'Türkiye depreme 1999'dan daha hazırlıksız'

İMO İstanbul Şube Başkanı Gökçe, 17 Ağustos 1999 depreminin yıldönümünde Türkiye ve İstanbul’un depreme karşı daha hazırlıksız olduğunu söyledi.

'Türkiye depreme 1999'dan daha hazırlıksız'

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) İstanbul Şubesi, 17 Ağustos 1999 Gölcük merkezli depreminin 16. yıl dönümüne ilişkin basın toplantısı düzenledi.

İMO binasında yapılan basın toplantısında, İMO İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe hazırladıkları raporu kamuoyuyla paylaştı.

Raporda, İstanbul’un olası bir depremde 1999 yılındaki depremden daha kötü bir şekilde etkileneceği belirtildi.

‘Yüzde 70’i deprem tehlikesi altında yaşıyor’

Türkiye topraklarının yüzde 66’sının 1 ve 2. derece deprem tehlikesi altında bulunduğu belirtilen raporda, şunlara yer verildi:

“Nüfusumuzun yüzde 70’i, büyük sanayi kuruluşlarımızın yüzde 75’i deprem tehlikesi altında yaşıyor. Bu durum ülkemizde bulunan yaklaşık 20 milyon konut ve kamu yapılarının orta büyüklükte bir deprem de bile ayakta kalabileceklerini oldukça zorlaştırıyor. Yeterli ölçüde mühendislik hizmeti görmeyen, kaçak ve denetimsiz olarak üretilen yapı stokumuzun sayısı oldukça fazla.”

“Bu gün bir deprem olsa, deprem sonrası insanları toplayacak boş alan kalmamıştır. 1999’daki depremden sonra yapılan çalışmalar sonucunda 493 toplanma alanı ve çadır kurulacak yer belirlemiştir. Bu yerlerin 3/4’ü ranta, haksız kazanca teslim edilmiştir. Bugün İstanbul depreme 1999 yılından daha hazırlıklı değildir.

Tespitler

Raporun sonucunda İstanbul imar planında acil önlem alınması gereken tespitlere yer verildi:

* Rant uğruna İstanbul başta olmak üzere kentlerimiz yaşanmaz bir hale gelecek.

* Ulaşım bugünden daha büyük bir sorun yaşayacak

* Sürekli olarak yeni kavşaklar ve yollar yapılacak.

* Karakol, hastane çeşitli kamu yapıları, köprü, havaalanı, iki yakaya iki kent, kanal projesi gibi projeler bir ihtiyaçtan daha çok 500 milyar dolarlık bir rant aktarma projesinin altlıkları olarak ortaya çıkacak. Bu yapılanlar da sorun çözen işler yerine yeni sorun alanlarının kaynağı olarak ortaya çıkacak.

* İstanbul depreme hazırlanırken, deprem konusu başta olmak üzere yeni beş afetle karşı karşıya kalacak.

Güncelleme Tarihi: 13 Ağustos 2015, 20:49
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER