HDP İzmir Adayı Doğan: Karanlığa giden yolu kapatacağız

HDP İzmir 2. Bölge Adayı Doğan, İzmir'in sorunlarını halk meclisleri kurarak çözeceklerini belirtirken, AKP ve CHP'nin topluma yeni bir yaşam sunmadığına dikkat çekti.

HDP İzmir Adayı Doğan: Karanlığa giden yolu kapatacağız
 HDP İzmir 2. Bölge Adayı Doğan, İzmir'in sorunlarını halk meclisleri kurarak çözeceklerini belirtirken, AKP ve CHP'nin topluma yeni bir yaşam sunmadığına dikkat çekti. İki partinin de Alevileri asimile etme politikalarının sürdüğünü söyleyen Doğan, "AKP gericiliğine karşı bir duruş ortaya koymamız lazım" dedi.

HDP İzmir 2. Bölge Adayı Müslüm Doğan, seçim süreci hakkında ANF'ye değerlendirmede bulundu...

HDP ve HDK’yi atölyeye benzeten Doğan, bu kurumların siyaset projelerinin üretildiği bir alan olduğunu belirterek, "Kentin sorunları burada gündeme getirilir ve bu kurumlarda çözüm üretilir. Siyasi bir atölyedir, geleceğin atölyesidir. HDP’de ortaya çıkan projeleri uygulamakla mükelleftir. HDP geleceğin inşası projesidir" dedi. 

'DEMOKRASİ VE ORTAK VATANLA GELECEĞE'

HDP’nin demokratik ulus projesinin hayata geçirilmesinde en önemli siyaset kurumu olduğuna işaret eden Doğan, HDP’nin demokratik ulus projesini merkezine koyduğunu, geleceği gerçek bir demokrasiyle, ortak vatan kavramıyla geliştirmek isteyen siyasal bir organizasyon olduğunu ifade etti. Bu özelliklerinden dolayı Alevilerin ilgisini çektiğini söyleyen Doğan, "Benim de kişisel olarak ilgimi çekti ve bu projenin mutfağında da olan bir insanım. Geleceğin inşası olduğu için çok büyük önem veriyorum" diye ekledi.

'AKP YENİ İTTİHAT VE TERAKKİ ANLAYIŞININ ÜRÜNÜ'

AKP hükümetinin Alevilere yaklaşımını çelişkili bulan Doğan, şu değerlendirmede bulundu: "Aleviler bin yıldır süren bir egemen zihniyet anlayışı olan tek ulus, tek inanç anlayışını merkezine koyan, Emeviden Abbasilere, Selçuklulardan Osmanlı'ya ve Cumhuriyet'e devredilen bir İttihat ve Terakki anlayışının baskı ve zulmü altında kalan bir inançtır. Bu anlamda Aleviler hiçbir zaman için inancını özgür bir şekilde yaşayamadı ve geliştiremedi. Özellikle Cumhuriyet rejimi Alevilerin yağmurdan kaçarken doluya tutulduğu bir rejim oldu çünkü Cumhuriyet yeni asimilasyon araçlarını devreye koymuştu. Osmanlı'nın egemen devlet anlayışı ve egemen devlet anlayışının tüm kurumları Cumhuriyet'e taşınmıştı. Cumhuriyet yeni asimilasyon araçlarını devreye sokmuştu. AKP ise yeni İttihat ve Terakki anlayışının ürünüdür. Özellikle siyasal İslam'ın egemen olması, devlet egemenliğini ele geçirme meselesi Aleviler tarafından tespit edilmiş bir durumdur."

'AKP ESKİYİ TEMSİL EDİYOR'

Alevi çalıştaylarının Alevilerin özne olarak kabul edilmesi anlamında önemli olduğunu ancak bunun dışında hiçbir kıymetinin bulunmadığını ifade eden Doğan, "Bir ay önce hükümet yetkilileriyle yaptığımız görüşmelerde tüm kaygılarımızı dile getirdik. Özellikle dar ulusçuluk, dar inanç anlayışından devletin kendisini kurtarması gerektiğini, eğer ülkede bir barış tesis edilecekse özellikle resmi ideolojiye son verilmesi gerektiğini söyledik. AKP eskiyi temsil etmektedir. Yeni için Alevilere vereceği hiçbir şey yoktur" diye kaydetti.

'CHP ALEVİLERE ASİMİLASYON ARACINI DAYATIYOR'

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Cumhuriyet'in ilk yıllarında kurulduğunu hatırlatan Doğan, bu kurumun bir asimilasyon aracı olduğunu, sadece Aleviler açısından değil tüm inançları asimile ettiğini dile getirdi. Bugün birçok kurumun olduğunu belirten Doğan, şöyle devam etti: "İmamların tüm yasal haklarını korumak üzere başka bir kuruma aktarılarak bu kurumun lağvedilmesi gerektiğini söyledik. HDP Türkiye’de ilk kez Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kaldırılması gerektiği konusunda kesin tavır alan bir partidir. CHP bu başkanlıkta toplanan paranın tüm inanç kurumlarına dağıtılması gerektiğini söylüyor. Bu konuda tamamen geri bir tavır içerisinde. Tamamen asimilasyon aracını Alevilere dayatmaktadır. Bu öneri kabul edilemez Aleviler açısından çünkü Aleviler Diyanet'i bir asimilasyon aracı olarak görmektedir."

'KILIÇDAROĞLU ÖZGÜR KİMLİĞİNİ ORTAYA KOYAMAYAN BİRİ'

Kendisiyle birlikte aynı bölgede yarışacak olan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığına değinen Doğan, Kılıçdaroğlu’nun 'siyaseten sıkıntılı, kendi özgün kimliğini ortaya koyamayan bir siyaset adamı' olduğunu aktardı. Doğan, şunları ifade etti: "Kılıçdaroğlu’yla bir sorunumuz yok. Sistemle bir sorunumuz var. Esas olarak da geçmişin tüm izlerini üstünde taşıyan patisiyle sorunumuz var. Ancak tamamen demokratik bir ölçüde, demokratik bir zeminde vereceğimiz mücadeleyle bu arkadaşların siyaset yapmasını da bu şekilde engellemiş olacağız."

'CHP GEÇMİŞİN GERİ YAPISINI SAVUNUYOR'

İzmir’in çağdaş ve modern bir şehir olduğunu belirten Doğan, gerçek ve çağdaş demokrat insanların bir diktatörlüğe giden bu yolu karartacaklarına inandığına vurgu yaptı. CHP’nin artık yeniyi temsil etmediğini belirterek, CHP’nin geçmişin geri yapısını savunduğunu kaydeden Doğan, "CHP’nin İzmirlilere vereceği yeni bir şey yok. Biz daha çok yenilik, daha çok özgürlük, sağlık, demokratik bir zemin ve ortak bir vatan kavramını geliştirip, burada demokratik, laik ve özgür bir ülkeyi beraber inşa edeceğiz. Bizim sunacağımız işte budur. Özellikle ekolojik ve şehir planlaması anlamında sunacağımız çok şey var" diye konuştu.

'KENTİN İHTİYAÇLARINA HALK KARAR VERECEK'

İzmir’deki belediyecilik anlayışını eleştiren Doğan, tamamen ranta dayalı bir belediyecilik olduğunu ve halka yeni kentçilik anlamında hiçbir uygulamanın sunulmadığını söyledi. Doğan, sağlıklı ve geleceğin kentlerini oluşturmanın HDP projeleriyle mümkün olduğunu ifade ederek, "Biz geleceği halkımızla birlikte, kent ihtiyaçlarını halkımızla birlikte belirleyeceğiz. Halk meclislerini oluşturacağız. Kent ihtiyaçlarını rantçıların değil halkımızın kurduğu meclislerde inşa edeceğiz. İzmir’in en genel sorunu ulaşım ve alt yapı sıkıntısı. Bu sorunlarla ilgili de projelerimiz var. Makro düzeydeki bu çözüm projelerine seçim bildirgesinde yer verilecek" şeklinde konuştu.

'AKP GERİCİLİĞİNE KARŞI BİR DURUŞ'

HDP İzmir 2. Bölge Adayı Müslüm Doğan Doğan, "Ülkede yeni bir diktatörlük kurulmaması için, ülkenin karanlığa gitmemesi için bu yolları kapatmamız gerekir. AKP gericiliğine karşı bir duruş ortaya koymamız lazım" çağrısında bulundu.

KİMDİR?

Sivas Divriği doğumlu olan Müslüm Doğan, evli ve bir çocuk babası. İlk, orta ve lise eğitimini Konya’da tamamladı. Yüksek mühendis olan Doğan aynı zamanda şehir planlamacısı. Kamu kurumlarında yöneticilik yapan Doğan, Divriği Kültür Derneği Başkanlığı, Harita ve Mühendisleri Odası GK üyeliği yaptı. Doğan halen Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı ve HDP’nin 2. Bölge milletvekili adayı.

Güncelleme Tarihi: 16 Nisan 2015, 08:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER