DTK Sağlık Meclisi'nden İmralı'ya gitme talebi

DTK Sağlık Meclisi PKK lideri Abdullah Öcalan’ın sağlık durumunu, Meclis olarak gündemleştirdiklerini ve bu çerçevede hem Adalet Bakanlığı’na, hem de Sağlık Bakanlığı’na konuyla ilgili yazıştıklarını açıkladı.

DTK Sağlık Meclisi'nden İmralı'ya gitme talebi
 DTK Sağlık Meclisi PKK lideri Abdullah Öcalan’ın sağlık durumunu, Meclis olarak gündemleştirdiklerini ve bu çerçevede hem Adalet Bakanlığı’na, hem de Sağlık Bakanlığı’na konuyla ilgili yazıştıklarını açıkladı.


Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Sağlık Meclisi Dönem Sözcüsü Saliha Aydeniz, bölgede ve Kürdistan’ın dört parçasında sağlık alanına ilişkin önemli kararlar aldıklarını belirtti. PKK lideri Abdullah Öcalan'ın sağlık durumunu Meclis olarak gündemleştirdiklerini ve bu çerçevede hem Adalet Bakanlığı'na hem de Sağlık Bakanlığı'na konuyla ilgili yazışmaların yapıldığını söyledi. 

Batman'da Kongre Tertip Komitesi tarafından düzenlenen ve DTK Batman Sağlık Meclisi'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen "Kongreya Tendûristiya ya Kurdîstanê (Kürdistan Sağlık Kongresi)", Rojava, Federal Kürdistan Bölgesi ve Kuzey Kürdistan’dan 111 delegenin katılımı ile yapılmıştı. Konferans sonucunda "Kürdistan Sağlık Meclisi"ne Kuzey Kürdistan’dan 15, Güney Kürdistan’dan 12, Rojava'dan 9, Doğu Kürdistan’dan 5, Avrupa'dan 5 ve Maxmur Kampı'ndan 5 olmak üzere toplamda 51 kişi seçildi. Sağlık Meclisi, çalışmalarına kongrede alınan kararlar çerçevesinde başladı.

Kongrede alınan kararları aktarmak üzere geçtiğimiz günlerde Maxmur Kampı'na giden DTK Sağlık Meclisi üyeleri orada gerçekleştirdiği sağlık toplantısının ardından geri döndü.

DTK Sağlık Meclisi tarafından sağlık alanına ilişkin 4 yıldır yapılan çalışmaların değerlendirildiği Maxmur'dan dönen Sağlık Meclisi Dönem Sözcüsü Saliha Aydeniz, bölgede ve dört parça Kürdistan’dan sağlık alanına ilişkin önemli kararlar aldıklarını belirtti. Kapitalist Modernite'nin çarkları arasında gelişen tekelci sağlık anlayışının teşhir edilmesi gerektiğini dile getirdi. 

Sağlık Meclisi bileşenleri olarak sağlık alanına ilişkin 7 ana temelde önemli kararlar aldıklarını söyleyen Aydeniz, bu kararlardan bir tanesinin Rojava konusu olduğunu belirtti.

Rojava'ya temel bir ihtiyaç olarak ilaç vb. yardımların ulaştırılmadığını dile getiren Aydeniz, "Özellikle aşılarımızın Rojava'ya ulaşmamasından kaynaklı bulaşıcı hastalıkların boy gösterdiğini biliyoruz. Önümüzdeki süreçlerde Rojava için ilgili diğer sivil toplum kuruluşlarıyla biraraya gelip, bu sorunun çözümünü sağlamamız noktasında diplomatik çalışmalarımızı yürüteceğiz" dedi. 

‘İMRALI’YA BİZDEN HEYET GİTMESİNİ İSTİYORUZ’

PKK lideri Abdullah Öcalan'ın sağlık durumunu DTK Sağlık Meclisi olarak gündemleştirdiklerini ve bu çerçevede hem Adalet Bakanlığı'na hem de Sağlık Bakanlığı'na konuyla ilgili yazışmaların yapıldığını aktaran Aydeniz, "İmralı'ya bizden doğru bir heyetin gönderilmesini istiyoruz" dedi. Sağlık Meclisi olarak Öcalan'ın içinde bulunduğu cezaevi koşullarının da değerlendirildiğini dile getiren Aydeniz, "14 yıldır rutubet ortamında kalması ve yaşının ilerlemesinden kaynaklı bir dizi sağlık problemleri yaşadığını düşünüyoruz. Bu nedenle başvurularımızın dikkate alınması önemlidir" dedi. 

MAXMUR HASTANE İNŞA EDİLİYOR

Yıllardır Türkiye'nin Kürtler üzerinde uyguladığı baskı ve sindirme politikalarından kaynaklı göç etmek zorunda bırakılan Maxmur Kampı'ndaki halkın durumuna da değinen Aydeniz, Maxmurluların sağlık alanında kendi içlerinde almış oldukları önemli kararlar olduğunu belirtti. Maxmur'da yaşayan halkın kendi öz iradesiyle bir hastane yapma kararı aldıklarını dile getiren Aydeniz, şunları ifade etti: "Bu konuyla ilgili bizim de belli çerçevelerde hem maddi hem manevi katkılarımız olacak. Biz orada yaptığımız meclis toplantısında da gidip bizzat yerinde gördük. Temelleri atılmış çalışmaları devam eden bir hastane var. Meclis toplantısını orada yapmamızdaki amaç ise orayı gidip görmek, orada yürütülen çalışmaları yerinde izlemek ve bu konuyla ilgili gerekli eğitim çalışmalarını organize etmekti."

‘KÜRDİSTAN ULUSAL SAĞLIK MECLİSİ KONFERANSI DÜZENLENECEK’

Kürdistan Sağlık Meclisi olarak Kuzey sahası başta olmak üzere diğer bölgelerde sağlık öğrencileriyle ilgili komisyonların kurulmasına dönük çalışmaları olduğunu aktaran Aydeniz, bu çalışmanın önümüzdeki dönemlerde bölge açısından önemli bir rol oynayacağını belirtti. Oluşturulan öğrenci komisyonlarıyla bir yıl içinde "Ulusal Sağlık Konferansı" ya da "Kürdistan Ulusal Sağlık Meclisi Konferansı" yapma kararı aldıklarını söyleyen Aydeniz, "Konuyla ilgi çalışmalar da başlatıldı. Bir yıl içerisinde oluşturulacak öğrenci konferansına ilişkin diğer tüm parçalardaki öğrencilere yönelik bir koordinasyon oluşturuldu. Önümüzdeki dönemlerde bu koordinasyon ilk toplantısını Eylül ya da Ekim ayı içerisinde gerçekleştirilecek" diye belirtti. 

Kadın alanında ise Meclis olarak kapsamlı çalışmaları olduğunu belirten Aydeniz, Meclis bileşenleri olarak merkezin kendi bulunduğu bölgelerde kadın sağlığına ilişkin değerlendirmeler yapılarak, yapılan bu değerlendirmeler ortaklaştırılıp bir planlamaya kavuşturulacağını dile getirdi. 

‘SAĞLIK ALANINDA ÇOK CİDDİ BİR İKTİDARLAŞMA VAR’

Sağlık alanında çok ciddi bir iktidarlaşma olduğunu söyleyen Aydeniz, sağlık alanının fedakarlık isteyen bir çalışma olduğunu belirtti. Sağlık alanının her alanda kendini özgücüyle yönetebilme çerçevesinde çalışmalar yapması gerektiğini dile getiren Aydeniz, şunları ifade etti: "Sağlık alanında kendi bünyesinde amatör sağlıkçılar yetiştirme konusunda bir ortaklaşma oluştu. Bulunduğumuz her yerde bunu örgütlememiz tartışıldı. Sağlığı yerelden örgütlemeye dönük mahallelerde ve köylerde çalışmalarımızı örgütlüyoruz. Hiçbir şeye bağımlı olmadan kendi kendimizi idame edebileceğimizi, bunu sağlık üzerinden de yapabileceğimize inanıyoruz. Ticarethaneye getirilmiş ve tamamen endüstriyalizmin kölesi haline düşürülmüş sağlık anlayışı yerine güçlü alternatiflerin oluşturulmasına dönük çalışmalarımız var." / anf

Güncelleme Tarihi: 22 Ocak 2014, 09:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER