Dersim'de ilk kazıda insan kemiklerine ulaşıldı

Dersim Katliamı’yla ilgili bugün yapılan ilk toplu mezar kazısında insan kemiklerine ulaşıldı.

Dersim'de ilk kazıda insan kemiklerine ulaşıldı

Dersim Katliamı’nda, yakılarak öldürülen 10’u çocuk 24 kişinin gömüldüğü toplu mezar bugün açıldı.

Hozat ilçesinde yaşayan Canan ve Baran aile fertlerinden 24 kişinin katledildikten sonra gömüldükleri belirtilen Karapınar Köyü Seke Sure Mezrası’nda bugün mahkeme kararıyla başlatılan kazı çalışmasında insan kemiklerine rastlandı.

Hozat Cumhuriyet Savcısı Hasan Toy, Kocaeli Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ümit Biçer ile Adli Tıp Uzmanı Doktor Semih Yıldırım eşliğinde başlatılan kazı çalışmalarında şu ana kadar 8 insan kafatası bulundu.

Yapılan kazı çalışmalarında toprağın 20 santim altında kemiklere ulaşıldı. Bulunan kemiklerin DNA testi yapılarak karşılaştırılacağı ve tespit edilmesi halinde kemiklerin ailelere teslim edileceği belirtildi.

Kazı çalışmalarına yarın devam edileceği belirtildi.

Ne olmuştu?

Dersim’in Hozat ilçesinin Karabakır köyünden  Baran ve Canan aileleri Dersim Katliamı’nda 14 Ağustos 1938’de öldürülen 24 akrabaları için, öldürüldükleri yerde anıt mezar yaptırmak istemiş, kazılan alandan insan kemikleri çıkması üzerine Hozat Cumhuriyet Başsavcılığı’na kemiklerin tespiti için başvurmuştu. Ancak Savcılık zamanaşımı gerekçesiyle takipsizlik kararı vermişti.

Aile avukatı Cihan Söylemez Erzincan Ağır Ceza Mahkemesi’nde karara itiraz etti. Mahkeme de oy çokluğuyla takipsizlik kararını kaldırarak olayla ilgili etkin soruşturma yürütülmesi gerektiğine hükmetti.

Mahkeme kararında, Hozat Cumhuriyet Başsavcılığı’nın buluntular üzerine teknik analiz yapmadan kemiklerin 1938’e ait olduğu varsayıldığı belirtildi.

Mahkeme ayrıca kararın bu şekilde kesinleşmesi halinde, durumun Anayasa ve kanuna aykırılık teşkil ettiğini, başvuran aleyhine uluslararası insancıl hukuk kuralları ile tanınan haklarının ihlaline yol açabilecek nitelikte olduğunu belirterek, Hozat Cumhuriyet Başsavcılığının kovuşturmaya yer olmadığına ilişkin kararını kaldırarak, olayla ilgili etkin soruşturma yürütülmesi gerektiğine hükmetti.

Güncelleme Tarihi: 15 Nisan 2015, 12:45
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER