Cumhuriyet yöneticilerine polis baskını: Gözaltılar var

Cumhuriyet Gazetesi yöneticilerine yönelik bu sabah operasyon düzenlendi.

Cumhuriyet yöneticilerine polis baskını: Gözaltılar var

Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay ve Yazar Güray Öz'ün evi basıldı.

Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu gözaltına alınırken Akın Atalay yurtdışında olduğu için gözaltı kararı verildi.

Gözaltı listesinde, Cumhuriyet Vakfı Yöneticileri Bülent Utku, Musa Kart, Turhan Günay, Akın Atalay, Güray Öz, Önder Çelik ve Mustafa Güngör bulunuyor.  Cumhuriyet Yazarı Hikmet Çetinkaya'nın evinde de arama yapılıyor.

İSTANBUL CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞINDAN AÇIKLAMA

Cumhuriyet Gazetesi'ne yönelik operasyonla ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, Cumhuriyet gazetesi ve gazetenin imtiyaz sahibi konumundaki Cumhuriyet Vakfı yöneticileri hakkındaki soruşturma kapsamında MASAK Vakıflar Genel Müdürlüğü ve bilirkişi raporları doğrultusunda İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Bürosunun talebiyle nöbetçi sulh ceza hakimliginin kararıyla arama ve gözaltı kararı verildiği belirtildi.

Soruşturma işlemlerine devam edildiği bildirilen açıklamada, "PKK/KCK ve FETÖ/ PDY terör örgütlerine muzahir olduklarına, 2 Nisan 2013 tarih ve 2013/4 sayılı yönetim kurulu toplantısında alınan vakıf üyeliğine seçim kararının usulsüz olduğuna, 15 temmuz darbe girişiminden kısa bir süre öncesinde darbeyi meşrulaştırıcı yayınlar yapıldığına dair iddia ve tespitler üzerine Cumhuriyet Başsavcılığı'mızca 'FETÖ/PDY ve PKK/KCK terör örgütlerine Üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek " suçlarından bir kısım şüpheliler hakkında 18 Ağustos 2016 soruşturma başlatılmıştır" denildi.

Açıklamada, "Soruşturma kapsamında alınan MASAK Vakıflar Genel Müdürlüğü ve bilirkişi raporları doğrultusunda, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosunun talebi ile Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği'nden şüpheliler hakkında arama ve gözaltı kararı alınmış olup soruşturma işyerlerine devam edilmektedir" ifadeleri yer aldı.

GÖZALTILAR VAR

Cumhuriyet Gazetesi Yazarı ve Okur Temsilcisi Güray Öz, Ankara’daki evinde gözaltına alındı. Terörle mücadele şube ekipleri, Güray Öz’ün Ankara’nın Çankaya İlçesi’ndeki evine sabah saatlerinde gelerek, arama kararını gösterdi. Güray Öz’ün evinde arama yapan polis, arama sonrası Öz’ü gözaltına aldı. Cumhuriyet Gazetesi yazarı Güray Öz’ün emniyetteki işlemlerinin ardından İstanbul’a gönderilmesi bekleniyor. 

Cumhuriyet Gazetesi'ne yönelik operasyon kapsamında Murat Sabuncu, Aydın Engin, Hikmet Çetinkaya, Hakan Kara ve Aydın Engin gözaltına alındı. Sabah saatlerinde gözaltına alınan Cumhuriyet Gazetesi yazarı Aydın Engin, sağlık kontrolünden geçirilirken gazetecilerin 'neden gözaltına alındınız' sorusu üzerine, "Bir şey söylemiyorum, Cumhuriyet'te çalıştığım için. Cumhuriyet'te çalışıyorum yetmez mi?" diye cevap verdi. Sağlık kontrolünün ardından Engin, polis eşliğinde hastane bahçesine çıktı ve burada bir süre oturarak sivil aracın gelmesini bekledi. Aydın Engin, sivil polis aracının gelmesinin ardından sorgulanmak üzere emniyete götürüldü.

Operasyonda gazetenin eski Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar hakkında da yakalama kararı çıkarıldı.

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Cumhuriyet gazetesine yönelik gerçekleştirilen operasyona dair bir açıklama yayımladı. 

TGS'nin "Cumhuriyet’e operasyon haber alma hakkına operasyondur" başlığıyla yayımladığı açıklama şu şekilde: 

"Türkiye her güne yeni bir antidemokratik uygulamayla uyanıyor. Bu sabah da Cumhuriyet gazetesinin eski ve yeni genel yayın yönetmenleri ile gazetenin yazarları ve Cumhuriyet Vakfı yöneticilerinin gözaltına alındıklarını üzülerek öğrendik.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan yapılan açıklama kararın hukuki değil, siyasi olduğunun resmi gibidir.

Gazeteciler yaşanmış veya yaşanmakta olan olayları haberleştirir, yorumlar ve halka sunar. Ancak son yıllarda siyasi iktidar, insanların görmesini istemediği haberleri yapan, iktidarın politikalarına eleştirel yaklaşan basın kuruluşlarını “kendisine savaş açmış güçler” olarak görmektedir. 15 Temmuz darbe girişiminin başarıya ulaşmasının engelleyen en önemli faktörlerden birinin de yapılan gazetecilik faaliyeti olduğu apaçık ortadayken, darbe girişiminin ardından hedefe konan yine gazetecilik oldu. OHAL ile birlikte “milli güvenliği tehdit”, “terör örgütlerinin hedefleri doğrultusunda yayın yapmak” gibi muğlak ifadelerle gazeteler kapatılmakta, gazeteciler gözaltına alınmaktadır.

Darbenin kendileri için “Allah’ın lütfu” olduğunu ifade edenlerin, OHAL koşullarını darbe girişimi öncesinde de hedefe koydukları gazetecileri, gazete, televizyon, radyo ve dergileri halka ulaşamaz hale getirmek için bir fırsat olarak gördükleri açıktır.

Defalarca söylediğimiz gibi bir kez daha altını çiziyoruz. Gazetecilik suç değildir. Gazeteler insan öldürmez, darbe yapmaz, yaptırmaz. Yargıyı ve siyasi iktidarı bu yanlış yoldan bir an önce vazgeçmeye çağırıyoruz.

Halkımızı da haber alma hakkına sahip çıkmaya çağırıyoruz. Unutmayın ki engellenen sizin haber alma ve haber olma hakkınızdır."

Güncelleme Tarihi: 01 Kasım 2016, 11:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER