Doğduğu gün IŞİD'den kaçtı

O Irak’taki en küçük sığınmacı. Adı Muhammed. Doğduğu gün ailesi, IŞİD korkusundan köylerini terk ederek Erbil'e kaçtı. Boş bir inşaatta yaşayan 5 günlük Muhammed'in annesi 'Korkudan sütüm kesildi' diyor.

Doğduğu gün IŞİD'den kaçtı
Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) 3 Ağustos’ta önce Sincar’ı alıp ardından Kürt bölgesindeki diğer yerleşim merkezlerine doğru yayılmasıyla binlerce insan yerinden oldu. IŞİD’den kaçanlar güvenli olarak gördükleri Irak Kürdistan Özerk Bölgesi’nin kuzeyindeki kentlere sığındı. Sığınmacılar arasında küçük bebekler, hatta göç yollarına düştükleri gün doğanlar bile var. Bunlardan biri de henüz beş günlük olan Muhammed Hüseyin Ali.

Muhammed doğduğu gün IŞİD’in köylerini işgal etmesiyle ailesi yollara düştü. Aile, gece yarısı köylerinden kaçıp Erbil merkeze ulaşabildiklerinde Muhammed doğumunun birinci gününü geride bırakıyordu.

Aile, Erbil’de 100’lük yol olarak bilinen caddenin üzerindeki boş bir inşaatta yaşam mücadelesi veriyorlar. Bebeğin sağlıklı yaşama koşulları yok. Boş inşaatta yere serdikleri kilimin üzerinde yatıyorlar. Bebek için hayırsever bir kişi bir beşik almış. Baba Hüseyin Ali, anne Sevsen Mahmut ve küçük kız çocukları Zeynep, kalacak daha iyi bir yer istiyor.

Annenin korkudan sütü kesildi

Al Jazeera Türk’e konuşan anne Sevsen Mahmut, çok korktuğu için sütünün kesildiğini söylüyor. Anne, köyden kaçtıkları geceyi şöyle anlatıyor:

“Yeni doğum yapmıştım. Gece yarısı kaçtık, yollara düştük. Korkudan sütten kesildim. Çöllerde kaldık. Aç, susuz kaldık.”

Köyüme dönmek istiyorum’

Ali ailesi Musul’a bağlı Hezne Köyü’nden. Irak’ta Şebak olarak bilinen Şii Kürtlerinden. Köyleri 7 Ağustos’ta IŞİD tarafından işgal edildi. Baba Hüseyin Ali, IŞİD’in kendilerini öldürmesinden korktukları için her şeylerini köylerinde bırakarak kaçtıklarını anlatıyor. Günübirlik işlerde çalışarak ailesini geçindirdiğini anlatan baba Ali, köylerine dönmek istediğini söylüyor. / Al Jazeera

Güncelleme Tarihi: 12 Ağustos 2014, 17:10
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER