Diyarbakır'ın coğrafi işaretli 9 yemeği tanıtıldı

Tescillenen Diyarbakır Şehriye, Diyarbakır Üsküre Kebabı, Diyarbakır Tavuk Eşkenesi, Diyarbakır Tirit, İçliköfte, Kabak Meftunesi, Kenger Boranisi, Kuru Dolma, Simindirik Çorbası'nın tanımı yapıldı.

Diyarbakır'ın coğrafi işaretli 9 yemeği tanıtıldı

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) tarafından “Coğrafi İşaret Tescili” alan 9 yöresel lezzetin tanıtım toplantısı yapıldı.

DTSO bahçesinde yapılan toplantıya DTSO Başkanı Mehmet Kaya, Diyarbakır Lokantacılar Kebapçılar Ve Tatlıcılar Esnaf Odası Başkanı Haşim Elkaan, DTSO yönetim kurulu üyeleri, “Amida'nın Sofrası: Yemekli Diyarbakır Tarihi” kitabının yazarı Silva Özyerli ve yöresel lezzetlere tat veren aşçılar katıldı.

Yaklaşık 200 yemeğin içinden 9 tanesi Coğrafi İşaret Tescili aldı. İşaret tescili alan yemekler şöyle: “Diyarbakır Şehriye, Diyarbakır Üsküre Kebabı, Diyarbakır Tavuk Eşkenesi, Diyarbakır Tirit, İçliköfte, Kabak Meftunesi, Kenger Boranisi, Kuru Dolma, Simindirik Çorbası.”

Toplantıda yaptığı konuşmada “Zengin bir kültürden geliyoruz” diyen Silva Özyerli “Çok bereketli topraklar üzerinde yaşıyoruz. Toprağın hakkını vermeliyiz” dedi.

'HEDEFİMİZ İSTİHDAM OLUŞTURMAK'

Yaptıkları toplantının gecikmiş bir lansman toplantısı olduğunu belirten DTSO Başkanı Mehmet Kaya, “Oldukça iyi bir başlangıç yaptık bu konuda. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası olarak bu işte yalnız başımıza değiliz. Büyükşehir Belediyesi, Valilik ve Esnaf Odasıyla birlikte coğrafi işaretli ürünlerimizi ortaya çıkarmak, bunu tanıtmak, bununla ilgili olarak bunu ticarileştirmek ve bunu Avrupa’ya taşıyacak şekilde tescillendirmek, temel hedefimiz budur. Tabi bunu yaparken hem kültürümüzü koruyoruz, hem geçmişimize saygı göstererek, geçmişte bu topraklarda yaşayan insanların kültürlerine saygı göstererek, aldığımız o değerleri de geleceğe taşıyoruz. Bunun en önemli dallarından biri de önemli bir istihdam oluşturmaktır” diye konuştu.

“Bugün burada coğrafi işaretli 9 yöresel lezzet bulunmakta ama 54 adet coğrafi tescil bekleyen ürünlerimiz var” diyen Kaya, “Bunların bir kısmı askıda, bir kısmı inceleme safhasında. 2021 yılının sonuna kadar bunların da tescilini alacağız ama biz tescil etme sürecini ilçelerimizde ve kentte insanlarımızla konuşarak, burada halen evlerin mutfağında kullanılan ürünleri tescilleyerek ticarete de kazandıracağız. Hedeflerimizden bir tanesi de budur” ifadelerini kullandı. (DUVAR)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER