Kaya: Kentimizin gelişmesi için her türlü bedeli vermeye hazırız

DATAF'ın açılışında konuşan Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Bekir Kaya, "Hepimiz tarıma, hayvancılığa katkı sunacağız ama en büyük yatırımımız barış ve demokrasi olmalıdır" dedi.

Kaya: Kentimizin gelişmesi için her türlü bedeli vermeye hazırız
Doğu Anadolu Tarım Hayvancılık ve Gıda Fuarı (DATAF) açılışında konuşan Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Bekir Kaya, "Hepimiz tarıma, hayvancılığa katkı sunacağız ama en büyük yatırımımız barış ve demokrasi olmalıdır. Eğer biz bunu başarırsak, ortak bir çatı altında, barış içerisinde huzurlu bir şekilde yaşamayı başarırsak bunun akabinde kentimiz daha güzel yerlere gelecektir” dedi. Kaya, kentin gelişmesi için bedel verilmesi gerekiyorsa ona da hazır olduklarını belirtti.


Van’da 15-18 Nisan tarihleri arasında düzenlenecek olan 5. Doğu Anadolu Tarım Hayvancılık ve Gıda Fuarı (DATAF) kapılarını ziyaretçilere açtı. Kentin kalkınmasına ve büyümesine önemli katkı sağlayacak olan fuarın açılışı Tuşba Fuar ve Kongre Merkezi’nde Van Valisi İbrahim Taşyapan, Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Bekir Kaya, VAN-TSO Başkanı Necdet Takva’nın yanı sıra çok sayıda STK ve dernek başkanları ve üyelerinin katılımı ile gerçekleştirildi. Fuarın açılış konuşmasını gerçekleştiren VAN-TSO Başkanı Necdet Takva kentin gelişmesi ve büyümesi için yapılan fuara katkı veren kurum ve temsilcilere teşekkür etti.

KAYA: EN BÜYÜK YATIRIMI BARIŞA YAPMAMIZ GEREKİYOR

Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya Van’ın Türkiye’nin ortalamasının üstünde bir meraya sahip olduğunu ve kentin coğrafi yapısının da tarım ve hayvancılığa çok elverişli olduğunu söyledi. Tüm bu olanaklara rağmen geçmişte yaşanılan bazı politik süreçlerin yanlış yürütülmesinden kaynaklı olarak potansiyeli yakalayamadıklarını ifade eden Kaya, “Kentimizin ekonomisinin canlanması, yatırımın teşvik edilmesi için toplantılar yapıyoruz. Ekonomiyi tartışacağız, yatırımları tartışacağız. Ama bunların hayata geçirilmesi için öncelikle bizim toplumsal bir barışa ihtiyaç duyduğumuzu vurgulamamız gerekiyor. Eğer biz bunu başarırsak kentimize yatırımda gelecek. Kentimiz kalkınmış olacak bununla birlikte kentimizde güven ve huzur da olacaktır. Hepimiz tarıma, hayvancılığa katkı sunacağız ama en büyük yatırımımız barış ve demokrasi olmalıdır. Eğer biz bunu başarırsak, ortak bir çatı altında, barış içerisinde huzurlu bir şekilde yaşamayı başarırsak bunun akabinde kentimiz daha güzel yerlere gelecektir. Bu anlamda barışa ve demokrasiye sahip çıkmamız gerekiyor. Kentin coğrafik yapısı tarım insanlarına tabi ki çok elverişli bir topraktır. 1990’lı yıllarda bu kente yaklaşık 4 milyon civarında küçükbaş hayvancılık bulunuyorken, bugün yarısı bulunuyor. Bölgemizde hayvancılığın bu kadar geriye düşmesinin en büyük etkilerinden bir tanesi köy boşaltmalardır. Uzun yıllara varan mera ve yayla yasaklarını hepimiz biliyoruz. Bu yayla anlamında da öyledir. Bu ekilip biçilen arazi konusunda da öyledir. Bunun nedeni ise geçmiş yıllarda pozitif süreçlerin yanlış yönetmesinden kaynaklı olduğunu biliyoruz. Geçmişteki hatalardan ders çıkarıp tekrar aynı hataları yapmamak için çok iyi şeyler yapmalıyız. Bu konuda hepimize umut veren, hepimizin de sahip çıkması gereken önemli bir süreçten geçiyoruz” diye konuştu.

KAYA: VAN’A GELECEK HİÇBİR YATIRIMCI KAYGI İÇERİSİNDE OLMASIN

Yapılan iyi ve güzel çalışmaları kimsenin inkar edemeyeceğini belirten Kaya, önemli olan bugüne kadar yapılmamış olan çalışmaları tartışmak olduğunu ifade etti. Kaya, “Bunları nasıl hayata geçirebiliriz? Kenti nasıl kalkındırabiliriz? Bunu konuşmak ve tartışmamız grekiyor” diye devam etti. Van’ın kalkınmasında ve kent ekonomisinin önemli bir düzeye erişmesi için herkesin bir kent bileşeni olarak üzerine düşen sorumluluk ve görevleri yerine getirmesi gerektiğini de vurgulayan Kaya konuşmasına şöyle devam etti: “Yine kentimizde birçok spekülatif şeyler dillendirildi. Özelikle inşaat sektöründe yatırım yapmak isteyen birçok yatırımcı bu spekülatiflerin içinde yer aldı. Buradan Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı olarak bu sözü veriyorum; hiçbir yatırımcı bu konudan şüphe duymasın, özelikle inşaat sektöründe yatırım yapmak isteyen hiç kimse bu kaygılar içerisinde olmasın. Yine kentimizin birçok konuda avantajları ve dezavantajları vardır. Yapılan yatırımların anlatılması hiç kimseye fayda sağlamaz. Önemli olan yapamadıklarımızı niye yapamadık diye tartışabilmektir. Niye yapamadığımızın nedenlerini yüreklice ortaya koyarsak bu ve buna benzer etkinliklerle de kentimizin yaşamına daha iyi katkı sunmuş olacağız. Birçok sorunumuz var ve birçok sektörde geri kalmışız. Bizim bu temel eksikliklerimizi gidermemiz lazım. Biz kurum olarak her zaman kentimizin gelişmesi için elimizde ne geliyorsa yapacağız. Bedel ödemesi gerekiyorsa onu da ödeyeceğiz.”

Kaya’nın konuşması ardından Van Valisi İbrahim Taşyapan’da kısa bir konuşma yaptı. Yapılan konuşmaların ardından Taşyapan ve Kaya düzenlenen yarışmada dereceye giren çiftçilere sertifika verdi. Fuar katılımcıların birlikte fuar açılış kurdelesini kesmeleri ardından açıldı. Taşyapan ve Kaya daha sonra fuara katılan firmaların stantlarını gezdi.

Güncelleme Tarihi: 16 Nisan 2015, 14:20
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER