Demirtaş'tan Başbakan'a sert yanıt

Bitlis’in Norşîn (Güroymak) ilçesinde düzenlenen seçim mitinginde konuşan BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, halk ile BDP arasında kurulan sevgi bağının seçimden daha önemli olduğunu belirtti.

Demirtaş'tan Başbakan'a sert yanıt

Bitlis’in Norşîn (Güroymak) ilçesinde düzenlenen seçim mitinginde konuşan BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, halk ile BDP arasında kurulan sevgi bağının seçimden daha önemli olduğunu belirterek, Norşin’i yeniden inşa edeceklerini belirtti. Demirtaş, seçimlerde AKP’nin tekçi politikalarını, hırsızlığını ve kalpazanlığını sandığa gömeceklerini kaydetti.

Norşin’de 1 Haziran'da tekrarlanacak yerel seçimler öncesi BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın katılımı ile miting düzenlendi. BDP seçim bürosu önündeki mitinge Demirtaş ve HDP Grup Başkan Vekili Pervin Buldan, BDP Bitlis, Hizan, Mutki, Yolalan belediye eş başkanları, HDP'li milletvekilleri Altan Tan, Hüsamettin Zenderlioğlu, Mülkiye Birtane, Amed Büyükşehir eski Belediye Başkanı Osman Baydemir, BDP PM ve MYK üyeleri, BDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, BDP ve HDP Bitlis il ve ilçe yöneticileri katıldı. "Kimliğimizi ve irademizi yok sayan bizde yok sayarız", "Hırsız var" ve "Bu halk size boyun eğmez" pankartlarının taşındığı miting alanında, PKK lideri Abdullah Öcalan'ın posterleri ve BDP bayrakları dalgalandırıldı. Mitingi "Ey Ragip" marşı eşliğinde durulan saygı duruşuyla ile başladı. Selamlamanın ardından konuşan Amed Büyükşehir eski Belediye Başkanı Osman Baydemir, alandaki sloganlara işaret ederek, "Bu özgürlüğün sesidir" dedi. Kürdistan tarihine damgasını vuran Kürt şahsiyetlerin isimlerini sıralayan Baydemir, bugün Kürdistan toprağında halkın özgürce yaşamasının bu şahsiyetlerin sayesinde olduğunu ifade etti. Amaçlarının dört parçada Kürtleri birleştirmek olduğunu ifade eden Baydemir, Kürt halkının dil, kültür ve kimliğinin tanınması için mücadele ettiklerini söyledi. Kürt halkının artık uyandığını ifade eden Baydemir, dört parçada yaşayan Kürtler başta olmak üzere tüm dünyada yaşayan Kürtlerin gözünün Güroymak ve Ağrı'da olduğunu belirtti. Baydemir, ilçe halkının 1 Haziran'da diğer bölgelerde yaşayan Kürtlere müjdeli haberi vermesini istedi. 1 Haziran'da sandığa gidecek olan seçmenlere çağrıda bulunan Baydemir, BDP'nin kardeşlik, özgürlük ve demokrasi istediğini ve bunun için de halkın BDP'ye oy vermesi gerektiğini dile getirdi. 

YENİLMEYE DOYMAYANLAR…

BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise, ilçe halkıyla bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Asıl amaçlarının seçimi kazanmak değil, halkın gönlünü kazanmak olduğunu söyleyen Demirtaş, halk ile BDP arasında kurulan sevgi bağının seçimden daha önemli olduğunu kaydetti. "Yenilmeye doymayanlar bu süre zarfında yenilenlerin bir kez daha boyunların ölçülerini alır" diyen Demirtaş, Güroymak'ın tarihinin zulüm ve zalimlere karşı boyun eğmeyen direnişlerle dolu olduğuna vurgu yapan Demirtaş, halkın ilçeyi halktan alıp, hırsızlara verenlere hiç bir zaman izin vermeyeceğini dile getirdi. AKP'li belediyelerde yolsuzluk, hırsızlık ve rant olduğunu belirten Demirtaş, "AKP bu topraklarda hırsızlıklar ile anılan bir parti oldu. 2000'de AKP iktidara gelerek 'Kemalist zihniyeti değiştireceğiz. Kardeşlik ve barış getireceğiz' dedi. Tam 12 yıldır iktidarlardır. Tüm vicdanlı halka sesleniyorum. MHP ve DSP koalisyonlarından farklı ne yaşıyoruz. Başbakan her yerde tekleyerek, bir halkın gözüne baka baka tek millet diyor. Kusura bakmayanı bunları biz söylemedik. Bunları Kürtlerin gözüne baka baka söyleniyor. Allah eğer isteseydi bize tek millet dil yapardı. Sen haşa Allah'tan büyük değilsin. Bu Allanın emridir biz tek dil ve millet olmayacağız" diye konuştu. 

TEKÇİLERİ SANDIĞA GÖMECEĞİZ

Başbakan'ın sıkça tekrarladığı "Tek dil, millet" sloganın Kenan Evren'in sloganı olduğunu hatırlatan Demirtaş, "Tek dil ve tek millet demek faşizm demek. Hitler Almanya'sında da, Hitlerin faşizm terörü estirdiği Almanya'da bu söylem söyleniyordu. Başbakan dün Ağrı'da 'tek millet ve dil' diyordu. Sandık'ta kaç milletin ve dilin olduğunu göreceğiz. Kürdistan'da tek milleti ve dili kabul etmiyoruz. Kabul etmeyeceğiz ve ettirmeyeceksiniz. Bu topraklarda herkes kendi anadiliyle yaşayacak. Bu asla bu topraklarda değiştirilmeyecek bir kanundur" dedi. AKP'nin tekçi politikalarını, hırsızlarını, kalpazanlığını 1 Haziran'da sandığa gömeceklerini söyleyen Demirtaş, "Hile yapamayacakları tedbirleri aldık. Büyük bir farkla tek milletçi ve dilcileri hırsızları sandığa gömeceğiz. Beş yıldır nasıl eşitlik ve kardeşliği getirdiysek yaratılan bu barış ve kardeşliği güçlendireceğiz" ifadesinde bulundu.

YENİ BİR NORŞİN

Bir sonraki yerel seçimlerde Kürdistan'da yüzde 95 oy alacaklarını ifade eden Demirtaş, "Yüzde 95 oy alarak halk iktidarını perçinleyeceğiz. AKP'den aldığımız borçlu belediyelere rağmen 5 yıl içerisinde yapmadığımız hizmet kalmadı. Kültür, park ve gençlik merkezlerini imkansızlıklara rağmen yaptık. Yeni bir Norşin'i inşa edecek tek parti BDP anlayışıdır. Hırsızlar bunu yapamaz. Norşin bir daha o karanlık günleri yaşamayacak" diye konuştu.

DÜNYANIN BÜTÜN MALI ONLARIN OLSA GÖZLERİ DOYMAK BİLMİYOR

30 Mart her kesin kendisini ortaya koyduğunu, hırsızlık yapanın hırsızlık yapmaya devam ettiğini dile getiren Demirtaş, "Kim neyse onu yaptı. Biz bunlara şaşırmadık. Hırsız her yerde hırsızdır. Sandıkta hırsızdır, bankada da hırsızdır" ifadesinde bulundu. Güroymak'ta seçimlerde dürüstçe oy kullanılması gerektiğini ve dürüstçe sayılması gerektiğini dile getiren Demirtaş, "Onlar da Başbakan neyse onu yapacaklar. Bilal Erdoğan neyse sandıkta da aynısını yapacaklar. Daha öncede söyledim. Bunlar mal gelmişler mal gidecekler. Dünyanın bütün malı onların olsa gözleri doymayacak. Burada ve Ağrı'da bir hırsla sandıkta nasıl hırsızlık yapabiliriz hesaplarını yapacaklar" diyerek, sandıklara sahip çıkılması çağrısında bulundu. 

ÖRNEK MODEL OLACAĞIZ

30 Mart yerel seçimlerinin ardından BDP'nin bölgede 100'den fazla belediye kazandığını hatırlatan Demirtaş, BDP'nin bölgede iktidar partisi AKP'nin ise muhalefet partisi olduğunu söyledi. Halka layık olmak için daha fazla çalışmak gerektiğini dile getiren Demirtaş, "İşsizlik, tarım ve hayvancılık sorunlarını biz çözeceğiz. Gençlerimizi uyuşturucuya alıştıranları buradan biz kovacağız. Bunların hepsi bizim boynumuzun borcudur. Demokratik özerkliği inşa ederek, tüm Türkiye'ye örnek model olacağız. Diğer bölgelerdekiler buradaki yönetimi kıskanacak. El birliğiyle yönetimi öyle bir inşa ederek, oradakiler burayı imrenerek izleyecek. Onlar sizin bu modelinizi kıskanacak " dedi. 

KADINLAR EN BÜYÜK DERSİ VERDİ

Başbakan'ın dün Ağrı'da yapılan mitingde "BDP seçim günü kadınları evlere kapatıyor" sözlerini eleştiren Demirtaş, "Siyaset yapmak için değil bunu samimiyetle söylüyorum. İnsan bu kadar yalan da ustalaşır mı? Başbakan'ın yerine ben utandım. Oy için bu kadar insan yalan konuşur mu? Diyor ki BDP kadınları seçim günü eve kapatıyor. BDP'nin 77 kadın belediye başkanı var. AKP'nin tüm Türkiye de 7, CHP 6, DP 1 tane belediye başkanı var. BDP'nin tek başına 77 belediye başkanı var. Ve biz kadınları eve kilitliyormuşuz ve AKP'ye oy vermesin diye. Vallahi kadınlar kendilerini eve kilitlerse bundan dolayı kilitler. Başka türlü de kimse bu topraklarda kadını köleleştiremez. Kendisi alışmış ya kapıları kilitlemeye, zannediyor ki, Kürt kadını da böyledir. Kürt kadını başı dik, namusu ve onuruyla, özgürlüğünün arkasında savaşan bir kadın var bu topraklarda. Sen kendi kafan ve zihniyetinle karıştırma bunları. Kadınlar en büyük dersi verdi. Bugüne kadar bundan sonra da yiyeceksen tokadı en büyüğünü kadınlardan. Bunu da göreceksin" diye konuştu. 

ANALAR SENİN A VE CE PLANINI İSTEMİYOR

Öcalan tarafından başlatılan sürece işaret eden Demirtaş, Başbakan'ın Ağrı'da kadınlara yaptığı çağrıyı anımsatarak, "Diyor ki, 'gidin sizde meydanlarda çadır kurun çocuklarınızı dağdan indirin' Bir dakika önce hakaret ediyor bir dakika sonra da analardan medet umuyor. Çaresiz kalmış ne yapacağını bilemez halde yine dönüp dolaşıp analardan medet umuyor. Ben oradaki anaların yerinde olsam Başbakan'a sorardım. Ya 'Başbakan eğer biz bu çocukları biz dağdan indireceksek o koltuktan in biz o koltuğa oturalım. Başbakan'da biz olalım' desinler. Sen orda bostan korkuluğu musun yoksa Başbakan mısın?" diye sordu. Diyarbakır'da belediye binası önünde çadır kuran ailelerin durumuna da değinen Demirtaş, "Bunu oradan anaların duygusunu nasıl istismar edebilirim diye hemen siyaset malzemesi yapıyor. Analar dün ona cevap verdiler. Analar, biz senin B ve C planını istemiyoruz dediler. Lanet gelsin senin B ve C planına, biz evlatlarımızın hepsiyle kucaklaşmayı biliriz' dediler. Oradaki her bir ana bizim anamızdır. Hepsinin ellerinden öptüm. Sizin evlatlarınızın hepsi dağdan insin diye çalışıyorum. Bizim amacımız bu. Tek bir insanımız ölmesin diye. Gerilla ve asker annesi ölmesin diye uğraşıyoruz. Bizim çabamız zaten bunun üzerine kuruludur dedik. Ve her bir ana AKP'nin bu kirli siyasetine alet olmayacağını dün açıklamalarında belirttiler. Biz çocuklarımızın dağa çıksın diye değil dağdan insin diye siyaset yapıyoruz. Bugün bu çocukları dağa çıkaran politika AKP'nin politikasıdır. Başbakanın halkı tahrik eden konuşmalarıdır. Sanki Başbakan bütün çocukları seviyor da onların çocuklarına üzülüyor. İnanın onun sevdiği 4 çocuk var. 4'ü de onun çocuğudur. Başkada hiçbir çocuğu sevmiyor. Biri paraları toplar, biri yatırımları yapar, biri paraları çırpar, biri de hani bana hani bana der. Senin başka bir çocuğu sevmediğini görmedik ki. Senin yüreğinde çocuk sevgisi olmuş olsaydı Berkin Elvan'ın anasını meydanlarda yuhalatmazdın. Sen çocukları sevseydin Ceylan'ı, Uğur Kaymaz'ı da severdin. Senin umurunda değil ki çocuklar. Bütün analardan ricam bu. Bu ikili politikalara asla kanmayın. Bizim çocuklarımız omuzlarında boya sandıkları ve peçete satarak geçimini sağlarken onun çocukları ABD'de milyon avroları saklamaya çalışıyordu. Onun çocuk sevgisi budur" ifadesinde bulundu. 

SEÇİM KORKUSU BAŞBAKAN’DA KABUSA DÖNDÜ

Korku ve paniğin Başbakan'ın yüreğine kadar sindiğini söyleyen Demirtaş, "Seçim kaybetme korkusu Başbakan'da artık kabusa dönüşmüştür. Seçimi kaybedince hesap gününün geleceğini biliyor. Hadi halkı kandırdın Allah'ı nasıl kandıracaksın. Elbet öbür dünyadan burnundan fitil fitil gelecek" ifadesinde bulundu. Demirtaş, Ağrı ve Güroymak seçimleri ile Cumhurbaşkanlığı seçiminde Başbakan'ın "boynun ölçünüsün" bir kez daha alacağını söyledi.

Miting yapılan konuşmaların ardından BDP ve HDP'li heyetin halkı selamlaması ile son bulurken, Demirtaş'ın, bugün ilçede kalacağı öğrenildi. / anf

Güncelleme Tarihi: 30 Mayıs 2014, 12:12
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER