DBP Eş Başkanı Tuncel: Hurşit Külter’i sağ aldınız, sağ istiyoruz

DBP Eş Genel Başkanı Tuncel, günlerdir haber alınamayan Hurşit Külter’in kaybedilmek istendiğini söyledi ve yetkililere, “Arkadaşımızı sağ aldınız sağ istiyoruz” diye seslendi. Yasağın sürdüğü Nusaybin’deki son duruma ilişkin de konuşan Tuncel, “Neden hala açılmıyor bunu bilmiyoruz” dedi.

DBP Eş Başkanı Tuncel: Hurşit Külter’i sağ aldınız, sağ istiyoruz

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Sabahat Tuncel, “Demokratik siyaset” buluşmaları kapsamında gittiği Mardin’de açıklamalarda bulundu.

Dicle Haber Ajansı’na (DİHA) konuşan Tuncel, 27 Mayıs’tan beri haber alınamayan DBP yöneticisi Hurşit Külter’le ilgili olarak “Arkadaşımızı sağ aldınız sağ istiyoruz” dedi.

Tuncel şunları söyledi:

“İl yöneticimiz Hürşit Külter’den haber alamıyoruz. Gözaltına alındığına dair görgü tanıkları var, bilgi var ama bunun karşısına bir cevap alamıyoruz. Kaç gündür vekil arkadaşlarımız ve bizler girişimlerde bulunuyoruz. Ama devlet buna cevap bile vermiyor. Yani bırakalım gözaltına alınıp alınmadığını, işkence görüp görmediğine ve şimdi nerde olduğuna dair hiçbir bilgimiz yok.

“Bunu da unutmamak gerek. Şırnak bu konuda daha öncede ‘faili meçhul’lerle karşı karşıya kaldı. Ebubekir Deniz ve Serdar Tanış arkadaşlarımız hala kayıp. Deniz ve Tanış’ın bulunması için verilen mücadele devam ederken yeni bir kayıp vakasının yaşatılmak istenmesi kabul edilemez. Arkadaşımızı sağ aldınız sağ istiyoruz.”

Nusaybin’deki son durum

Tuncel, sokağa çıkma yasağının sürdüğü Mardin’in Nusaybin ilçesindeki duruma ilişkin de konuştu.

YPS’nin bölgeden çekildiğini açıkladığını anımsatan Tuncel, “Buna rağmen kente yönelik saldırılar devam ediyor” dedi.

80 sivilin tutuklandığını belirten Tuncel, tutuklanan sivillere işkence yapıldığını da söyledi:

“Buradaki yönetici ve hukukçu arkadaşlarımızın bizlerle paylaştığı bilgilere göre gözaltı sırasında kafalarına çuval geçirilerek, işkence yapıldığı gibi çok ciddi anlamda da darp edilmişler. Bunlar asla kabul edilemez. İnsan hakları açısından asla kabul edilemez.”

Yüksekova’da 38’inci günde operasyonların sonlandırıldığına işaret eden Tuncel, “Ancak yasak 78 gün boyunca devam etti. Ve bu süre içinde tam 5 bin ev yıkıldı. 40 gün içinde böyle bir faaliyet içinde bulunmuşlar. Nusaybin’de de acaba benzer bir durum mu var? Bunu bilmiyoruz. Neden hala açılmıyor bunu bilmiyoruz. Sokakta cenazeler var mı yok mu bilmiyoruz? Orada sivillerin olduğu iddia ediliyor ve onların yaşam hakkının tehlikede olduğuna dair endişelerimiz var. Bunların giderilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

Ne olmuştu?

27 Mayıs’ta “BÖF” adlı ve özel harekatçılara ait olduğu düşünülen bir Twitter hesabından, Külter’in gözaltına alındığına dair  fotoğraflar paylaşılmış, daha sonra bu paylaşım geri çekilmiş ve hesap saatlerce askıya alınmıştı.

Külter’in ailesine gönderdiği son mesajında etrafının sarıldığını belirterek, “Hakkınızı helal edin” dediği belirtildi.

Avukatların başvurusu üzerine Şırnak Emniyet Müdürlüğü, Külter’in gözaltında olmadığı yanıtını vermişti.

Şırnak Valiliği’nden de Külter’in gözaltında olmadığı yönünde bir açıklama yapılmış; “Bazı sosyal medya paylaşımlarında Hurşit Külter isimli şahsın emniyet tarafından gözaltına alındığına dair paylaşımlar yapılmaktadır. Söz konusu şahıs, emniyet birimlerimiz tarafından gözaltına alınmamıştır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur” denilmişti.

İHD’li avukatlara da 23. Jandarma Sınır Tümen Komutanlığı “Bu isimde birisi gözaltında değil” demişti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak milletvekilleri Leyla Birlik ve Aycan İrmez, Külter’in akıbetiyle ilgili İçişleri Bakanı Efkan Ala ile Başbakan Binali Yıldırım’ın yanaıtlaması istemiyle ilgili Meclis’e soru önergesverdi.

Külter’in ailesi, Cumhuriyet Savcılığı’na başvuruda bulundu.

İHD, Adalet Bakanı’na, İçişleri Bakanı’na, Şırnak Cumhuriyet Başsavcısı’na ve Şırnak Valisi’ne seslenerek; “DBP Şırnak İl Yöneticisi Hurşit Külter nerede?” diye sordu.

Güncelleme Tarihi: 03 Haziran 2016, 13:20
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER