Cumartesi Anneleri Maraş ve Roboski'yi Andı

Cumartesi Anneleri 457. kez bir araya gelerek "Maraş ve Roboski Katliamlarını Unutmayacağız" dedi.

Cumartesi Anneleri Maraş ve Roboski'yi Andı
 Cumartesi anneleri/insanları yılın son buluşmasında, 457. kez bir araya gelerek Maraş Katliamı sırasında kaybolanların mezarlarının bulunmasını ve Roboski'de 34 insanı öldürenlerden hesap sorulmasını istedi. Maraş Katliamı sırasında yakınları kaybolanlar ile Roboski ailelerinin mektupları okundu.

İlk olarak söz alan Maraş Katliamı'nda yakınları kaybolanların avukatı Aziz Tuna, kayıpların mezarlarının buluması için giriştikleri mücadeleyi anlattı. Belediyenin kendilerine “Aileler mezar taşı koymadığı için mezarlar kayboldu” yanıtını verdiğini ve aileleri suçladığını belirtti.

Cumartesi Anneleri adına konuşan Hanife Yıldız, Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın “Polisimi kimse yedirtmem” sözüne atıfta bulunarak “Şimdi de hırsızımı kimseye yedirtmem diyor. Bedduadan çok korkuyor. Biz de buradan ona lanet okuyoruz” dedi.

"Unutursak kalbimiz kurusun"

Ardından, Maraş ve Roboski katliamında yakınlarını kaybedenlerin mektupları okundu.

Roboski aileleri adına Ferhat Encü de mektubunda "Roboski hala kanıyor" diyerek katliam karşısında herkesin insani görevini yerine getirmesini adalet mücadelesine destek vermesini talep etti. Sözlerini "katır sırtında taşınan ölüleri unutursak kalbimiz kurusun" diyerek bitirdi.

Maraş Katliamı sırasında kaybolan Mahmut Ünal'ın kuzeni Emin Dönmez,  gönderdiği mektupta "sizler bu ülkenin onurusunuz” diye seslendi. Mahmut Ünal'ı faillerinin bulunmasını ve adalet karşısında hesap vermesini istedi, mezarının bulunmasını talep etti.

Katliamda aile üyelerini kaybeden Hayri Ergönül, Maraş'a katliamdan sonra bir daha dönüp bakmadıklarını söyledi: Katliamdan önce biz bir aile idik. Yoksul da olsak anamızla babamızla, abilerimizde birlikteydik. Bütün varlığımız ve var olma nedenimiz Maraş katliamıyla vahşi bir biçimde elimizden alınarak yok edildi.”
"Devamlılık esassa, sorumluluk sizde"

Basın açıklamasını İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi adına sanatçı Pınar Aydınlar okudu. Aydınlar, Cumhuriyetin tarihi aynı zaman türkleştirme müslümanlaştırma/sünnileştirme ve kapitalizmin inşası olduğunu belirtti, hükümete seslendi.

"Devlette devamlılık esassa Maraş Katliamı'nın açığa çıkartılması, kurbanların kaybedilen mezarlarının ailelerine teslim edilmesi sizin de sorumluluğunuzdur. Bu sorumluluğunuzu yerine getirin. Alevilerin hakları üzerindeki ambargoya son verin. İnanç özgürlüğü ve eşit yurttaşlık taleplerini derhal karşılayın.

"Roboski Katliamı'nın tüm askeri ve siyasi karar vericileri cezalandırılsın. 34 evladımızı göz göre göre Kürt oldukları için katledenlerden hesap sorulsun." 

Açıklamanın ardından İlkay Akkaya “Gidenlerin Ardından" şarkısını seslendirdi.  / Bianet
Güncelleme Tarihi: 30 Aralık 2013, 09:56
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER