Diyarbakır, Van ve Hakkari Barosu Şemdinli Raporunu Açıkladı

Dört baronun temsilcilerinden oluşan heyet, Şemdinli'de 4 çobanın maruz kaldığı işkence ve kötü muameleye ilişkin yaptıkları inceleme ve görüşmeler sonucunda hazırladıkları raporu açıkladı.

Diyarbakır, Van ve Hakkari Barosu Şemdinli Raporunu Açıkladı
Diyarbakır, Van ve Hakkari Barosu, Şemdinli ilçesinde 4 çobanın işkence ve kötü muamele gördüğü olayla ilgili olarak tanıklarla görüşerek rapor hazırladı. Diyarbakır Barosu tarafından açıklanan raporda, hem faillerin hem de soruşturmayı yürütenlerin asker olduğuna dikkat çekilerek, “Etkili ve adil” soruşturma yürütülmesi istendi.
 

Raporda, ağır yaralanan Nasır Taş’ın yakınlarına bir askerin, ”Terörist öldürdük, gidin alın” dediği ifade edildi.
Baroların ortak hazırladığı ‘’Şemdinli’’ raporunda şunlar yer aldı:

BİRİSİ RÜTBELİ 5 KİŞİ: Heyetimiz mağdurlar ve tanıklar ile yapmış oldukları görüşmeler sonucunda, işkence, kötü muamele özel güvenlik bölgesi ilan edilmeyen Korgan köyü sakinlerinin hayvanlarını otlattığı merada yaşanmıştır. İşkence eden ve kötü muamelede bulunan kamu görevlilerinin birinin rütbeli 5 kişi oldukları, olayın yaşandığı bölgede bulunan askeri üsten geldikleri belirlenmiştir.”

FAİLLER GÖREVLERİNİN BAŞINDA: Nasır Taş, Ramazan Aktaş, İsmail Erebi ve Muhsin .Çavuşi adlı çobanların hayvan otlattıkları sırada sopa, silah dipçiği ile darp edilerek, Nasır Taş’ın başının defalarca suya sokulup çıkartılarak işkence ve kötü muameleye maruz kaldıkları, hakaret edilerek tehdit edildikleri tespit edildi. Nasır Taş’ın ağır yaralı şekilde ölüme terk edildiği ve bir askerin Nasır Taş’ın yakınlarına, “Bir terörist öldürdük, gidin alın” denilmiştir. Mağdurların ifadeleri avukat olmadan, kolluk kuvvetleri tarafından alınmıştır. Soruşturma dosyasında bulunan evraklar avukatların talebine rağmen teslim edilmediği, teşhise rağmen faillerin halen görevlerinin başında olduğu, son bir yıl içinde Şemdinli de bu tür vakaların arttığı görülmektedir.

ADSLET BAKANLIĞI’NA ÇAĞRI: Yaşanan olayın idari ve adli yönüyle araştırılıp incelenmesi zorunluluğunu hukuk devleti olmanın bir gereği olarak görüyor, olayın yaşandığı Hakkari İli Şemdinli İlçesine tespit ve incelemelerde bulunmak üzere ivedi olarak TBMM İnsan Hakları Komisyonunu, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu, Adalet Bakanlığı İnsan Hakları Dairesi Başkanlığını ile İl ve İlçe İnsan Hakları Kurullarını göreve  davet etmekteyiz.

DERHAL TUTUKLANMALARI GEREKİR: Jandarma tarafından yürütülen soruşturmada görgü tanıklarının da ifadelerinin alınmamış olması, soruşturma dosyasının örneğinin avukatlar ve mağdurlar ile paylaşılmaması, ifadesi alınan ve Türkçe bilmeyen mağdurların tercümansız ve avukatsız beyanlarının alınmış olması, soruşturmanın jandarma tarafından yürütülüyor olması etkili bir soruşturma yürütülmediği kanaatini oluşturmuştur. Bu nedenle, etkili bir adli soruşturma yürütülmesi için mağdurlarca teşhis edilen failler hakkında işledikleri suçun ağırlığı ve sahip oldukları nüfuz gereği delilleri karatma, tanık ile mağdurlar üzerinde baskı kurma ihtimalleri yüksek olduğundan derhal tutuklanmaları gerekmektedir. Faillerin asker olması nedeniyle, etkili ve tarafsız bir soruşturma için soruşturmanın jandarmadan alınarak emniyet tarafından yürütülmesini, failler hakkında idari soruşturma başlatılarak soruşturma sonuçlanana kadar açığa alınmalarını talep ediyoruz.” / DUVAR

Güncelleme Tarihi: 07 Haziran 2018, 13:05
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER