Cumartesi Anneleri: 90’larda kemik arıyorduk, şimdi cenazeler derin dondurucularda tutuluyor

Cumartesi Anneleri/İnsanları 546. buluşmalarında 12 Eylül rejimini dahi aşan uygulamalar olduğunu belirterek, “Devleti yönetenler, 12 Eylül’ün mirasını sahiplendikçe 12 Eylül yaşayacak” dedi. Cizre’de yaşananlara dikkat çeken kayıp yakınları, “90’larda kemik arıyorduk, şimdi cenazeler derin dondurucularda tutuluyor” dedi.

Cumartesi Anneleri: 90’larda kemik arıyorduk, şimdi cenazeler derin dondurucularda tutuluyor

Cumartesi Anneleri/İnsanları, Galatasaray Meydanı’nda 546. buluşmalarında 12 Eylül  darbesinin 35. yılında, o dönemde gözaltında, işkencede kaybedilen, katledilen çocuklarını andı. Faillerinin bulunup, yargılanmasını istedi.

Eylemde ilk olarak 12 Eylül askeri darbe döneminde gözaltındayken kaybedilen Cemil Kırbayır’ın ağabeyi Mikail Kırbayır konuştu. 12 Eylül’ü “kara gün” olarak niteleyen Kırbayır, “Cemil’in katledilişnin üzerinden 35 yıl geçti. Kardeşim için ömrümü adalete ve özgürlüğe adadım. Ancak 12 Eylül zihniyeti tüm karanlığıyla devam ediyor. Bu kirli savaşın kazananı olmayacak” dedi.

’12 Eylül zihniyetinin kabuk bağlamayan bir yara’

Kırbayır’ın ardından konuşan yine 12 Eylül darbesi döneminde kaybedilen Nurettin Yedigöl’ün kardeşi Muzaffer Yedigöl, 12 Eylül zihniyetinin kabuk bağlamayan bir yara olduğunu söyleyerek, “Şimdi de 12 Eylül’ü aratmayan vahşet dolu günleri yaşamaya devam ediyoruz. Savaş devam ediyor. Artık kana kanla cevap vermeyelim. Hepimiz barış içinde yaşayalım. Barış için herkes sesini yükseltsin” dedi.

’90’larda kemik arıyorduk, şimdi cenazeler derin dondurucularda tutuluyor’

Hayrettin Eren’in kardeşi Faruk Eren de, 12 Eylül faşizminin sokağa çıkma yasağı ile başladığını ve bu yasağın Cizre’de devam ettirildiğini belirterek, “90’lı yılların kayıp yakınları toprağa gömmek için kemiklerini ararken, Cizre’deki kayıp yakınları cenazelerini toprağa gömemedikleri için derin dondurucularda saklıyor” dedi.

’12 Eylül zihniyetinin devam ediyor’

Bu haftaki basın açıklamasını Cumartesi insanlarından Ümit Tekay Dişli okudu. Dişli, faşist darbenin 35. yılında evlatlarının akıbetini arayan annelerin talebinin karşılıksız kaldığını belirtti.

Dişli; işkencelerde, gözaltında kaybedilen evlatlarını arayan annelerden Berfo Kırbayır, Hatice Öztürk, Cevriye Altunbaş, Şahsenem Cihan’ın, çocuklarının akıbetini öğrenemeden yaşamlarını yitirdiğini ifade etti.

Dişli, iktidarın değişmesine rağmen 12 Eylül zihniyetinin devam ettiğini belirtti. 8 gündür Cizre’de yaşananların 12 Eylül rejimini bile aştığını belirtti. Dişli, faşist rejimin tasfiye edilmesini isteyerek, “12 Eylül’ün mirası sahiplenildikçe 12 Eylül yaşayacak. Kaybedilenlerin akıbeti açıklansın, failleri ve tüm sorumluları yargılansın. Kaybedenler hesap versin, hükümet 12 Eylül zihniyetini terk etsin” şeklinde konuştu.

Güncelleme Tarihi: 13 Eylül 2015, 16:13
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER