya Devlet Hastanesi’nde hayatını kaybetti.

İstanbul 1. Adli Tıp İhtisas Kurulu’nun 21 Ağustos 2013 tarihli raporuna göre, “ölümünün gaz fişeğinin kafaya isabet etmesi ile oluşan kafatası kırıkları ile birlikte beyin kanaması ve beyin doku harabiyeti sonucu meydana geldiği, kafaya gaz fişeği çarpması sonucu yaralanmayla ölüm arasında illiyet bağı bulunduğu” tespit edildi.

Savcılık saat 23:00-23:15 saatleri arasında bölgedeki akrep araçlarından hangisinden ateş edildiğini tespit etmek için kamera görüntülerini inceledi. Dosyadaki görüntülerden, Cömert’in vurulduğu fişeğin, 31 A 6297 plakalı beyaz renkli araçtan atıldığı, fişeği atanın da bu araçta görev yapan Hatay Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü’ne bağlı çalışan polis Ahmet Kuş olduğu tespit edildi.

14 Nisan 2014’te kabul edilen iddianameye göre Kuş, Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 81/1 ve  21/2. maddeleri uyarınca “olası kasıtla insan öldürmekle” suçlanıyor. Hakkında 25 yıla varan hapis cezası isteniyor.

24 Temmuz’da dava Yargıtay 5. Daire Ceza Mahkemesi tarafından Hatay’dan Balıkesir’e gönderilmişti.

30 Ocak’ta Balıkesir 2. Ağır Ceza Mahkemesi duruşmaya katılacak izleyicilerin sayısını kısıtlayan bir ara karar vermişti.

Balıkesir 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen son duruşmada ise Abdullah Cömert’in ölümüne neden olan polis Ahmet Kuş’a 13 yıl dört ay hapis cezası verilirken; ceza “kastın aşılması suretiyle öldürme” suçundan verilmişti.

Kuş için ‘adli kontrol’ yeterli bulunurken, tutuklanmamasına karar verilmişti.

Güncelleme Tarihi: 05 Nisan 2016, 08:54
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER