Dışişleri Bakanlığı: ABD'nin ek vergi kararına karşılık verilecek

Dışişleri Sözcüsü Hami Aksoy, ABD'nin Türk ürünlerine yönelik ek gümrük vergisi kararını eleştirdi. Aksoy, "Türkiye’ye karşı atılan tüm adımlara bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da gerekli karşılık verilecektir" dedi.

Dışişleri Bakanlığı: ABD'nin ek vergi kararına karşılık verilecek
  Ticaret Bakanlığı, ABD’nin Türkiye’den ithal edilecek demir çelik ve alüminyum vergilerini arttırmasına tepki gösterdi. Ek gümrük vergilerini Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kararlarına aykırı olduğu belirtilen açıklamada, “ABD yönetimi tarafından alınan kararlarda asıl kaybeden iki ülkenin üreticileri, özel sektörleri ve ihracatçılarıdır” denildi. Kararla ilgili açıklama yapan Dışişleri Sözcüsü Hami Aksoy, “Türkiye’ye karşı atılan tüm adımlara bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da gerekli karşılık verilecektir” dedi.

ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye’den ithal ettikleri demir çelik ve alüminyumdaki gümrük vergisini 2 kat arttırdıklarını açıkladı. Trump, “Alüminyum vergisi artık yüzde 20, çelik vergisi yüzde 50 olacak. Türkiye ile ilişkilerimiz şu an iyi değil” ifadelerini kullandı.

Yazılı açıklama yapan Ticaret Bakanlığı, 2017’de ABD’ye, 1.1 milyar dolar değerinde demir çelik ve alüminyum ürünü ihraç edildiğini, ABD’den de 1.3 milyar dolarlık ithalat yapıldığını aktardı.

‘İHRACATÇILARIMIZIN MENFAATLERİNİ KORUYACAĞIZ’

“ABD yönetimi tarafından alınan kararlarda asıl kaybeden iki ülkenin üreticileri, özel sektörleri ve ihracatçılarıdır” denilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“ABD yönetimi tarafından daha önce duyurulan çelik ve alüminyum gümrük vergileri ile birlikte bugün duyurulan ek vergiler, Dünya Ticaret Örgütü kurallarına aykırıdır. Türkiye, kendi ticaret politikasını Dünya Ticaret Örgütü kurallarına uygun şekilde belirlediği ve uyguladığı gibi, diğer üye ülkelerden de uluslararası kurallara aynı titizlikle riayet etmelerini beklemektedir. Tüm ihracatçılarımız gibi demir çelik ve alüminyum ihracatçılarımızı desteklemeye ve menfaatlerini diğer ülkelerin hukuka aykırı uygulamalarına karşı başta Dünya Ticaret Örgütü olmak üzere, tüm uluslararası platformlarda savunmaya devam edeceğiz. ABD, ülkemiz açısından bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da önemli bir ticaret ortağı olacaktır.”

AKSOY: ABD HİÇBİR SONUÇ ELDE EDEMEYECEK

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy da karara tepki gösterdi. Kararın Dünya Ticaret Örgütü kararlarına olduğunu söyleyen Aksoy, “Başkan Trump’ın, Dünya Ticaret Örgütü kurallarını hiçe sayarak, çelik ve alüminyum ihracatımıza ek vergi uygulama kararını devlet ciddiyetiyle bağdaştırmak mümkün değildir” dedi.

Yaptırımların sonuç vermeyeceğini belirten Aksoy, “ABD, bu tür yaptırım ve baskılarla işbirliği yönünde hiçbir sonuç elde edemeyeceğini, yalnızca çetin sınamalardan geçerek kazanılan müttefiklik ilişkimize zarar vereceğini bilmelidir. Türkiye’ye karşı atılan tüm adımlara bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da gerekli karşılık verilecektir” diye konuştu.

Aksoy, sorunların diplomasi, diyalog ve karşılıklı anlayışla çözülmesinden yana olduklarını da sözlerine ekledi. (ANKARA/DHA)

Güncelleme Tarihi: 12 Ağustos 2018, 19:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER