Demirtaş: Herkes bayramını Suruç'ta geçirmeli

Başbakan Davutoğlu ile görüşen HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, hükümet nezdinde yaptıkları girişimlere ilişkin olarak, "Siyasetçiler olarak halkın demokratik direnişinden aldığımız destekle siyasette çözümün önünü açmaya çalışıyoruz" dedi.

Demirtaş: Herkes bayramını Suruç'ta geçirmeli
Başbakan Davutoğlu ile görüşen HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, hükümet nezdinde yaptıkları girişimlere ilişkin olarak, "Siyasetçiler olarak halkın demokratik direnişinden aldığımız destekle siyasette çözümün önünü açmaya çalışıyoruz" dedi. Halka "demokratik direnişi büyütme" çağrısı yapan Demirtaş, "Herkes bayramını Suruç'ta geçirmeli. Biz de orada olacağız" dedi.


Başbakan Davutoğlu ile görüşen HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, temaslarını ANF'ye anlattı. 

IŞİD çetesinin tüm güçleri ile Kobanê'ye saldırısının amacının Rojava modelini Ortadoğu'ya örnek bir model olmaktan çıkartmak olduğunun altını çizen Demirtaş, "Bu hem uluslararası sistemin bir amacı, hem ona hizmet eden IŞİD'in amacı" dedi. 

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'dan dün gelen mesaja dikkat çeken Demirtaş, "Kobanê saldırısı, Sayın Öcalan'ın görüşmede heyetimize belirttiği gibi Türkiye'de çözüm sürecini bitirip bir darbe sürecini geliştirebilecek kadar siyasi yeni gelişmeleri tetikleyecek bir mevzudur" dedi.

Kobanê'nin üç tarafının kuşatma altında olduğunu, tek alternatif sınırın ise Suruç olduğunu hatırlatan Demirtaş, "Lojistik ve siyasi desteğin ulaştırılması ancak bu sınırla, bu yolla mümkün olabilir" diye konuştu.

'HÜKÜMETE SORUN VE SIKINTILARI ANLATMAYA ÇALIŞTIK'

Devam eden müzakere sürecine dikkat çeken Demirtaş, şöyle konuştu: "Kobanê'de yaşananlar ile Türkiye'deki çözüm süreci birbiriyle doğrudan bağlantılı olduğu için Kobanê'deki direniş başarıya ulaşmaz ve IŞİD işgali ile sonuçlanırsa  bu hem içerideki süreci sonlandıracak hem de hükümeti çok ciddi bir düzeyde ulusal ve uluslararası düzeyde zora sokacak bir gelişmenin önünü acacak. Biz hükümete bütün bu sorun ve sıkıntıları anlatmaya çalıştık. Zannediyorum ki, hükümet de son zamanlarda artık bu riskleri görüyor. Kobanê'nin düşmesinin domino etkisiyle yaratacağı sonuçları görebiliyor. IŞİD konusunda daha net bir tutum alma konusunda açıklamalar yapıyor. Hem Cumhurbaşkanı hem de Başbakan düzeyinde IŞİD'e karşı tutum alınacağı söyleniyor. Kobanê'ye de her türlü desteğin verileceği ifade ediliyor. Bunlar pratiğe geçer mi geçmez mi önümüzdeki saatler ve günlerde göreceğiz. Fakat yaptığımız bütün diplomatik görüşmelerle hem tıkanan çözüm sürecinin önünü açmaya hem de Kobanê'deki direnişe diplomatik ve siyasi destek olmaya çalışıyoruz. Yaptığımız görüşmelerin anlamı budur, verdiğimiz mesajların anlamı budur."

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, Kobanê için uluslararası destek ve Türkiye'nin desteğinin önünü açacak zemini hazırlamaya çalıştıklarını anlattı. "Bu hazırladığımız zemin üzerinden çözüm sürecinin önünü açacak, Kobanê'deki direnişin ve Rojava'nın önünü açacak gelişmenin yaşanması için çaba sarf ediyoruz. Çözüm süreci Türkiye ile beraber yürütülüyor. Sayın Öcalan Türkiye'yi bu çözüm sürecinin stratejik ittifakı ve muhabatı olarak tanımlamıştır. Dolayısıyla çözüm süreci yürüttüğümüz muhataplarımızla Kobanê ve Rojava konusunda belli uzlaşma noktasına gelinemezse çözüm arayışının hiçbir anlamı olmayacaktır."

'DEMOKRATİK DİRENİŞ ÇOK ÖNEMLİ'

Demokratik direnişin çok önemli olduğunun altını çizen Demirtaş, Kobanê'ye her türlü desteğin çok önemli olduğunu belirtti ve ekledi: "Özellikle herkesin bayramını Suruç'ta geçirmesini istiyoruz. Biz de orada olacağız. Bayramlaşmamızı orada yapmalıyız. Herkes binlerle, onbinlerle, yüzbinlerle Suruç'a akmalı, imkanlar ölçüsünde Kobanê'ye geçmeli, orada YPG'liler ve yöneticilerle bayramlaşmalı, moral ve motivasyon vermeli. Bulunduğu her yerde demokratik direniş ile serhildan anlayışı ile gücünü ve inisiyatifini ortaya koymalı. Bizler de siyasetçiler olarak halkın demokratik direnişinden aldığımız destekle siyasette çözümün önünü açmaya çalışıyoruz."

"Sorunların tamamının çözüldüğü anlamında bir mesaj vermiyoruz" diyen Demirtaş, "Ancak sorunları çözebilecek siyasi zemini yaratmaya çalışıyoruz. Sayın Öcalan'ın da soruna çözüm perspektifi ile yaklaşıyor. Kobanê'nin düşmemesi için hükümete uyarı yapıyor, yol açacağı sonuçları hatırlatmaya çalışıyor ama bir yandan da çözüm sürecini ayakta tutacak perspektifi ve yol haritasını hükümetin önüne koyuyor. Dolayısıyla birbiriyle bağlantılı bu süreçleri doğru bir şekilde yönetmek de siyasetçiler olarak bizim öncelikli görevimizdir. Biz hem halkımızın direnişinin yanında olacağız hem de Kobanê ve Rojava'ya destek olacak ulusal ve uluslararası lojistik desteğin önünü açacak ilişkileri yaratmaya çalışıyoruz" diye konuştu. / Firatnews

Güncelleme Tarihi: 04 Ekim 2014, 11:58
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER