Demirtaş Hüda-Par'ı uyardı: Siyasi partiyseniz siyaset yapın!

BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Hizbullah'a yakın Hüda-Par'ın seçimler öncesi provokasyon peşinde olduğu tepkisinde bulunarak “HÜDA-PAR denen parti neredeyse hiçbir üyesi bile olmayan bir ilçede Lice’ye gidip esnafa bildiri dağıtıyor.

Demirtaş Hüda-Par'ı uyardı: Siyasi partiyseniz siyaset yapın!
BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Hizbullah'a yakın Hüda-Par'ın seçimler öncesi provokasyon peşinde olduğu tepkisinde bulunarak  “HÜDA-PAR denen parti neredeyse hiçbir üyesi bile olmayan bir ilçede Lice’ye gidip esnafa bildiri dağıtıyor. Esnafın kendisi tepki gösteriyor. Halk kendi tepkisini ortaya koydu” dedi.  Demirtaş, “Siyasi parti olarak siyaset yapmak istiyorsanız siyaset yapın. Gezip provokasyon yapmayın. Herkes bilsin ki esnafımız da halkımız da sahipsiz değildir” diye uyardı.


BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 2 günlük Hakkari ziyareti için geldiği kentte binlerce kişi  tarafından Depin noktasında karşılandı. Demirtaş'ı karşılamaya gelen yöresel kıyafetli kadınlar, söyledikleri Kürtçe şarkılarla halay çekti. Demirtaş'ın gelişi ile birlikte yola çıkan yaklaşık 500 araçlık konvoy, şehir merkezine geçti. Belediye binası önünde Demirtaş’ı bekleyen binlerce kişi, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterleri ile PKK ve Konfederalizm bayrakları taşıdı. Demirtaş’a, BDP Hakkari milletvekilleri Esat Canan ve Adil Zozani, Hakkari Belediye Başkanı Fadıl Bedirhanoğlu, BDP ve HDP yöneticileri ile belediye başkan adayları eşlik etti.

Belediye balkonunda soğuk havaya rağmen kendisini karşılayan kitleyi selamlayıp teşekkür ederek konuşmasına başlayan Demirtaş, Hakkari halkıyla gurur duyduğunu dile getirdi.

Demirtaş, şöyle konuştu: "Özellikle buradan vereceğimiz mesajlar son derece önemlidir. Bu zulüm ve acı görmüş topraklar, ama bir o kadar da direnişe, kahramanlığa kahramanlık etmiş bu topraklarda şimdi artık tarih yazılıyor. Bütün dünyanın gözü önünde Kürt halkı Kürdistan’ın tarihini kendi eliyle yazıyor. Özellikle Rojava’da bugün yaşanan tarihi ana tanıklık etmek, tarihi gelişmelere tanıklık etmek, Rojava’daki özerkliği gün gün, an an inşa etmesini, milat etmesini buradan izlemek eminim ki, en fazla Colemêrg’te heyecan yaratıyor. Çünkü bugün orada halkımızın elbette kahramanca bir direnişi var. Orada YPG'li yiğitlerin kahramanca direnişi var. Ama oradaki özerkliğin inşasında Colemêrg, Şemdinli, Çukurca ve Yüksekovalıların büyük emeği var. Bugün Rojava’ya baktığımızda, Efrîn’e, Kobani’ye, Cizîre’ye, Qamişlo’ya baktığımızda Geverli, Colemêrgli gençlerin direnişinin sonucunu görüyoruz. Bu nedenle buradan Colemêrg’ten direnişin kalesi Qamişlo’ya binlerle selam olsun. Çünkü bütün bu direnişin destanını yaratan Başkan Apo'ya buradan binlerce selam olsun. Biz de bir bütün olarak Colemêrg halkı kendi ülkemizin kaderini burada sizin ortaya koyduğu birlikteliği, Colemêrg’in ortaya koyduğu ulusal ittifak ve gönül birliği inanın ki çok şey değişti. 3 yıl önce buradan genel seçim çalışmalarını başlatırken, sizlerin tarihi bir destan yazarak, tarihi bir rekora imza atmanız burada Colemêrg halkı 7’den 70’e biz tek yüreğiz mesajı vermeniz bir çok gelişmenin önünü açtı."

Öcalan ile başlatılan diyalog sürecinin başlamasında Hakkari halkının büyük emeği olduğuna vurgu yapan Demirtaş, kısmi de olsa barış sürecinin yürümesinin halkın eseri olduğunu kaydetti. Mevcut Belediye Başkanı Fadıl Bedirhanoğlu’na yaptığı çalışmalardan dolayı teşekkür eden Demirtaş, bir kaç gün içinde Hakkari halkının iradesiyle İl Genel Meclisi’nin ve belediye meclislerinin adaylarının açıklanacağını belirtti. Belediye önündeki konuşmanın ardından Demirtaş, MEYADER’e geçti.

Burada değer aileleri ile buluşan Demirtaş, gazetecilerin dün Amed'in Lice ilçesinde HÜDA-PAR’lıların halka saldırmasına ilişkin sorduğu soru üzerine, HÜDA-PAR’ın bölgede provokasyon peşinde olduğunu, halkın bunu çok iyi bildiğini ve tepkisini ortaya koyduğunu söyledi. Demirtaş, HÜDA-PAR’ın bölgede artan saldırılarına ilişkin şunları söyledi: “Şunu açık yüreklilikle belirtiyorum. Partimizin hiçbir partiye, belediye başkan adayına karşı saldırı girişimi, saldırı planlaması, seçimi engelleme planlaması asla olmamıştır, olamaz da. Biz bir siyasi parti olarak seçim çalışmalarımız yürütüyoruz. Bunu yaparken de halkın duyarlılığını baz alan bir yaklaşım içindeyiz. HÜDA-PAR denen parti neredeyse hiçbir üyesi bile olmayan bir ilçede Lice’ye gidip esnafa bildiri dağıtıyor. Esnafın kendisi tepki gösteriyor. ‘Burada bu bildiriyi dağıtmayın’ diyen esnaf ne partimizin yöneticisidir ne de partimizin üyesidir. Halk kendi tepkisini ortaya koyarak, ‘Ben BDP’liyim bana bu bildiriyi vermeyin’ diyor. HÜDA-PAR gittiği her yerde bu tepki ile karşılaşınca bu sefer de esnaflara hakaret ediyor. Oradaki insanlara tehditler yağdırdıkları için bir gerilim ortaya çıkıyor. Ardından araçlarının bagajlarından çıkardıkları sopa ve kasaturalarla esnafa saldırıyorlar. Her seferinde bunu yaptıktan sonra çıkıp ‘BDP bizim seçim çalışmalarımızı engelliyor, bize saldırıyor’ deyip veryansın ederek, duyurmaya çalışıyorlar. Partimizin HÜDA-PAR’ın çalışmalarını engelleme kararı yok, gerek de yok. Bunlar halk tarafından sevilmedikleri için her yerde tepki ile karşılaşıyorlar.”

HÜDA-PAR’ın geçmişinden kimlere hizmet ettiğinin açık bir şekilde anlaşıldığına vurgu yapan Demirtaş, “Halk bunu bildiği için bunlara tepki gösteriyor. Onların elini sıkmıyor, ilan ve afişlerini geri atıyor. Şimdi biz halkın tepkisine ne diyelim. Halkımıza HÜDA-PAR’lılar geldiğinde afişlerini dükkanlarınıza asın sizlere oy vereceğiz sözünü verin mi diyelim? HÜDA-PAR’lılar bizden her halde bunu bekliyor. Ortada olan BDP tepkisi yok. Ortadaki halk tepkisidir. HÜDA-PAR’lılar seçim çalışması yapmayacak mıyız diyorlar. Buradan söylüyorum. Yapın kardeşim. Ama provokasyon yapmadan yapın. Lice’de tek bir üyeniz yok. Orada bildiri dağıtmak provokasyondur. Esnafa zorla bildiri verilmez almıyorsa saygı duyacaksın. Biz öyle yapıyoruz. Halka, ‘Allah’ın partisini kabul etmiyorsunuz da din düşmanı BDP’yi mi kabul ediyorsunuz’ deyip hakaret ediyorlar. Partimize karşı kullandıkları üslup bırakın bir Müslüman’ın, bir insanın bile ağzına almayacağı üsluptur. Ben aynı üslupla bunlara cevap vermeyeceğim” diye konuştu.

“Bunların kimler tarafından beslendiğini, paralarının nereden geldiğini biliyoruz” diyen Demirtaş, “Sabretsinler Allah büyüktür. 30 Mart akşamı siz de ağababalarınız da sizi besleyip paranızı verenler de hepiniz cevabınızı alacaksınız” vurgusu yaptı. Lice’de yaşanan olaylara “BDP-HÜDA-PAR çatışması” denildiğine değinen Demirtaş, “Asla böyle bir şey yoktur. Geçmişte de PKK-Hizbullah çatışması deniliyordu. Öyle bir şey de yoktu. Hizbullah’ın halkı katletmesi vardı. Hizbullah bir tek PKK kadrosu öldürmemiştir. Esnaf, imam, gazeteci, üniversite, lise öğrencisi öldürmüştür. Hizbullah’ın Kürt halkına saldırısı vardı. Şimdi de bunlar bu şekilde kendilerini gündeme taşımak istiyorlar. Açıklamalarına bir bakın, ne AKP’ye karşı, ne devlete karşı bir eleştirileri var. Varsa yoksa BDP. Hedeflerine göre Kürdistan’dan BDP’yi sileceklermiş. Valla elinizden geliyorsa ardınıza koymayın. Ama unutmayın ki ağababalarınız da katliamları kullanarak BDP’yi silemedi buralardan. BDP’yi buralara binlerce şehidi olan bir halk hareketi yarattı. Sizin para ve silah vererek buralardan Rojava’ya yollayıp oradaki halkı silmek istediğinizde bunu beceremedi. Herkes gerekli cevabı aldı ve alacaktır da. Siyasi parti olarak siyaset yapmak istiyorsanız siyaset yapın. Gezip provokasyon yapmayın. Herkes bilsin ki esnafımız da halkımız da sahipsiz değildir. Devleti, çeteleri arkanıza alıp halkı sindiremezsiniz. Bizler bu topraklarda barış ve huzurdan yanayız. Halka küfür ederek siyaset yapıyoruz diyenler cevabını alırlar. Kürtler çoluk çocuk değil. Kürdistan da herkesin at oynatabileceği bir yer değildir” diye konuştu.

SAĞDUYU ÇAĞRISI

Halka sağduyu çağrısı yapan Demirtaş, “Sizler sağduyulu olun. Saldırı kimden gelirse gelsin, elbette ki kendini savunmak haktır. Ama provokasyonlara karşı da dikkatli olun. Bizlere karşı sadece HÜDA-PAR değil, AKP, MHP, CHP hepsi aynı yerdedirler. Özellikle parti gençliğimiz çok dikkatli olsun, onların amacı gerilim çıkarmak. Birileri sağlanan ateşkesten rahatsız. Bu rahat ortamdan çıkıp gerilim çıkarmak istiyorlar. Bunun içinde bunları kullanıyorlar. Halkımız örgütlü ve disiplinli bir halktır. Bu oyunlara karşı duracak güçtedir” diye kaydetti. / anf

Güncelleme Tarihi: 01 Şubat 2014, 13:10
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER