Derecik Gümrük Kapısı giriş çıkışlara açıldı

Hakkari'nin Derecik (Rûbarok) ilçesinde Irak'a açılan gümrük kapısında düzenlenen törenle giriş çıkışlar başladı.

Derecik Gümrük Kapısı giriş çıkışlara açıldı

Erbil’in Soran Bağımsız İdaresi’ne bağlı Mergesor ilçesi Şerwana Mezin nahiyesi ile Hakkari'nin Derecik (Rûbarok) ilçesi tarafından Umurlu (Girane) köyü arasında yer alan Zêt-Derecik Sınır Kapısı bugün düzenlenen resmi törenle açıldı.

whatsapp-image-2023-05-10-at-17-44-28.jpeg

Yeni kapının iki tarafa da ekonomik katkı sağlayacağını belirten Vali İdris Akbıyık, Derecik ve Hakkari halkı ile Irak tarafının kapının açılmasından büyük mutluluk duyduğunu ifade etti.

Akbıyık, şöyle dedi:

"Biz bin yıldır beraber yaşıyoruz. Maalesef dış güçler, suni sınırlarla ayırmışlar bizleri ama bizim gönlümüz bir, inancımız, dinimiz bir. Dolayısıyla gönlü, inancı, hiçbir güç, hiçbir sınır ayıramaz. Biz ülke ve millet olarak geçmişte de tüm coğrafyaya, mazlum milletlere, dünyaya liderlik yapmışız. Allah'ın izniyle bu birlik, beraberlikle bundan sonra da milletimiz, Türkiye, Müslümanlara, mazlum milletlere liderlik yapacak. Ekonomik, sosyal her anlamda yol gösterici olacak. O açıdan bu sınırlar, bu kapılar önemli. Hakkari gelişiyor, dönüşüyor, büyüyor. Hakkari'de ekonomi, sağlık, eğitim var. Sayın Cumhurbaşkanı'mızın liderliğinde tüm projeler uygulanıyor. Bölgemiz tarihinin en yüksek yatırımlarını alıyor. Desteklerinden dolayı Sayın Cumhurbaşkanı'mıza şükranlarımızı sunuyorum. Bu kapı ile Derecik daha da büyüyecek, gelişecek."

whatsapp-image-2023-05-10-at-17-44-12.jpeg

AK Parti Hakkari Milletvekili Husret Dinç de sınır kapısının açılışının bazı sebepler nedeniyle bugüne nasip olduğunu dile getirerek, "Çok mutluyuz. Karşı taraftaki herkes bizim akrabalarımız. Bu kapıyı bugün açıyoruz. Hepimiz aynıyız, aynı milletiz. Emeği geçenlerden Allah razı olsun." diye konuştu.

Doğu Anadolu Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürü Temel Akkuş da katılımcılara Ticaret Bakanı Mehmet Muş'un selamlarını ileterek, "Uzun süredir beklenen bir açılıştı. Bize nasip oldu. Bu mutlu günü sizlerle paylaşmaktan onur duydum. İnşallah bölgenin gelişimine, ticaretine katkı sağlayacak." ifadesini kullandı.

whatsapp-image-2023-05-10-at-17-46-10.jpeg

30 yıl sonra büyük bir sevinç yaşadıklarını belirten Şemdinli Belediye Başkanı Tahir Saklı da, “Umurlu Gümrük Kapısı'nın açılmasıyla halkla beraber buraya geldik. Herkes gibi o heyecanı biz de yaşıyoruz. İki ülke arasında akrabalık ilişkileri olduğu için iki tarafta yoğunluk var. Güzel günler yaşanacak bu sınır kapısında. Burada 30 yıldır beklenen bir hasret vardı, şükür bitti. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Milletimize hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.

Yöre sakinlerinden Hazali Tekin de ilçede bayram havası yaşandığını söyledi.

Yıllardır bugünü beklediklerini dile getiren Tekin, "Buradakilerin hepsinin diğer tarafta akrabası var. Herkes coşkuyla karşıladı. Yapanlara çok teşekkür ederiz. Çok memnunuz devletimizden. Kapının açılmasına sevinen herkes buraya gelmiş." dedi.

whatsapp-image-2023-05-10-at-17-46-16.jpeg

Konuşmaların ardından Vali Akbıyık, AK Parti Hakkari Milletvekili Dinç, Irak Bölgesel Yönetimi Sınır bölgesinden sorumlu Mustafa Barzani Türkiye'nin Erbil Başkonsolosu Mevlüt Yakut, Erbil Valisi Ümid Hoşnav, İş İnsanı Sabri Özel ve AK Parti milletvekili adayları sınır kapısının açılışını yaptı.

a.jpeg

Yöre sakinleri, sınır kapısının açılmasını halay çekerek kutladı.

Törene, İl Jandarma Komutanı Tümgeneral Coşkun Sel, Derecik Kaymakamı Abdulkadir Işık, Derecik Belediye Başkanı Ekrem Çetinkaya, Şemdinli belediye başkanı Tahir Saklı, İl Emniyet Müdürü Salavat Mete Pınar, AK Parti İl Başkanı Zeydin Kaya ve bazı kanaat önderleri de katıldı.

whatsapp-image-2023-05-10-at-17-44-02.jpeg

whatsapp-image-2023-05-10-at-17-46-22.jpeg

Güncelleme Tarihi: 10 Mayıs 2023, 17:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER