Demirtaş: Kritik bir sürece gelinmiş oldu

Müzakerelerin başlaması, özgürlüklerin genişlemesi konusunda Kritik bir sürece gelinmiş oldu.

Demirtaş: Kritik bir sürece gelinmiş oldu
Müzakerelerin başlaması, özgürlüklerin genişlemesi konusunda Kritik bir sürece gelinmiş oldu.

İŞTE DEMİRTAŞ'IN AÇIKLAMASININ TAMAMI




"HÜKÜMET ZERRE UMUT VERMİYOR"

Çeşitli programlar dolayısıyla Antalya'da bulunan HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, çözüm sürecinde hükümet ve HDP heyetinin buluşmasının ardından yapılan ortak açıklamaya ilişkin değerlendirmede bulundu.

Selahattin Demirtaş, yapılan ortak açıklama ve çağrının bir sürüder HDP heyeti ve yönetimi olarak üzerinde çalıştıkları ve Türkiye'de müzakerelerinin sağlıklı bir noktaya gelmesi konusunda önemli gördükleri bir çağrı olduğunu söyledi. Demirtaş, “Müzakerelerin başlaması ve Türkiye'de demokratikleşme, özgürlüklerin gelişmesi, genişlemesi ve bununla eş zamanlı olarak kalıcı barışa doğru gidilmesi konusunda kritik bir aşamaya gelinmiş, geçilmiş oldu. Taraflar karşılıklı olarak taahhütte bulunmuş oldular" dedi.

'GÜVENLİK YASA TASARISI NE OLACAK GÖRECEĞİZ'

HDP olarak bütün süreçte katkı sunmaya gayret ettiklerini ve bu aşamadan sonra artık hükümetin bütün Türkiye toplumuna demokratikleşme ilkeleri konusunda taahhütte bulunduğunu ve bu noktada somut adımlara doğru ilerlemesi gerektiğini söyleyen Demirtaş, şunları söyledi:

“PKK'nin da Sayın Öcalan'ın da silahsızlanma konusunda, Türkiye toplumuna bulunduğu taahhütler konusunda hazırlığını yapması gerekir. Karşılıklı senkronize bir şekilde süreci ilerletmek gerekir. Umut ediyorum, Türkiye halkları açısından hayırlara vesile olur. Önemli bir sürecin daha barışa doğru evrilmesi konusunda herkes üzerine düşen sorumluluğu yerine getirir diye temenni ediyorum. Barışın demokrasi ve özgürlüklere bağlantısını unutmadan hareket edeceksek, parlamentoda görüşülmeye devam eden güvenlik yasa tasarının da gözden geçirilmesi lazım. Hükümet bir yandan şu güvenlik yasa tasarısında ısrar edip öbür taraftan da 'Demokrasi konusunda adımlar atıyorum' derse, birbiriyle çelişkili bir tutum ve durum olur. O güvenlik yasa tasarısı Türkiye'de demokratikleşme yasa tasarısı değildir. Onu da ele alalım bir taraftan ama öbür taraftan müzakerelerin başlayıp bütün o temel ilkelerin açık ve şeffaf şekilde tartışılacağı bir süreci de hep birlikte destekleyelim."

KONGRE ÇAĞRISI MÜZAKERELERİN ARDINDAN 

PKK'nin silah bırakmaya yönelik kongresini toplamasıyla ilgili çağrının bir takvim içerip içermediğine yönelik bir soruya Demirtaş, "Çağrı metninde belirtildiği gibi 10 temel ilkede müzakereler yapılıp genel bir konsensüs sağlandıktan sonra herhalde çağrılar yapılacak" diye yanıt verdi.

'BARIŞ AKP'NİN HEDİYESİ DEĞİLDİR'

Kongrenin bu aşamada hızlı bir şekilde gündeme geleceğini düşündüğünü dile getiren Selahattin Demirtaş, sürecin AKP'yi kurtarma operasyonu şeklinde yapılan değerlendirmelerin ise büyük haksızlık olacağını söyledi. HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, şöyle konuştu:

"İktidar köşeye sıkışmışsa bunu köşeye sıkıştıran kimdir? Her şeyden önce bizim mücadelemizdir. İktidarı kurtarma değil Türkiye toplumuna demokrasi ve özgürlük manifestosu ve imkanı sunma girişimidir. Böyle algılanması lazım. Bu şekilde haksız ithamlarla, kuru bir şekilde AKP'ye yaranma amacıyla yapılmış bir şey gibi algılanırsa, ayıp etmiş olurlar. Yazık etmiş olurlar. Çok yoğun mücadeleyle bu noktalara getiriyoruz. Eğer silahsızlama, geri çekilme, ateşkes ve benzeri durumlar gerçekleşiyorsa bu Türkiye'deki barış severlerin kazanımıdır. AKP'nin lütfu falan değildir. Hediyesi değildir. Hep birlikte Türkiye'de barış isteyenlerin ortak emeği, çabasıyla geldiğimiz noktayı Türkiye'de barış severlerin elinin tersiyle itmesi kabul edilemez bir durum olur. O zaman AKP'ye terk etmiş olursunuz barış alanını. Barışı biz kuruyoruz, biz inşa ediyoruz. Türkiye'nin halkları olarak biz barışımızı kendimiz kuruyoruz. Bu hükümetin bize hediyesi değil. Böyle algılanmasın. Bu hükümeti kurtarma operasyonu falan da değil. Böyle düşünülmesi sürecin ciddiyetine denk düşmez, yakışıksız olur. Hükümet zaten sonuç almak istiyorsa demokrasi ve özgürlük konusunda adım atmak zorunda. Güvenlik paketi ne olacak, göreceğiz."

'SÜREÇ TIKANSIN İSTEMİYORUZ'

Sürecin geri çekilme döneminde olduğu gibi bir tıkanmayla karşı karşıya kalmasını istemediklerini dile getiren Demirtaş, bunun yolunun da hükümetin üzerine düşen görevleri, topluma verdiği taahhütleri, demokrasi ve özgürlükler, yeni anayasa konusunda tatmin edici adımları atmasından geçtiğini söyledi. 

'HÜKÜMET BARIŞA YAKLAŞMIYOR'

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'ın 'Barışa çok yakınız' sözlerinin hatırlatılması üzerine Demirtaş, şöyle konuştu:

"İnşallah, biz barışa uzaklaşalım diye uğraşmıyoruz. Hep birlikte barışı çok istiyor ve arzuluyoruz. Bu hükümetin pratiğine bağlıdır. Hükümet yürüttüğü politikayla barış konusunda zerre kadar umut vermiyor. Attığı adımlarla zerre kadar barışa yaklaşmıyor. Güvenlik paketiyle, sokaktaki uygulamalarla, tekçiliğe doğru sistemle barışa yaklaşılmaz. Bütün bunlardan değişim dönüşüm konusunda bir güven veren adıma ilerleyecek mi hükümet onu görüp ancak barışa ne kadar yakınız onu söyleyebiliriz."
Güncelleme Tarihi: 01 Mart 2015, 19:22
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER