Demirtaş: AKP seçime kadar beklenen adımları atmalı

BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Ankara'ya hareketi öncesinde Amed'de basın mensuplarına gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Demirtaş: AKP seçime kadar beklenen adımları atmalı
BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Ankara'ya hareketi öncesinde Amed'de basın mensuplarına gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. AKP'nin bütün süreci seçime endeksli kullanma ve zaman kazanma niyetinin çözüm sürecinin ruhunu zehirlediğini belirten Demirtaş, "Seçime kadar AKP’nin bugüne kadar beklenen bütün adımları atması gerekiyor, onun dışında başka ihtimal görmüyoruz" dedi


Ankara'ya hareketinden önce basın mensuplarına gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, çözüm sürecinin AKP tarafından zehirlendiğini belirterek şunları söyledi: "Bu paket ve önceki paketlerde doğrudan çözüm anlayışı ile hazırlanmış paketler değildir. Çözüm sürecine yönelik yapılmış hamleler de değil bunlar. Daha çok AKP’nin kendini güvenceye alma, garantiye alma, kendi güvenliğini sağlama açısından hesapladığı ve hayata geçirdiği paketlerdir. Son paket hazırlıklarında da görüldü ki paketlerin tek derdi kendini kurtarmak. Türkiye, Türkiye toplumu, Kürt sorunu AKP’nin çok umurunda değil. Sayın Öcalan’ın İmralı’da yapılan görüşmede verdiği mesaj bu içeriktedir ve haklıdır. Bizim eleştirilerimiz de bu yönlü zaten. Özeklikle AKP’nin bütün süreci seçime endeksli kullanma niyeti ve zaman kazanma niyeti seçim yaklaştıkça daha fazla gerileme yol açıyor. Çözüm süreci ruhunun zehirlenmesine yol açıyor. Elbette ki bu da İmralı’daki görüşmelerin tansiyonunun giderek yükselmesine neden oluyor. Bu ön görülemeyen bir durum değildi. Biz çözüm sürecinin iyi gitmediğini aylardır açıkça ifade ediyorduk. Gelinen noktada AKP’ye gerçekten bütün uyarıları dikkate alıp kalıcı demokrasi adımlarını vesile olacak girişimlerde bulunur, yada çözüm sürecini kendi elleriyle sonlandırmış olur. Görünen o ki seçime kadar AKP’nin bugüne kadar beklenen bütün adımları atması gerekiyor, onun dışında başka ihtimal görmüyoruz."

İTTİFAK DÜŞÜNMÜYORUZ

CHP veya herhangi bir parti ile ittifak düşünmediklerini belirten Demirtaş, yerel ittifaklara açık olduklarını belirterek, "Bizim hiçbir partiye ittifak çağrımız olmadı. Merkezi düzeyde CHP yada başka bir parti ile ittifak arayışımız yok, görüşmemiz yok ve bu saatten sonra da olmaz. Bu net olarak kapanmış, bitmiş bir tartışmadır. Ama yerel düzeyde örnek vermek açısından söylüyorum. Sadece örnek olsun. Adana’nın her hangi bir ilçesinde birbirine destek vermek isteyen adaylar ilkeler çerçevesinde uzlaşır, bir aday etrafından birleşirlerse bu uzlaşmada kamuoyuna açık bir şekilde şeffaf bir şekilde yapılırsa biz böyle bir ittifaka karşı çıkmayız. Adaylarımızın önünün açık olması bakımından en azından adaylarımıza verilen bir destektir. BDP açısından bunları ifade ediyorum. Dolayısı ile CHP ile bir ittifak arayışı, CHP ile bir ittifak tartışması yok. Tam tersine yerelde ittifaklara açık olduğumuzu belirten net bir politikamız vardı. Onun ötesinde bir ittifak politikamız olmayacaktır" şeklinde konuştu.

GÜL İNTERNET SANSÜRÜNÜ VETO ETMELİ

Meclis'ten geçen internet düzenlemesiyle ilgili de konuşan Demirtaş, "Ben sayın Cumhurbaşkanının bu sansür yasasını içine sindirmediğini biliyorum" dedi ve ekledi: "Kendisi de sosyal medyayı aktif kullanan bir liderdir. Dolayısıyla sosyal medyanın özgürlüğünün ne kadar önemli olduğunu, yazılı medyanın görsel medyanın bu kadar baskı altına alındığı bir dönemde kısmen de olsa topluma haber alma hakkı bilgi edinme hakkı sağlayan internet ortamının da sansüre tabi tutulmasının bir facia olacağını Sayın Cumhurbaşkanı biliyordur. Bunu bile bile yasayı onaylarsa kesinlikle doğru bir iş yapmamış olur. Bu yasanın veto edilip parlamentoya geri gönderilmesi lazımdır. Sayın Cumhurbaşkanı'na yakışan budur. Onun ötesindeki her türlü tutum, şaibeli bir yasaya sayın Cumhurbaşkanı'nın ortak edilmesi anlamına gelir. Umut ediyorum Çankaya’dan veto edilip bu hafta parlamentoyu geri gelir."

ÖCALAN KASETİ MONTAJ

Öcalan'ın görüntülerin sızdırılmasına da değinen Demirtaş, asıl hedefin çözüm sürecini bozup, savaşı yeniden başlatmak olduğunu dile getirerek şunları söyledi:

"Mutlaka ki çözüm sürecini hedefleyen girişimler olduğu ortada aşikar. Bunun yapanlar yaptıkları açıklamalarla işte Kürtleri özgürleştireceklerini, Kürtleri bu beladan kurtaracaklarını söyleyerek bu tür  yayınları yapıyorlar. Dikkat ederseniz bu açıklamaları yapanlar, bunu yayınlayanlar, çarpıtarak, montajlayarak servis eden çevrelerin hiç biri Kürtlerle ilgili tek bir hak kırıntısından bile söz etmiyor. Tümü ile süreci bozup savaşı yeniden başlatmak üzerine bir siyaset kurmuş durumdalar. Bütün hedefleri budur. Yoksa Kürt sorununu çözmek Türkiye’de demokrasi gibi amaçları hedefleri taşımıyorlar. Montajlama görüntüler ile de tümü ile çarpıtma esas alınıyor. Son derece ahlaksız bir yaklaşımdır." / anf

Güncelleme Tarihi: 11 Şubat 2014, 23:48
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER