Diyarbakır'da çözüm ve Özgürlük mitingi

Demokratik Özgür Kadın Hareketi (DÖKH) öncülüğünde Diyarbakır İstasyon Meydanı'nda düzenlenen "Çözüm ve Özgürlük" mitingine onbinlerce kişi katıldı.

Diyarbakır'da çözüm ve Özgürlük mitingi

Mitingde konuşan BDP İl Eş Başkanı Zübeyde Zümrüt, uzun bir süredir Öcalan için hem genel hem de kadın hareketi olarak çalışmalar yürüttüklerini ifade ederek, mitingi de Öcalan'ın özgürlüğü için gerçekleştirdiklerini dile getirdi. Tüm toplumun birlikte Öcalan'ın özgürlüğü için çalışması gerektiğini altını çizen Zümrüt, "Yıllardır Kürtleri bölmek istediler. Fakat Önder Apo çabalarıyla bütün Kürdistan halklarını bir araya getirdi. Yıllardır Kürtlerin dilini, kültürünü, kimliğini yok saydılar. Bugün ise Kürtler bir başkana sahiptir" dedi. Asker ve polislerin Lice direnişinde saldırılarda bulunduğunu ifade eden Zümrüt, baskılar karşısında çözüm sürecinde taraf olduklarını ve kendi sistemlerini demokratik özerkliği kuracaklarını belirtti.

'ZAMAN ÖZGÜRLÜK ZAMANIDIR'

TUHAD-FED Başkanı Zübeyde Teker, Öcalan'ın özgürlüğü için bir araya geldiklerini ifade ederek, Öcalan'ın özgürlüğünün Kürdistan'ın özgürlüğü olacağını belirtti. Öcalan'ın özgür olmayacağı durumda halkında özgür olmayacağını ifade eden Teker, "Önderliğimizin özgürlüğü için toplanalım. Önderliğimizin emeğini boşa çıkarmayalım. Biz onu çok seviyoruz ve biliyoruz ki oda bizi çok seviyor. Gelin toplanalım. İmza kampanyasını büyütelim. Öcalan'ın hakkını görelim. Zaman özgürlük zamanıdır. Özgürlük için haykıralım. Öcalan sen iyi ol sen iyi ol ki Kürdistan'da iyi olsun. Önderliğimizi özgürleştirelim" dedi.

Konuşmanın ardından Axin Biro sahne alarak şarkılarıyla yurttaşlara keyifli anlar yaşattı.

'ÖCALAN, YA HEP BİRLİKTE ÖZGÜR OLACAĞIZ YA DA HEP BİRLİKTE TUTSAĞIZ DİYOR'

Daha sonra sahneye çıkan HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Sırrı Süreyya Önder ise, "Sizlere Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın selamını son kez getiriyoruz" diyerek konuşmasına başladı. Önder, başta kadınlar ve gençlik olmak üzere Amed halkının, Kürt halkının özgürlük mücadelesinin böyle gitmesi taktirde Öcalan'ın gelecek yıl bu meyda kendisinin halkı selamlayacağını ifade etti. DÖKH'ün öncülük ettiği bu çalışmayı selamladığını ifade eden Önder, "Siz bu mücadeleye el koyduğunuz zaman bu mücadele zafere ulaşacaktır. Öcalan'ın selamı var sizlere. Sayın Öcalan bunu kendisinin özgürlüğü olarak görmüyor. 20'ye yakın ziyaret yaptık, kendisi bunu bir kere bile gündeme getirmedi. Ya hep birlikte özgür olacağız ya da hep birlikte tutsağız diyor" şeklinde konuştu.

Önder, Ortadoğu'nun kana ve savaşa boğulmak istenen orta yerinde onurlu bir yıldız gibi parladığını belirtti. "Barış, özgürlük, demokrasi ve eşitlik istiyoruz" diyen Önder, bunu gazetelerde, meclis kürsülerinde, alanlarda, bazen de sokaklarda söylediklerini ifade ederek, Kürt'e mecranın çok olduğunu belirtti. Önder, "İktidar neredeyse direnişte orada ortaya çıkar. Devlet bize neremizden vuruyorsa, oramız daha dayanıklı olur günden güne" şeklinde konuştu.

'ÖZGÜRLÜK İÇİN BURADAYIZ'

Barışta, özgürlükte ve eşitlikte inat edenler olarak yine bir arada olduklarını belirten Önder, devletin kendilerine reva gördüğü kanlı tarihin bir parçası olmayı reddedenler olarak, inatla onurlu bir barışı savunmak için bir arada olduklarını ifade etti. Önder, "Ölmekten, yaralanmaktan, işkenceden yılgın düşmemiş, yaşadıklarını da unutmamış kuşaklar olarak bir aradayız. Barışı ve özgürlüğü birlikte inşa etmeye çabalıyoruz, özgürlük için buradayız" dedi.

'ÖCALAN BU ALANDAKİ HERKESİN RUHUNDA ÖZGÜRLEŞTİ'

Kendilerine en çok "Barış sürecinin sonunda Öcalan serbest kalacak mı?" sorusunun sorulduğunu belirten Önder, bugün onlara cevabı yalnızca kendilerinin verebileceğini ifade ederek, "Değil bir, bin devletin ordusunun dahi Kürt halkını önderinden ayıramayacağını söylemek için buradayız. Öcalan'ın bu alandaki herkesin ruhunda özgürleştiğini, her gün bazen dağlarda bir özgürlük savaşçısı olarak, bazen Diyarbakır'da sokaklarında itirazın sesi bir genç olarak, bazen Rojava'da devrimi inşa eden bir kadının ruhunda özgürlük ararken, Öcalan, Kürt halkının şahsında özgürleşti" diye konuştu.

'ÖCALAN BİR TARİHİN YAZARI OLARAK BURADA, BU MEYDANDADIR'


Öcalan'ın, herkesin adını kanla yazdırdığı bir tarihte adını tüm büyük halk ve direniş önderleri gibi, Mandela gibi, Marcos gibi kutsal bir barışın ve direnişin mimarı olarak kazdığını kaydeden Önder, "Sayın Öcalan, bir fikir olarak, bugün onu hapsettiğini düşünen, Kürt Halk Önderi'nin hapiste olmasından zevk duyan küçük akıllıların dipnotlarına bile düşülmeyeceği bir tarihin yazarı olarak burada, bu meydandadır" şeklinde konuştu.

'BİRİLERİ O ÇOCUKLARI ÖLDÜRMEYE DEVAM EDİYOR'

Önder, konuşmasına şu şekilde devam etti: "O özgürlüğü, biz O'nu beklerken, Türkiye devletinin batmış, mahvolmuş dış politikası Ortadoğu'da Kürtlerin Süryanilerin Türkmenlerin kadınların canını hiçe sayarak kendisiyle birlikte tarihin yaşlı topraklarını her gün daha çok kana buluyor. O özgürlüğü, biz O'nu beklerken, Türkiye Cumhuriyeti, sermaye ve devlet ilişkilerinin batağında savruluyor. Türkiye'nin farklı yerlerinde sokak ortasında vurulan çocukların, aydınların isimleri sokaklara verilirken, birileri de o çocukları öldürmeye devam ediyor. Kürtlere, sosyalistlere, Süryanilere, Ermenilere ve Alevilere yönelik kıyım 'hız kesmeden' sürüyor."

Önder, Kürdistan'ın her karışında Türkiye halklarının olduğu gibi kendilerinin de emeğinin olduğunu belirterek, "Burada olan yurttaşlar kimin özgürlüğünü istiyorsa onun fikrini taşıyor. Burada Öcalan'a selamımızı ancak özgürlük mücadelemizi yükselterek verebiliriz. Buradan her kese sesleniyoruz kimse unutmamalı Öcalan tutsak oldukça barışta tutsak olacaktır. Biz Öcalan'ın özgürlüğünü savunurken aynı zamanda barışı da savunuyoruz. Özgürlükte, barışta hayatımızın bir parçasıdır. Bizim Öcalan'a verilmiş bir sözümüz var. Barışı haysiyeti koruma ve Kürdün başlını dik tutma sözümüz var. Bugün burada bu sözü veriyoruz. Sevdiklerimizin kanı ile yazılmak istenen bu mücadelenin sonunda Öcalan ve siyasi tutsaklar ile buluşma ve sonuna kadar mücadele etme sözünü veriyoruz. Yol belki çok uzundur ama yola devam edeceğiz başarılar diliyorum" dedi.

Konuşmaların ardından onbinlerce kişi, "Öcalan'a özgürlük" sloganlarını haykırdı. Miting sanatçılar Devrim Demir, Axin Biro, Zelal Gökçe, Seyda Perinçek'in konserleri ile devam ediyor. / Evrensel

Güncelleme Tarihi: 20 Haziran 2014, 18:30
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER