Diyarbakır Cezaevi Müzesi için önemli adım

78'liler Vakfı'nın düzenlediği kampanyayla toplanan 100 bin imzanın ardından Dilekçe Komisyonu, Diyarbakır Cezaevi'nin müze yapılması talebini kabul etti.

Diyarbakır Cezaevi Müzesi için önemli adım
78'liler Vakfı'nın düzenlediği kampanyayla toplanan 100 bin imzanın ardından Dilekçe Komisyonu, Diyarbakır Cezaevi'nin müze yapılması talebini kabul etti. Talebin Meclis Genel Kurulu'na geleceğini söyleyen Celalettin Can, alanın Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından da kent planlamasında "müze" olarak görüldüğünü söyledi, "Ancak alan devlet mülkü. Dilekçe Komisyonu'nun bu kararıyla teorik olarak engel kalkmış oluyor" dedi.


78'liler Vakfı, 12 Eylül döneminde binlerce kişinin işkenceden geçirildiği Diyarbakır Cezaevi'nin müze yapılması için 100 bin imza toplayarak, TBMM Dilekçe Komisyonu'na sunmuştu.

Komisyon talebi, Mili Savunma Bakanlığı ve Kültür Bakanlığı'na sundu.

Milli Savunma Bakanlığı cevabi yazısında, 1980-1988 tarihleri arasında faaliyet gösteren 7. Kolordu Komutanlığı ve Sıkıyönetim Özel Askeri Ceza ve Tutukevi Müdürlüğü adı altında faaliyet gösteren Diyarbakır Cezaevi'nin 1988 yılından sonra Adalet Bakanlığı’nın sorumluluğuna devredildiği belirtildi ve Adalet Bakanlığı'nın görüşünün esas olacağı ifade edildi.

Yazıda, "12 Eylül 1980 askeri darbe rejimi tarafından Sıkıyönetim Özel Askeri Ceza ve Tutukevi olarak kullanılan Diyarbakır Askeri Cezaevi’nde yaşanan insanlık dışı muameleler insanlık hafızasında önemli izler bırakmış bir yapıt olduğu kanısı toplum tarafından paylaşılmaktadır. Ülkemizde bir daha bu tür acıların yaşanmaması açısından söz konusu Cezaevinin sembolik anlamda da olsa Ankara Ulucanlar Cezaevi’nde olduğu gibi müzeye dönüştürülmesinin yararlı olacağı, toplumsal barışa katkı sağlayacağı değerlendirilmektedir" denildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan alınan cevabi yazıda ise Diyarbakır'da Türkiye'nin en büyük müze komplekslerinden birinin yapımı çalışmalarının sonuçlanma aşamasına geldiği ifade edildi. Diyarbakır Cezaevi'nin bakanlığa bağlı bir müze olmasına gerek olmadığı ancak özel müze yapılabileceği, her türlü  ilmi ve teknik yardımda bulunulabilineceği ifade edildi. 

Konuya ilişkin olarak ANF'ye konuşan 78'liler Vakfı Başkanı Celalettin Can, Adalet Bakanlığı'ndan da olumlu yönde görüş geldiğini söyledi. Dilekçe Komisyonu'nun bu kararının ardından konunun TBMM Genel Kurulu'na gelebileceğini söyleyen Can, "Daha öncesinde bu konuda Meclis'te AKP, CHP ve BDP ile görüşmeler yapılmıştı. BDP'nin görüşü zaten ortada. AKP ve CHP de olumlu yaklaşmıştı talebimize" dedi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin de talebi desteklediğinin altını çizen Can, şöyle konuştu: "Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, kent planlamasına aldı. Ancak orası devlete ait bir arazi. Dolayısıyla bürokratik engeller çıkabilir. Ancak, Dilekçe Komisyonu'nun kararıyla bu engel de teorik olarak ortadan kalkmış oluyor. Önümüzdeki günlerde hem Meclis'teki siyasi partilerle hem de Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile görüşmelerimizi sürdüreceğiz. Yaşayan bir müze, toplumun vicdanını ve toplumsal hafızasını yansıtan bir müze için çalışmalarımızı sürdüreceğiz" dedi.

Güncelleme Tarihi: 02 Ağustos 2014, 10:07
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER