Demir: S-400 faaliyetlerini haftaya göreceksiniz

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir'den S-400'lerin teslimatı ile ilgili açıklama: Haftaya geldiği zaman göreceksiniz.

Demir: S-400 faaliyetlerini haftaya göreceksiniz
Türkiye ile ABD arasındaki S-400 krizinde düğüm aşılmamışken, Ankara’dan “Haftaya S-400 faaliyetlerini göreceksiniz” açıklaması geldi.


Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, S-400’lerin teslimatı ile ilgili olarak “Haftaya geldiği zaman göreceksiniz. Cumhurbaşkanı’nın verdiği tarih vardı. Temmuzun birinci haftası geçti, ikinci haftasına giriyoruz. Haftaya S-400 faaliyetlerini göreceksiniz” dedi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan hafta başında yaptığı açıklamada, S-400 hava savunma sistemlerinin Türkiye’ye ’10 gün içinde geleceğini’ söylemişti.

TÜRKİYE’YE YAPTIRIM DAYATILACAK MI?

ABD’de ise gözler, olası yaptırımlarda ve krizde Türkiye’ye hak verdiğini söyleyen Başkan Donald Trump’ta. Kongre’de S-400’lerin Türkiye’ye gelmesi halinde harekete geçirilmek üzere bir dizi yaptırım tasarısı hazır beklerken, Trump’ın bu kararları erteletmek veya iptal etmek kısıtlı seçeneği bulunuyor.

Gelinen noktada, Trump’ın Türkiye’yi ABD’nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası (CAATSA) kapsamındaki yaptırımlardan muaf tutabilmek için Kongre’yi ikna etmesi gerekiyor. ABD Başkanı’nın ilgili Kongre komitelerine mektup yazarak, Türkiye’nin Rus silahları alımını zamanla azaltacağını, S-400 alımının önemli bir alışveriş olmadığını, bu durumun NATO’nun birliğini tehlikeye atmayacağını ve Amerikan askeri operasyonlarına olumsuz yansımayacağını kanıtlaması gerekiyor.

TÜRKİYE RUSYA’YLA ASKERİ İŞBİRLİĞİNİ AZALTIR MI?

Bununla birlikte, Türkiye’nin S-400 alımından geri adım atmaması ve hatta gelecekte Rusya ile yeni askeri projelerin hayata geçirilebileceğini açıklaması, Trump’ın olası mektubunun aksi yönde gelişmeler olarak dikkat çekiyor. 

Güncelleme Tarihi: 05 Temmuz 2019, 10:29
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER