Davutoğlu: 'Koalisyon Yok, Erken Seçim Güçlü Bir Seçenek'

AKP ile CHP’nin koalisyon için yaptıkları toplantı sona erdi. Davutoğlu’nun görüşme sonrası açıklama yapıyor. Açıklamada hükümet kurma zemininin oluşmadığını belirterek “Erken seçim güçlü bir ihtimaldir” dedi.

Davutoğlu: 'Koalisyon Yok, Erken Seçim Güçlü Bir Seçenek'

AKP ile CHP arasında genel başkanlar düzeyinde yapılan koalisyon görüşmesi tamamlandı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu AK Parti Genel Merkezi’nde açıklama yaptı.

Davutoğlu’nun açıklamalarından satır başları şöyle:

‘Meşruiyet kuralı’

“Milletimiz hiçbir partiye tek başına iktidar olma imkanı vermemiştir. Koalisyon görüşmelerinden daha doğal bir şey de yoktur. Bizim için en önemi etik kural meşruiyettir. Tüm çalışmalarımız da meşruiyet ilkesi içerisinde gerçekleşmiştir. Hükümeti kurma görevini almamdan bu yana eleştirilere mahal bırakmaksızın bu görevi yürütmeye çalıştım.”

“8 Haziran’da bazı partiler bize kapıyı kapatırken, tüm partilerle görüşeceğimizi, herkese kapımızın açık kalacağını söyledim. Sivil toplumun farklı kesimleriyle de görüşmeler yaptım. Hangi partiyle koalisyon imkanı varsa derinleştirerek bu görüşmeleri sürdüreceğimizi, diğer partilerle de bu anlamda görüşmelerimizi sürdüreceğimizi ifade etmiştim.”

“CHP heyetiyle mutabık kaldığımız çerçeve kapsamında istikşafi görüşmelere başladık. CHP ile takdire şayan bir anlayış içerisinde önemli bir müktesebat oluştu. Türk demokrasi tarihinde iki partinin en derinlikli görüşmelerdendir. Bu başlı başına bir kazanımdır.”

‘Dış politika ve eğitimde görüş ayrılıkları oldu’

“İlk görüşmemizden bu yana tam bir ay geçti. Sayın Kılıçdaroğlu’na ve heyetine belirlenen ilkelere riayetinden dolayı teşekkür ediyorum. Görüşmeler açık, ilkeli ve şeffaf yürümüştür. Çok farklı iki siyasi akımlardan gelen partiler olarak derin görüş farklılıklarımızın olduğu bir vakadır. Ancak başta dış politika ve eğitim olmak üzere bazı alanlarda derin görüş ayrılıkları olduğu, bunun da doğal olduğu aşikar.”

“Bazı derin görüş ayrılıkları dolayısıyla uzun dönemli bir koalisyonda doğabilecek sıkıntılar göz önüne alınarak, CHP’ye süreli bir reform hükümeti kurularak seçimleri de göz önünde bulunduran bir yaklaşımla çalışma yapmayı, ülkeyi seçim öncesinde hükümetsiz bırakmama yönünde teklifte bulunduk. Bütün bu uzun seanslar sonrasında karşılıklı güven arttı.”

“Kılıçdaroğlu uzun dönemli koalisyon konusunda daha olumlu, kısa dönemli koalisyon konusundaki kaygılarını ifade etti.”

‘Hükümet zemininin oluşmadığı kanaatine vardık’

“Şu anda hükümet ortaklığı gerçekleştirilecek zeminin olmadığı kanaati hasıl olmuştur. Karşılıklı görüşmeler devam edecektir.”

“Geldiğimiz noktada kitlelerimizin farklı talepleri göz önüne alındığında, şu aşamada bir koalisyon ortaklığı zemininin oluşmadığı kanaatine vardık.”

“Yeni bir hükümet yapısı çıkana kadar halkımızın verdiği görevi yerine getirme çabalarımız devam edecek. Sayın Bahçeli’yle de Sayın Kılıçdaroğlu’yla da temasları sürdüreceğimi ifade ettim.”

‘Erken seçim güçlü bir ihtimal’

“Tüm yollar denendikten sonra milli iradeye tekrarbaşvurma tek ihtimal haline gelmiştir. Erken seçim önümüzde görünen güçlü bir ihtimaldir. Gerektiğinde Türkiye’yi güvenlik ortamı içerisinde erken seçime götürmek sorumluluğumuzdur.”

“Elimizden geleni yaptığımız inancındayım. Erken seçim atmosferini yine meşruiyet zemini içerisinde ve hiçbir partiyi dışlamadan yürütme zorunluluğumuz var.”

‘Gerekirse Bahçeli ile görüşürüz’

“Verdiğim hiçbir sözden dönmedim. İlan ettiğim eylem planından sapmadım. Bütün liderlerle görüşmeleri onlarla mutabık kaldığım çerçevede kamuoyu ile paylaştım. Tüm partilerle ve liderlerle temasımın süreceğini söylemiştim. Sayın Bahçeli ile görüşmemiz gerekirse bunu yapmamız gerektiğini düşünüyorum. Ya doğrudan ya arkadaşlarımız üzerinden. Ama herkesin herkesle görüşmesi gereken günlerdeyiz.”

“Herkes üzerine düşeni yaparsa ülkede olağanüstülük gerektiren bir durum olmadığını göstermiş oluruz. Sayın Cumhurbaşkanı’nın devreye girmesine gerek kalmadan bu meseleyi kendi aramızda halletmeliyiz. Meclis’in meşruiyet sorununu kendisinin çözmesi daha doğru olur kanaatindeyim.”

‘Erken seçimden en fazla faydayı AK Parti sağlar’

“Erken seçimden en fazla fayda sağlayacak parti AK Parti’dir. Buna rağmen erken seçimden çok hükümet ortaklığını düşündüm. Meclis’in alacağı kararla erken seçime gitmeyi tercih ederim. Siyasilerin kendi aralarında çözemediği ve Cumhurbaşkanı’nın devreye girdiği bir senaryoyu tercih etmem.”

“Gelecek 1 hafta 10 gün içinde çaba sarf edeceğim husus, erken seçime giderken Meclis’in aldığı bir kararla erken seçime gitmektir.”

“O da olmuyorsa tabii ki Türkiye hükümetsiz kalmaz. Sayın Cumhurbaşkanı anayasanın verdiği görev ve yetki çerçevesinde hareket eder.”

‘Cumhurbaşkanı’na görevi iade ederdim’

“Türkiye uzun yıllardır koalisyon pratiğinden uzaktı. Ana muhalefet partisiyle koalisyon sonucuna ulaşmasak da güzel bir müzakere dönemi geçirdik. Ben daha hükümet kurma görevini almadan önce AK Parti dışındaki formüller tüketilmişti. O seçenekler tüketilmemiş olsaydı Cumhurbaşkanı’na görevi iade etmemden daha doğal bir şey olmazdı.”

“Hükümet kurma görevini aldığımda aklımda 9 seçenek vardı. CHP ile son görüşmelerin ardından bu seçeneklerin 3’ü, 4’ü elendi. MHP ile görüşmelerin ardından bu seçeneklerin bir kısmı daha kalktığında, tükete tükete gideceğiz.”

“MHP ile yapacağımız temaslar için Sayın Bahçeli’ye herhangi bir şey empoze etmedim, etmem.”

“Alternatifleri tükete tükete ilerliyorum. Sayın Bahçeli ile görüşmem de bunun bir parçasıdır.”

“CHP bize CHP ve AK Parti arasında bir seçim hükümeti ihtimalinin olamayacağını söyledi.”

‘Cumhurbaşkanı’nın telkini olmadı’

“Sayın Cumhurbaşkanımız ile aramdaki ilişki çerçevesinde yapılan yorumlara itibar etmedim, etmem. Cumhurbaşkanımızın koalisyon istemediği, benimse koalisyon için çabaladığım yorumları tamamen bühtandan ibarettir. Cumhurbaşkanımızın baha her hangi bir yerde ‘Koalisyon olmasa iyi olur’ gibi bir telkini olmamıştır.”

‘AK Parti tabanı erken seçim istiyor’

“Ama toplumda bir erken seçim beklentisi olduğu saklı bir şey değil. Özellikle AK Parti tabanında bu beklenti var. Peki biz kendi tabanımızın taleplerine kulağımızı kapatabilir miyiz? Bu da ayrı bir konu.”

“Tereddütlerin olduğu bir koalisyonu büyük iddialarla kurmak daha büyük sükutu hayallere sebebiyet verir. Bunu sayın Kılıçdaroğlu ile de paylaştım.”

‘En kısa zamanda olmasını tercih ederim’

“Sayın Bahçeli, MHP ile yapacağımız temaslar sonrasında, mümkün olan en kısa zamanda aşıyı olup, sıhhatli bünyeye ulaşmak gerekir. Erken seçimin uzun zamanlara yayılması ekonomimizi de etkiler, puslu havayı seven çakalları ülkemize salar.”

Güncelleme Tarihi: 14 Ağustos 2015, 08:14
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER